Responsive Menu
Add more content here...


Ping-Pong cu mingea „Soarelui Sălăjean” în Săptămâna Mare zisă și-a Patimilor, pe masa politicii autohtone

by Tiberius NICODA
0 comment 778 views
A+A-
Reset

În ședința ordinară din data de 30 aprilie 2024, care a durat o oră, șase minute și 24 de secunde, de la  Consiliul Județean Sălaj, problema „Soarelui  Sălăjean” a ocupat mai bine de o jumătate de oră.

Și iată cum, în Săptămâna Mare și nu degeaba,  mai ales în cadrul ședinței mai sus amintite, o putem numi și Săptămâna Patimilor, dezbaterile acelei ședințe numită  generic: „ordinară” , chiar s-a transformat și la propriu și la figurat în ceva cu adevărat ordinar.

Ca și cum pe ordinea de zi nu ar fi fost de discutat probleme serioase, constructive, de folos, la un moment și mai precis, pe la minutul treizeci al dezbaterilor, doi dintre consilierii județeni din partea PSD Sălaj, s-au apucat să critice și să conteste  „Soarele  Sălăjean” – simbolul prețuit, susținut și promovat de către Președintele Consiliului Județean, Sălaj-Dinu Iancu-Sălăjanu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Cu toată evlavia, solemnitatea oficială a ședinței, atunci când cei doi consilieri județeni ai PSD au interpelat și contestat problema „Soarelui  Sălăjean”, Dinu Iancu-Sălăjanu – Președintele Consiliului Județean Sălaj, a  dat explicații și răspunsuri  celor doi consilieri pe măsura întrebărilor ce i le-au pus. Desigur, se spune în buna tradiție creștină că: „Să nu comiți păcatul dacă nu poți ca să-ți asumi pedeapsa”. Adică, ceva mai practic și mai neortodox spus, că la întrebări sucite și fără rost în practică, tehnic, vei primi răspunsuri la fel ca și întrebările pe care le pui.

Pe scurt, primul consilier contestatar a ridicat problema la fix minutul 35 al derulării ședinței, cum, că, dacă „Soarele Sălăjean” a existat de dinainte vreme, sau s-a inventat pe parcurs. Nu mai departe, la doar minutul 35 și încă cu vreo 6 secunde-n plus, al doilea consilier județean PSD a ridicat miza poveștii soarelui și l-a întrebat – interpelat pe Dinu-Iancu Sălăjanu ceva de genul dacă sălăjenii se „indentifică” (forma corectă gramatical-identifică) cu „Soarele Sălăjean”, mergându-se cu speculațiile și absurditatea  unora până acolo, că Dinu Iancu-Sălăjanu ar fi chiar șterpelit ca și idee și concept „Soarele  Sălăjean”.

La toate acestea Președintele Consiliului Județean Sălaj-Dinu Iancu-Sălăjanu, a concluzionat că: „Anumiți factori politici au bagatelizat simbolul sălăjean și că fac asta în lipsă de probleme serioase. Mie mi-ar fi rușine să mă leg în lupta politică de simbolurile Sălajului!”

Legenda povestirii ăsteia, spune că Dinu Iancu-Sălăjanu, la un moment, ar fi exclamat ceva mai mult ca pentru sine, în context, ceva vorbe de clacă, dar care în atari împejurări, ca simplu muritor, chiar sfânt de pe icoană îți vine uneori să dai cu mucii în fasole.

Oricum, mergând pe firul atitudinii înaintașilor noștri care au premers acelora care astăzi se află-n fruntea obștii, dacă la această ședință ar fi fost prezent marele nostru Avram Iancu, ar fi răspuns interpelărilor asupra strălucirii sau palidității și rostului „Soarelui  Sălăjean”, așa cum a răspuns când a fost la Viena, la împărat: „Noi românii nu  ne-am luptat pentru jucărele…!”

Până la urmă, să nu se ajungă cu disputa politică a „Soarelui Sălăjean” ca și în bancul în care rușii și americanii își disputau întâietatea și paternitatea-maternității pe LUNĂ. Anume rușii au vopsit-o-n roșu, ca să le facă-n ciudă americanilor. Americanii, drept replică, au mers pe LUNĂ și-au scris pe ea „Coca-Cola”, cu alb…..

Ca și concluzie, parafrazăm pe marele Ion Luca Caragiale care transcede peste vremi și vremuri:

„Da şi nu.
Se poate – când ai de-a face cu oameni sănătoşi.
Nu se poate – cu oameni bolnavi.
Se poate – cu oameni veseli şi bine dispuşi.
Nu se poate – cu oameni posaci si mâhniţi.
Se poate – cu oameni de spirit…”

Și dacă vom continua să acceptăm, chiar și-n politică, unde se spune că scopul scuză mijloacele, tot felul de mizerii și bagatelizări, pierzând literalmente esențialul problemelor, să nu ne mai mirăm că ninge vara, că bate gheața și că-i mirare că se mai face ziuă!

You may also like

Leave a Comment