Responsive Menu
Add more content here...


Poduri la Stârciu şi Şeredeiu

by Mihai POP
0 comment 117 views
A+A-
Reset

Autorităţile locale de la Horoatu Crasnei au făcut demersurile pentru un proiect de investiţie ce prevede două poduri peste vale în localităţile Stârciu şi Şeredeiu. Ambele lucrări sunt puse la licitaţie şi în cel mai scurt timp  se poate începe treaba


Situată în Depresiunea Şimleului, la poalele Munţilor Meseş, în bazinul superior al râului Crasna, comuna Horoatu Crasnei este străbătută de multe văi. “La noi, 25% din comună este pe văi şi e o problemă cu accesul la casele oamenilor de pe vale”, spune primarul Florian Sur.

Pentru rezolvarea acestui impediment, autorităţile locale au venit cu soluţii, fie prin amenajarea unor căi de acces, fie prin construirea unor poduri peste ape. Spre exemplu, acum trei ani, administraţia locală a construit un pod peste vale în zona “Poieniţei”. Investiţia s-a ridicat la suma de 100.000 lei, iar banii au venit din bugetul local.

Primăria şi Consiliul Local au făcut demersuri şi pentru construirea altor poduri. Astfel, încă de anul trecut, a fost depus un proiect important în valoare de un milion de euro pe PNDL 2, ce prevede construirea a două poduri peste vale şi asfaltarea a 10 kilometri de străzi şi uliţe în localităţile Horoatu Crasnei, Stârciu, Hurez şi Şeredeiu.

Conform celor spuse de primarul comunei, proiectul a primit finanţare şi lucrările au fost puse la licitaţie. Dacă totul va decurge normal, lucrările ar putea începe într-o lună-două şi s-ar putea termina până la finalul acestui an. “Contractul de execuţie a fost semnat deja şi în maxim două luni vor începe lucrările”, a precizat primarul Florian Sur.

Investiţia derulată printr-un program guvernamental aduce multă satisfacţie în rândul cetăţenilor, mai ales pentru sătenii cu gospodăriile izolate de ape şi pentru care accesul către drumurile comunale se făcea doar prin vale sau pe poteci.

Prin acest proiect, va fi construit un pod în satul Stârciu, mai exact pe strada Popii, ce duce pe spre căminul cultural. Mai apoi, la Şeredeiu, se va construi un pod ce va face legătura între uliţa lui Baidoc şi Drumul Comunal DC 77.

“În respectiva zonă din Şeredeiu, există acum vreo 25 de familii izolate care sunt obligate să treacă prin vale pentru a ajunge la drum. Când plouă şi creşte apa din vale, gospodăriile rămân izolate şi  acolo nu se mai poate ajunge. Prin noua investiţie, se va rezolva şi această problemă”, a subliniat primarul.

În final, Florian Sur a ţinut să precizeze că şi alte gospodării din comună vor fi legate de infrastructura rutieră, iar văile vor fi consolidate. Una dintre zonele luate în calcul este şi cea de la capătul satului Şeredeiu, acolo unde Primăria Horoatu Crasnei a asfaltat un tronson de pe Drumul Comunal DC 77, dar şi consolidarea unui mal al văii. Acolo, primarul intenţionează să pună la punct şi malul opus al văii, acolo unde există câteva case, la care accesul este încă dificil pe timp de ploaie.

“Sigur că locuitorii de peste vale au probleme, dar sper să mai putem face un pod, ca oamenii să poată avea un acces mai uşor. Ne gândim şi la diguri din beton, pentru că sunt rezistente şi atunci am rezolva în totalitate problema. Ne gândim la un proiect pe PNDL 3 sau pe Mediu”, a conchis Florian Sur.

You may also like

Leave a Comment