Responsive Menu
Add more content here...


Povestea punctului de Operare Aeromedical Jibou de unde salvarea vieții oamenilor vine cu elicopterul SMURD

Punctul de Operare Aeromedical SMURD din oraşul Jibou, de peste 4 ani în slujba țării și a cetățenilor

by Tiberius NICODA
0 comment 1.3K views
A+A-
Reset

Probabil că mulți dintre noi sălăjenii și nu numai, când auzim și mai apoi vedem elicopterul de la SMURD, ne întrebăm de unde vine, pe cine duce sau aduce sau unde merge.

Elicopterul SMURD ce deserveşte judeţele regiunii de Nord-Vest ale ţării a fost operaţionalizat în Punctul de Operare Aeromedical din oraşul Jibou, la data de 10 septembrie 2019 celor care au format şi formează echipajele de zbor, piloţi, medici, asistenţi, salvamontişti, operatori troliu, salvatori, personal tehnico-ingineresc.

Profesionalismul şi empatia de care au dat dovadă în cei peste 4 ani, prin care au  reuşit să readucă zâmbetul pe chipurile a peste  2.233 de persoane aflate în momente dificile. Doar în  primul trimestru al anului 2024, elicopterul SMURD de la Jibou a participat la salvarea unui număr de 42 de persoane .

Ideea înființării în  anul 2019 a Punctului  de Operare Aeromedical din oraşul Jibou, a fost aceea că s-a acoperit o zonă care avea doar două elicoptere, comparativ cu sudul ţării şi zona Moldovei. Aveau până atunci judeţele Arad şi Mureş.

De ce la Jibou? Pentru că dacă se punea la Cluj, zonă de intervenţie primară imediată, se intercala cu zona Mureşului şi atunci erau două elicoptere care să deservească aproape aceeaşi zonă şi rămâneau zone nedeservite din judeţele Satu Mare, Bihor şi Maramureş.

A fost un efort la care au participat mai multe instituţii – Consiliul Judeţean, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Sălaj, Spitalul Clinic Judeţean Cluj, care răspunde medical pentru acest elicopter, Spitalul Clinic Judeţean Oradea, unde medicii  participă şi ei la gardă, din partea UPU, în acest elicopter.

SMURD România are astăzi 10 puncte de operare aeromedicală (POA București, POA Târgu-Mureș, POA Iași, POA Arad, POA Craiova, POA Constanța, POA Galați, POA Jibou și POA Caransebeș, POA Brașov, urmând ca pe parcursul anului 2024, până pe 1 noiembrie, să fie operaționalizat punctul de operare aeromedical din Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava), care acoperă operațional întreg teritoriul național.

Actualmente  DSU folosește peste 20 de elicoptere ușoare la misiuni de salvare a victimelor aflate în munți sau pentru transportul răniților de la accidente grave.

Ministerul de Interne mai are șase elicoptere Black Hawk, ce vor fi folosite de SMURD în misiuni medicale și de căutare salvare, inclusiv pe mare. Piloții acestora încă sunt în pregătire, iar misiunile vor începe din această vară.

Recunoștința noastră pentru acești apărători  înaripați ai vieților noastre,fie că o fac pe cale aeriană, pe mare, munte sau terestră, se poate aminti aici ca mulțumire a noastră pentru ei, printr-un citat celebru pe care Sir Winston Churchil l-a folosit pentru omagierea piloților care au apărat Anglia în cel de-al Doilea Război Mondial, anume: “Niciodată atât de mulţi nu au datorat atât de mult unora atâta de puţini”.

You may also like

Leave a Comment