Responsive Menu
Add more content here...


Pe urmele vikingilor. Pe două roţi, din Zalău pe țărmul Mării Nordului  – Călin Pavăl, zălăuanul care parcurge pe bicicletă mii de kilometri prin Europa pentru un ideal!

"Nu urma calea unde te duce drumul. Mergi mai degrabă acolo unde nu există nicio cărare și lasă o urmă" - spunea un înțelept

by Tiberius NICODA
0 comment 356 views
A+A-
Reset

Călin Pavăl este un zălăuan vizionar, care are dragoste de natură, de oameni, de animale, de drumeții făcute cu precădere cu bicicleta.

Anul trecut, a pedalat 2.000 de kilometri, de la Zalău la Atena, un pelerin pe două roți care face față acestor provocări pentru un scop nobil, anume pentru realizarea unei campanii inedite de strângere de fonduri pentru ajutorarea animalelor fără de adăpost.

Sigur, în subsidiar, ca sălăjean, ca și român, Călin duce în lume, pe unde merge, simbolul României, sufletul sălăjeanului deprins cu dragostea de locuri și de oameni noi pe care-i întâlnește în drumurile sale.

Călin Pavăl ar putea fi orice, dar nu oricine

Călin poate să fie rând pe rând și chiar este, un bun fotoreporter, jurnalist, un bun povestitor, bun scriitor, un om căruia-i pasă nu doar de oameni, ci și de viețuitoarele care ne înconjoară. Toate aceste principale calități enumerate ale lui Călin, sunt atributele omului trăitor și nu doar povestitor asupra întâmplărilor pe care ni le destăinuie. Aidoma unui cavaler medieval, călare pe o bicicletă, pentru că, deh!, vremurile s-au schimbat și caii sunt mai rari, mai mofturoși și nu mai sunt nici vechi poștalioane ca în trecut unde să-i schimbi.

Călin străbate toate drumurile sale cu același crez al aventurii și al onoarei luptei drepte și pentru scopuri nobile. El nu caută ca vechii cavaleri să salveze nici zâne, nici tinere domnițe – își dorește mult mai mult și mult mai bine. Pare că vrea să salveze lumea întreagă de rău, urât și de indiferență și cruzime chiar dacă este îndreptată împotriva animalelor și nu numai.

Doar anul trecut, a străbătut pe bicicletă vreo 2000 de kilometri, de la Zalău până în Grecia, pe la Atena! De ce să faci așa ceva, de ce să pedalezi 2.000 de kilometri? În niciun caz pentru a sta cu ochii pe kilometrajul ciclocomputerului, chiar și unul ieftin, de 50 de lei. Nici pentru a posta cât e de mult și cât a fost de greu.

Și nu e vorba doar despre călătorie. Expediția spre Grecia a fost făptuită în ideea unei mâini de ajutor întinsă animalelor nimănui, cele care au nevoie de oameni ca să supraviețuiască. Așa că, da, expediția din Grecia a fost despre o campanie de strângere de fonduri pentru construirea unui adăpost pentru animalele nimănui. Cele care așteaptă o mână întinsă de la cei care ar trebui să fie prietenii lor cei mai apropiați: oamenii. Lumea este o carte, iar cei care nu călătoresc nu pot citi decât o pagină din ea!

Călătorim nu pentru a fugi de viață, ci pentru ca viața să nu ne scape!

Lui Călin i s-a pus adesea întrebarea: „De ce să mergi într-o astfel de călătorie, și mai ales cu bicicleta, cale de 2.000 de kilometri, pe care alții cu greu și-ar asuma-o și cu mașina, darămite cu o simplă bicicletă? Vorba poetului: „Ce te îndeamnă, Căline, și ce te mână-n această luptă-aventură?”.

“De ce să mergi într-o astfel de călătorie, într-o astfel de expediție? Călătoria (și e neapărată nevoie de a se face distincția între turism și călătorie) e un mod de a te cunoaște pe tine însuți. Călătoria e un mod de a învăța să vezi lumea altfel decât prin prisma pliantelor și hărților cu “de văzut”. E vorba despre acea legătură care se crează între tine – călătorul – și fiecare loc pe unde treci.

Într-o călătorie de 30 de zile pe bicicletă, fiecare kilometru pedalat, fiecare zi se trăiește intens. Iar atunci când trăiești intens, viața are o cu totul altă valoare. Îți dai seama de cât de mult înseamnă cadoul ăsta numit viață. Dacă anul trecut am mers pe urmele istoriei către sudul Europei, la Acropola din Atena, anul acesta e despre istoria nordului, cea a vikingilor. Ce treabă are istoria cu expediția? Are. E vorba despre cunoaștere. Viața în sine e despre cunoaștere, despre simțire. Și atâta timp cât înveți, cât mintea îți este deschisă, iar sufletul liber, totul este posibil”, spune Călin despre crezul și motivația sa.

