Povestea Denisei Paşcalău, tânăra luptătoare din Tusa nominalizată în topul celor mai buni sportivi de la CSS Zalău

by Cristian MOLDOVAN
1 comment 70 views
A+A-
Reset

Are doar 16 ani şi este una dintre luptătoarele de perspectivă ale judeţului Sălaj. A fost descoperită de antrenorul Gheorghe Panc la centrul de pregătire de la Sîg şi este multiplă medaliată naţională la mai multe categorii de vârstă. În topul celor mai buni sportivi ai anului 2020 de la CSS Zalău, tânăra venită din sătucul Tusa ocupă podiumul!


Odată cu înfiinţarea campusului şcolar de la Sîg, antrenorul Gheorghe Panc s-a implicat pentru a deschide o grupă de pregătire pentru secţia de lupte libere de la CSS Zalău.

Acolo, avea să o descopere pe Denisa Paşcalău, o tânără de perspectivă care s-a îndrăgostit de lumea luptelor libere, lume în care îşi doreşte să facă performanţă. 

S-a remarcat încă de la început, reuşind să obţină medalie la primul concurs la care a participat, iar uşor-uşor a urcat în topul celor mai buni sportivi de la Clubul Sportiv Şcolar.

De altfel, în acest an, Denisa Paşcalău s-a clasat pe locul 3 în topul celor mai buni sportivi de la CSS Zalău în anul 2020, graţie rezultatelor bune obţinute în decursul acestui an.

Mergea 10 km pe jos să poată participa la antrenamente!!!

Povestea Denisei Paşcalău (n. 28 august 2004) începe în urmă cu patru ani, când Gheorghe Panc a făcut o selecţie pentru grupa de lupte libere de la campusul din Sîg.

Denisa este  din Tusa, iar ca să ajungă la antrenamente, trebuia să parcurgă o distanţă de 10 km dus-întors, distanţă pe care o parcurgea pe jos.

“Totul a început când eram la Şcoala Profesională din Sîg, iar antrenorul Gheorghe Panc a venit să facă selecţie pentru lupte libere. M-am gândit că ar fi frumos să merg să încerc şi să vedem cum este. Mi-a plăcut, iar tati m-a sprijinit foarte mult şi m-a împins de la spate. Fiind din Tusa, mergeam pe jos 10 km dus-întors, în fiecare marţi şi joi pentru a ajunge la antrenamente”.

Denisa Paşcalău

Bunica sa o însoţea pe drumul către Sîg

Deşi este o distanţă considerabilă am putea spune, Denisa nu s-a descurajat şi timp de un an a mers la antrenamente pe jos. 

Mai mult, tânăra a fost susţinută de bunica sa, care deşi avea aproape 70 de ani, o însoţea pe nepoata sa pe drumul către Sîg.

“Mergeam pe jos de acasă împreună cu bunica care m-a susţinut foarte mult să practic acest sport. Mi-a plăcut tot mai mult”, spune tânăra luptătoare.

Prima medalie, la Campionatul Naţional din Cluj-Napoca

Devotamentul şi perseverenţa sa aveau să dea roade, astfel că la Campionatul Naţional de la Cluj-Napoca, în anul 2017, Denisa Paşcalău avea să cucerească prima sa medalie.

A fost o medalie de bronz. Tot o medalie de bronz avea să cucerească şi la Naţionalele din 2018 de la Oneşti.

Anul trecut a schimbat categoria de vârstă, trecând de la copii la cadeţi, fiind puţin mai dificilă competiţia.

Însă, după un an de tranziţie, în 2020, Denisa Paşcalău a cucerit medalia de bronz la Campionatul Naţional de la Constanţa la categoria de vârstă juniori.

Situaţia din prezent

După ce timp de un an de zile a mers pe jos 10 km pentru a putea fi prezentă la antrenamente, Denisa Paşcalău a absolvit opt clase, astfel că pentru continuarea studiilor a venit la Zalău, fiind admisă la Liceul cu Program Sportiv “Avram Iancu”.

Este în topul celor mai buni sportivi de la CSS Zalău, fapt ce reprezintă o mândrie.

“Practicând acest sport de patru ani, este foarte frumos să ştiu că sunt în topul celor mai buni sportivi, după un an de pauză. Mă bucur că am luat o medalie pentru Sălaj şi sper să fac mândru judeţul nostru. Şi, îi mulţumesc foarte mult şi domnului antrenor Gheorghe Panc”, spune Denisa. Tânăra luptătoare este în clasa a XI-a.

Planuri de viitor

După absolvirea liceului, Denisa Paşcalău îşi propune să continue în lumea luptelor libere, poate ca sportiv, dacă nu, să urmeze o şcoală pentru a putea deveni antrenoare. În cazul în care nu va reuşi acest plan, tânăra din Tusa are şi un plan de rezervă.

“După terminarea liceului, dacă tot practic sportul acesta, îmi doresc să devin antrenoare de lupte libere. Dacă nu o să reuşesc, îmi propun să urmez o şcoală pentru o carieră în Jandarmerie”.

Denisa Paşcalău

Gheorghe Panc: “Denisa este o sportivă  de valoare”

Gheorghe Panc a descoperit-o pe Denisa Paşcalău, fiind un sprijin constant pentru tânăra luptătoare. Antrenorul secţiei de lupte libere de la CSS Zalău nu poate decât să fie mândru de rezultatele obţinute de eleva sa.

“Pe Denisa am descoperit-o la Sîg. Făcea eforturi mari pentru a ajunge la antrenamente, însă la prima competiţie a reuşit să obţină medalie. Ştiam că avea potenţial şi am încurajat-o să continue. A obţinut rezultate bune şi doar anul trecut, când a trecut de la copii la cadeţi, nu a reuşit să obţină medalie. Însă, în acest an a confirmat că este o sportivă de valoare, iar pentru anul viitor sperăm chiar la o medalie de aur la naţionale. Nu pot decât să o felicit pentru rezultatele obţinute şi să mulţumesc familiei sale pentru eforturile depuse şi sprijinul acordat sportivei”.

Gheorghe Panc – antrenorul Denisei Paşcalău

You may also like

Leave a Comment