Responsive Menu
Add more content here...


Pericolul de care nu vorbeşte nimeni – un subiect analizat de consilierul judeţean, Nicolae Olar

by Stirile din Salaj
0 comment 38 views
A+A-
Reset

În plină criză a sistemului educaţional, Nicolae Olar – consilier judeţean USR – vorbeşte şi de un alt subiect important, despre care nu prea se vorbeşte, deşi e extrem de grav – scăderea demografică din ţara noastră. Scăderea populaţiei duce implicit şi la scăderea numărului de copii şi elevi. De exemplu, față de anul 1992, numărul copiilor cuprinși în toate formele de învățământ în Sălaj a scăzut cu 17.430 copii, ceea ce înseamnă o scădere cu 33%!

Guvernul PSD-PNL-UDMR simulează doar (și arată că nu are nici un interes) că vrea să rezolve problemele profesorilor (și de fapt ale învățământului românesc), Iohannis vorbește (doar) de „România educată”, dar nici unii nici alții nu vor să vadă dezastrul, cu implicații grave și asupra învățământului: în 2022 s-au născut cu peste 25.000 de copii mai puțin decât în 2021, fiind anul-record negativ din 1930 încoace.

În Caraș-Severin, numărul copiilor de sub 14 ani a scăzut cu aproape 25% în ultimii 10 ani. Scăderi de 20% ale numărului de copii de școală sunt și în Olt, Gorj, Hunedoara și Teleorman.

⛔ Estimările arată că populația României ar putea scădea până la 15 milioane în 2070. De asemenea, raportul dintre persoanele cu vârste de peste 65 de ani și populația în vârstă de muncă (15–64 ani) se va dubla, ajungând de la 26,3 % în 2016 la 52,8 % în 2070.

✍️ Î𝗺𝗯ă𝘁𝗿â𝗻𝗶𝗿𝗲𝗮 𝗦ă𝗹𝗮𝗷𝘂𝗹𝘂𝗶. 𝗨𝗻 𝗳𝗲𝗻𝗼𝗺𝗲𝗻 𝗱𝗶𝗻 𝗰𝗲 î𝗻 𝗰𝗲 𝗺𝗮𝗶 𝗽𝗿𝗲𝗴𝗻𝗮𝗻𝘁 ş𝗶, 𝗮𝗽𝗿𝗼𝗮𝗽𝗲 𝘀𝗶𝗴𝘂𝗿, 𝗶𝗿𝗲𝘃𝗲𝗿𝘀𝗶𝗯𝗶𝗹

În Sălaj, numărul copiilor de sub 14 ani a scăzut cu aproape 6% între cele două Recensăminte (cel din 2021 și cel din 2011), arată datele Statisticii. Din punct de vedere al numărului de unități de învățământ și al necesarului de educatori/învățători/profesori este un dezastru.

Doar in ultimii 10 ani numărul dascălilor din Sălaj a scăzut cu aproape 20%.

Vârsta media a locuitorilor din județul nostru este 40,7 ani. Ponderea copiilor în total populație în județul nostru este de 20,5%. Stăm mai bine decât județul Cluj (18,28%) dar alte județe din Transilvania – Bistrița Năsăud, Covasna, Sibiu, Brașov, Satu Mare sau Harghita – au o pondere a copiilor în total populație mai mare decât Sălajul.

Sălajul avea, conform ultimului recensământ, un număr de 43.324 copiii. Doar patru județe, Caraș Severin, Covasna, Mehedinți și Tulcea au mai puțini copii.

Dacă comparăm datele cu anii 90 dezastrul este și mai vizibil:

Numărul copiilor cuprinși în toate formele de învățământ a scăzut în Sălaj cu 17.430 copii, adică 33% ❗ față de anul 1992.

⛔ Acestea sunt datele unui dezastru, general la nivelul României, despre care, așa cum am zis cei care conduc România și ar putea să facă ceva, nu vorbesc și mai grav, nu fac nimic. Iar dacă vorbim și despre creșterea abandonului școlar, despre faptul că în 2019, 9,6% dintre familiile monoparentale erau expuse riscului de sărăcie, procentul s-a dublat la 18,2% în 2020 și a crescut apoi la 23% în 2021 dar și că aproape 1 din 2 copii se află în risc de sărăcie severă/excluziune socială, asta ducând la abandon școlar și discriminare, vom avea imaginea unui dezastru total, cu efecte, așa cum am zis, grave asupra educației și asupra generațiilor viitoare. Dar cine să vadă aceste lucruri și mai ales să facă ceva pentru stoparea lor?

Guvernanții actuali sunt mai preocupați de a căuta bani pentru pensiile speciale ale lui Ciucă și ale altor ,,speciali,,. Priorităţile ,,coaliţiei sărăciei şi a preţurilor mari” sunt sinecurile şi privilegiile, și nu rezolvarea problemelor reale ale României.

👉 Lipsa de reacție a factorilor de decizie

Sunt cifre care dor… Grav e, că deşi sunt conştienţi de gravitatea fenomenului, cei care iau decizii, nu au făcut aproape nimic pentru a-l stopa. Pentru asta este nevoie de acceptare, dialog şi, nu în ultimul rând, de voinţă politică. La nivel central și local!

Nicolae Olar – consilier judeţean USR

Date: INS

Sursa foto: romanialibera.ro

You may also like

Leave a Comment