Anul 2024, o nouă provocare de 2.000 de kilometri pe care Călin îi va străbate spre Nord, pe tărâmurile vikingilor

Anul acesta povestea lui Călin se vrea dusă pe mai departe, în nord. În mod clar, costurile unei astfel de drumeții nu sunt de neglijat și orice sprijin bănesc, material în ajutorul lui Călin devine important și necesar. Cu gândul și cu fapta să-i fim alături! Dar mai ales cu fapta!

De ce în nord? La fel ca și Acropola de la Atena, nordul vikingilor are o istorie aparte. Are o poveste aparte. Așa că drumețul nostru e pregătit de plecarea programată în luna iulie către Danemarca, pentru a ajunge pe țărmul Mării Nordului.

2.000 de kilometri… Nu așa și i-a propus, nici anul trecut, nici anul acesta. Din intuiția călătoriei ce și-a propus-o, și expediția asta o să măsoare tot vreo 2.000 de kilometri. Sau, mai bine zis, în jur de 2.000. Anul trecut au fost 1.987. Anul ăsta o să fie ceva mai mult. Dar nu numărul (cu virgulă și zecimale) contează, ci aventura în sine. O aventură care este legată de istoria lumii, de călătoria în timp (imaginară, desigur, deși…) și spațiu. Nimeni nu poate descoperi lumea pentru altcineva. Numai când o descoperim pentru noi devine pământ comun și o legătură comună și încetăm să mai fim singuri.

Adevărata călătorie de descoperire nu înseamnă a căuta noi peisaje, ci a privi totul cu alți ochi: “Oriunde te duci, du-te cu toată inima!”.

“Destinația nu este un loc anume, este călătoria, aventura în sine. Destinația este de a mă lăsa pe mine însumi să devin parte a călătoriei, lăsându-mă câte puțin în fiecare loc pe unde trec și luând cu mine câte puțin din fiecare loc pe unde trec. Destinația e a trăi viața cât mai frumos cu putință, a transpune fiecare clipă într-o poveste. Anul acesta, povestea mă va duce departe, pe urmele vikingilor, către țărmul Mării Nordului. Și nu e vorba doar despre călătorie. Expediția este și o mână de ajutor întinsă animalelor nimănui, cele care au nevoie de oameni ca să supraviețuiască. Așa că, da, expediția asta e și despre o campanie de strângere de fonduri pentru construirea unui adăpost pentru animalele nimănui. Cele care așteaptă o mână întinsă de la cei care ar trebui să fie prietenii lor cei mai apropiați: oamenii.

Anul trecut, prin donațiile voastre, am reușit să duc călătoria la bun-sfârșit și să întind o mână de ajutor adăpostului pentru câini construit de Alexandra Pașca. Anul acesta vreau să ajut și alte animale. Am început cu construirea unui mic adăpost pentru pisicuțele de la bloc. L-am extins, apoi, ca să mai salvez câteva, unele dintre ele cu fracturi și răni provocate de oameni, de mașini, altele cu suprainfecții și boli. Am grijă, pe cât de bine pot, de toate: Mișka, Gri, Isoscel, Iubi, Sofi, Murmurau, Suri, Lady, Ladymic, Păt, Safari, Albuș, Fulga, Pufo, Alba Keke, Bambi, Baloo, Motănegru, Fly – pisicuța atomică.

Dar mai sînt și altele, mult prea multe ca să le pot ajuta, de unul singur, pe toate. Vreau să fac mai mult. Și nu doar pentru pisicuțe, ci pentru orice animal care are nevoie de ajutor. Pentru asta, însă, e nevoie să construiesc un adăpost mai mare, care să le ofere siguranță”, a spus Călin pentru aceia dintre voi care pot ajuta și să aprecieze o inițiativă la care într-un mod sau altul, cu gândul sau cu fapta, să poată spune: „Am fost și eu alături de Călin, acolo!”.

Avem cu toţii, mai mult sau mai puțin, o valiză de vise gata făcută, oricând pregătiţi de a zbura pe prima fereastră deschisă. Este cât se poate de bine să ajungem la finalul unei călătorii, dar, ceea ce este cu adevărat important până la urmă este însăși călătoria. Nu ai nevoie de magie să dispari; ai nevoie doar de o destinație. Închide-ți ochii și permite-i spiritului tău să se înalțe și vei trăi cum n-ai făcut-o niciodată mai înainte. Asemeni tuturor marilor călători, aceia care văd mai mult decât își amintesc, și își amintesc mai mult decât au văzut.

Cei care puteți și vreți să sprijiniți această expediție și, implicit, să întindeți o mână de ajutor animăluțelor nimănui, o puteți face donând în contul de mai jos, cu mențiunea “expediție”:

Mihai Calin Paval – RO53INGB0000999901462814, ING Bank.

Cu sprijinul nostrum, a tuturor, expediția de anul trecut s-a terminat cu bine. Fiți parte din expediție și anul acesta! Să-l sprijinim așadar pe Călin Pavăl cu vorba, dar mai ales cu fapta ca să-și îndeplinească idealurile sale de bun samaritean!

 

Mai multe pe acest subiect, în ediţia ziarului Sportul Sălăjean de miercuri, 26 iunie.

You may also like

Leave a Comment