Peste 200 de polițiști din Sălaj vor fi la datorie în minivacanța de Crăciun

by Mihai POP
0 comment 56 views
A+A-
Reset

În medie, peste 200 de polițiști din Sălaj vor fi zilnic la datorie în aceste zile de sărbătoare, astfel încât cetățenii să petreacă Nașterea Domnului în liniște și siguranță


Polițiștii sălăjeni vor fi la datorie, pentru ca întreaga comunitate să se bucure în linişte și siguranță de Sărbătoarea Nașterii Domnului.

În perioada 23 – 26 decembrie a.c., Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj va mobiliza efective suplimentare, iar polițiștii sălăjeni vor fi la datorie și vor desfășura activități pe două paliere: unul este cel de prevenire și descurajare a faptelor antisociale, iar al doilea este de combatere a faptelor antisociale și de impunere fermă a legii.

Astfel, peste 280 de poliţiştii sălăjeni de la ordine publică, poliţie rutieră, arme, economic, investigaţii criminale, transporturi și de la alte structuri cu atribuții în asigurarea ordinii și liniștii publice se vor afla în stradă și în proximitatea locurilor cu un aflux mare de persoane, pentru prevenirea victimizării persoanelor prin diverse infracțiuni, pentru combaterea oricăror evenimente care ar putea afecta liniştea cetăţenilor, precum și pentru creșterea gradului de siguranță rutieră.

Având în vedere că în această perioadă se înregistrează o intesificare a circulației pe drumurile publice, polițiștii sălăjeni își vor intensifica eforturile pentru creșterea gradului de siguranță rutieră și pentru a veni în sprijinul conducătorilor auto.

Pentru fluidizarea traficului rutier şi prevenirea producerii accidentelor de circulație, polițiștii rutieri vor efectua filtre sau controale în trafic pe întreaga reţea de drumuri din județul Sălaj, vor folosi la capacitate maximă aparatura de supraveghere a traficului şi măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor și vor acționa pentru combaterea excesului de viteză, depistarea conducătorilor auto care conduc sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor sau care efectuează depăşiri neregulamentare şi, în general, pentru combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere.

Totodată, poliţiştii de la transporturi vor asigura patrularea în trenurile de călători, precum şi în staţii și triajele de cale ferată.

Pentru un plus de siguranță, vă recomandăm să adoptați o conduită preventivă și să aveți mare grijă de bunurile personale atunci când vă aflați în locuri publice, la piață, în magazine sau în mijloacele de transport în comun.

Nu permiteţi persoanelor necunoscute să intre în casa dumneavoastră, indiferent de pretextul folosit. În cazul în care primiţi colindatori, asiguraţi-vă că îi cunoaşteţi, înainte de a le deschide.

Vă reamintim faptul că orice operațiune cu articole pirotehnice efectuată fără drept constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 1 an.

Polițiștii rutieri sălăjeni le recomandă conducătorilor auto să manifeste o conduită adecvată, să păstreze viteza regulamentară și adaptată condițiilor de trafic, să nu se angajeze în depășiri riscante și să păstreze o distanță corespunzătoare față de toți participanții la trafic.

Dacă plecați cu mașina, interesați-vă despre condițiile meteo și alegeți corect ruta. Asigurați-vă că autoturismul funcționează în parametrii optimi, că aveți valabile asigurarea obligatorie și inspecția tehnică periodică.

De asemenea, vă reamintim că anvelopele de iarnă sunt obligatorii pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

*
Vă dorim să aveți parte de un Crăciun liniștit și în siguranță!
În caz de nevoie, apelați cu încredere numărul unic de urgență 112
Suntem la datorie!

*
COLINDAȚI ÎN SIGURANȚĂ!

De ce trebuie să țineți cont, în ajun de Crăciun?

