Responsive Menu
Add more content here...


Popas de suflet, împăcare și de încântare la Mănăstirea Bic de la Sălaj

by Tiberius NICODA
0 comment 137 views
A+A-
Reset

Într-un loc ca de poveste, Sfânta Mănăstire Bic este aşezată ȋntr-o minunată poiană, din pădurea de la marginea cătunului Bic, dincolo de creasta dealului care  străjuieşte oraşul Şimleu Silvaniei. La numai 5 km de Şimleu Silvaniei şi la 28 de km de Zalău.

 

“Să ştim să murim şi să înviem în fiecare zi! Nimic nu este pierdut cât timp credinţa e în picioare, cât sufletul nu abdică şi capul se ridică din nou”, spunea Sfântul Ardealului Arsenie Boca

Mănăstirea Bic din Sălaj a luat ființă în anul 1994, la 29 august, într-o poiana de la marginea localității Bic.

Prin strămutarea bisericii monument de lemn de la Stâna (județul Sălaj), datată în anul 1720, se constituie momentul în care s-au pus temeliile construcției noii biserici. Biserica de lemn datează din anul 1778 și a fost zugravită de celebrul pictor de biserici Ioan Pop din Românași împreună cu elevul sau Precup Pop. Biserica ținea de legea grecească neunită (greco-ortodoxă).

Piatra de temelie a mănăstirii a fost pusă în anul 1995 și aparține stilului arhitectural neobizantin. Este singura mănăstire rămasă în Sălaj după anul 1700.

Mănăstirea cuprinde biserica veche din lemn, biserica nouă, chiliile, căminul de batrâni și școala orfelinat.

Hramurile bisericii Taierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, Adormirea Maicii Domnului, Sfânta Treime.

În timp, mănăstirea având hramul „Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul“ se dezvoltă, fiind construit un complex arhitectural format dintr-o biserica nouă și chiliile celor 10 măicuțe și a preotului mănăstirii.

Vechea școală din sat a fost preluată și amenajată prin grija mănăstirii, iar câteva măicuțe-dăscălițe au grijă de sufletul și mintea copiilor care, în prezent, urmează aici școala primară. În atenția măicuțelor sunt și bătrânii suferinzi pe care îi au în îngrijire. Din primăvară și până când zăpada se așterne pe meleagurile Sălajului, curtea mănăstirii este plină de flori, care dau naștere unei adevărate cascade de culori și miresme. Mii de turiști și credincioși vin aici pentru reculegere, pentru sfânta spovedanie și rugăciune.

Maica Stareţă Stavrofor Marina, reprezintă cel mai elocvent exemplu că omul sfinţeşte locul, drept pentru care, comunitatea şimleuană, Primăria, Consiliul Local, ca semn al recunoaşterii şi preţuirii, i-au conferit în toamna anului 2001, onoranta calitate de Cetăţean de Onoare al oraşului Şimleu Silvaniei.

Neostoita sa dragoste faţă de sfânta religie creştină căreia i-a închinat toată viaţa şi fiinţa, iar data de 24 august 1994 este o piatră de hotar în viaţa sa, atunci preluând nobila şi, în acelaşi timp, incomensurabila misiune de a ridica la Bic o mănăstire, loc de închinăciune, reculegere şi comuniune cu Dumnezeu.

Maica Stareţă Stavrofor Marina este un minunat exemplu de dăruire, credinţă, iubire față de oameni, devotament şi pricepere. Pentru aceste calități, dar şi pentru multe alte amintiri pe care Maica Stareţă Stavrofor Marina le are cu părintele Arsenie Boca pe care l-a cunoscut personal, vin astăzi la Bic tot mai mulţi pelerini, dornici ca să o întâlnească și să le împărtășească din spusele Sfântului Ardealului propovăduindu-i astfel învăţămintele:

“Părintele sfânt a spus că vremurile merg după purtările oamenilor. Când se împlinesc măsurile fărădelegilor, vin măsurile lui Dumnezeu şi atât mai ţine Dumnezeu lumea până mai e cineva care ţine legătură cu el. Aşa vorbea de te cutremura: “Da’ ştiţi voi, mă, care e cea mai primită rugăciune la Dumnezeu? Când toată viaţa ta, când toată fiinţa ta o aduci ca o rugăciune la Dumnezeu”, spune măicuţa. Eu eram tânără atunci şi mă tot gândeam ce vrea să spună cu asta. ‘Mă, vă dau un exemplu de rugăciune’, ne-a spus, citindu-ne gândurile: Eram la Drăgănescu şi acolo era biserica goală. Eu eram în sfântul altar. În biserică nu era nimeni. Intră o femeie, vede că nu e nimeni şi atunci se aruncă cu faţa la pământ şi spune cuvintele: Doamne, scapă-mă, Doamne, nu mă lăsa, Doamne, scapă-mă, Doamne, nu mă lăsa. Şi se întoarce spre noi şi spune: ‘Aia rugăciune!’, povesteşte stareţa Marina.

Să faceți așadar, un popas pentru liniște sufletească și împlinire spirituală în acest loc minunat în care este așezată Mănăstirea Bic, ca să vă mai despovărați de apăsările și grijile cotidiene.

Găsiți-vă prilej de mângâiere duhovnicească și împăcare de sine!

 

You may also like

Leave a Comment