 • Atragem atenţia celor care merg, în această perioadă, la colindat, să nu accepte invitaţiile unor necunoscuţi în casă, la petreceri sau la plimbări cu maşina.
 • Pentru a fi în siguranţă, copiii ar trebui să fie însoţiţi de adulţi.
 • Părinții, întrebați-i pe copiii dumneavoastră cu cine vor merge la colindat şi traseul pe care îl vor urma!
 • În cazul în care primiţi colindatori, asiguraţi-vă că îi cunoaşteţi, înainte de a le deschide.
 • Dacă este vorba despre necunoscuţi, primiţi-i doar în uşa casei sau a apartamentului.
 • Aveţi grijă cui permiteţi intrarea în bloc şi învăţaţi-vă copiii să nu deschidă uşa nimănui în absenţa dumneavoastră!

RECOMANDĂRI PENTRU CRĂCIUN ÎN LINIȘTE ȘI SIGURANȚĂ:

 • Aveţi mare grijă de bunurile dumneavoastră atunci când vă aflaţi în locuri aglomerate, la piaţă, în magazine, în mijloacele de transport în comun etc.;
 • Asiguraţi-vă că aţi încuiat locuinţa când plecaţi de acasă;
 • Nu permiteţi persoanelor necunoscute să intre în casa dumneavoastră, indiferent de pretextul folosit. Dacă se prezintă a fi reprezentanţi ai unor instituţii, societăţi etc., cereţi-le un document de legitimare;
 • Nu vă lăsaţi amăgiţi de vânzătorii de ,,chilipiruri’’; de cele mai multe ori produsele sunt fie contrafăcute, fie provin din săvârşirea unor infracţiuni;
 • Nu afişaţi ostentativ bunurile de valoare atunci când va aflaţi în locuri publice;
 • Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi şi nu le permiteţi să poarte cheia locuinţei la vedere;
 • Nu folosiţi obiecte de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice decât în condiţiile şi în locurile permise de lege. Deţinerea ilegală a acestora se pedepseşte cu închisoare!
 • Evitaţi să intraţi în discuţie cu necunoscuţii care vă pot aborda pentru diferite acte de caritate; ei pot fi escroci, al căror scop este acela de a vă înşela;
 • Nu răspundeţi la provocări cu violenţă; încercaţi să evitaţi conflictele, iar dacă nu reuşiţi, sunaţi de urgenţă la S.N.U.A.U. 112- apel gratuit;
 • Nu consumaţi în exces băuturi alcoolice, comiterea faptelor antisociale poate fi înlesnită de aburii alcoolului;
 • Respectaţi toate regulile de circulaţie, fie că sunteţi pieton sau conducător auto, indiferent de cât de mult vă grăbiţi. VIAŢA ARE PRIORITATE!

CĂLĂTORIȚI ÎN SIGURANȚĂ!

Ce trebuie să aveți în vedere atunci când plecați de acasă:

 • Nu este bine să comunicaţi tuturor date despre plecarea dumneavoastră pentru o perioadă mai lungă și nu postați pe rețelele de socializare aceste detalii. Puteți deveni victima hoților din locuințe!
 • Dacă plecați cu mașina, interesați-vă despre condițiile meteo și alegeți corect ruta. Puteți lua în considerare și rute de rezervă, ținând cont că valorile de trafic pot crește.
 • Asigurați-vă că autoturismul funcționează în regulă, că aveți valabile asigurarea obligatorie și inspecția tehnică periodică (I.T.P.).
 • De asemenea, vă reamintim că anvelopele de iarnă sunt obligatorii pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.
 • Dacă plecați cu trenul, trebuie să fiți foarte prudenți în gară! Hoții de buzunare acționează în locurile aglomerate. Nu vă lăsați bagajele nesupravegheate și nu aveți încredere în persoanele abia cunoscute.
 • Dormind în tren sau în sălile de aşteptare, puteţi rămâne fără portofele, genţi sau bagaje.
 • Dacă plecați cu avionul, nu păstraţi obiecte de valoare (telefoane, tablete, notebook-uri, aparate foto sau de filmat etc.) în bagajele pentru cală. Asigurați-vă că aveți actele valabile!

Apelul de urgenţă, prin care ne găsiţi mereu la datorie,
este
112 – APEL DE URGENŢĂ

You may also like

Leave a Comment