Dacă ai o minte curioasă și DE CE este întrebarea ta preferată, atunci nu trebuie să ratezi Noaptea Cercetătorilor Europeni. Pe 24 și 25 Septembrie, peste 20 orașe din România vor fi gazda celui mai captivant eveniment despre știință și cercetare, ce-și propune să arate publicului ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare.
Noaptea Cercetătorilor Europeni 2021 este evenimentul care invită publicul la o călătorie fascinantă în lumea științei, oferindu-le vizitatorilor ocazia de a lua parte la activități științifice ce combină educația cu divertismentul, organizându-se expoziții, experimente în care publicul este implicat activ, conferințe, prezentări, jocuri și concursuri.
Pe 24 Septembrie, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău propune un joc care să îi transforme pe copii și pe părinți în mici detectivi. Între orele 12:00 și 16:00, vizitatorii vor avea parte de multă joacă încărcată de sensuri, pornind într-o călătorie prin care să descopere o lume în permanentă mișcare: de la universul normelor și regulilor de conviețuire și igienă al oamenilor din antichitate, la aspecte ale vieții domestice ilustrate prin forme-vase-ustensile, dar și la vestimentația satului tradițional surprinsă prin caracteristicile sale locale.
De asemenea, muzeul propune o călătorie în lumea fascinantă a trecutului: descoperirea patrimoniului prin intermediul tehnologiilor moderne. Castrul Roman de la Porolissum, Moigrad, este punctul central și, probabil, cel mai atractiv sit istoric din zona Sălajului, de aceea merită să beneficieze de o valorizare bazată pe utilizarea noilor tehnologii (realitate virtuală), care să-i sporească atractivitatea pentru vizitatori și care să valorifice munca de cercetare a specialiștilor muzeului. Pentru această activitate, muzeul colaborează cu Școala Gimnazială Nr. 1 Valcău de Jos: elevii școlii vor beneficia de un tur cu ghidaj gratuit, oferit de către muzeu în situl de la Porolissum.
Tot la Porolissum se va desfășura un proiect cu scopul coagulării comunității artiștilor fotografi sălăjeni în jurul patrimoniului cultural, având ca scop cunoașterea și promovarea obiectivelor de patrimoniu. Proiectul vizează trei componente de bază: experiența descoperirii patrimoniului de la Porolissum prin vizitarea cu ghidaj clasic, la care se adaugă partea de reconstituire 3D, o sesiune de creație fotografică în sit și, ulterior evenimentului, materialele realizate de către artiștii fotografi sălăjeni vor fi prezentate într-o expoziție on-line.
Pe 25 Septembrie, pe www.facebook.com/NoapteaCercetatorilorEuropeni, între orele 12:00 și 20:00 se desfășoară ediția online a evenimentului, în care Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău prezintă, în premieră, filmul documentar: TREI DINȚI DE BALAUR. ENIGMATICUL PERSONAJ DE RANG ÎNALT ÎNMORMÂNTAT LA PERICEI. Documentarul își propune să facă o incursiune în lumea medievală transilvăneană, prin prezentarea evoluției și a stadiului cercetărilor în situl de la Pericei, complexitatea lui, elementele sale componente, urmele bisericii medievale dispărute (în care au fost înmormântați unii dintre membrii familiei Báthory, ramura de Pericei), înmormântările cu caracter special și (desigur) inventarul funerar al personajului de rang înalt, rezultatele și datele parțiale obținute, ipotezele de lucru și proiectele de viitor.
Noaptea Cercetătorilor Europeni se înscrie în seria acțiunilor Marie Skłodowska-Curie, fiind un eveniment ce a atras până acum peste 2 milioane de vizitatori, reușind să inspire următoarele generații de cercetători. Evenimentul oferă oamenilor de știință șansa de a intra în directă legătură cu publicul, iar vizitatorilor ocazia de a descoperi universul științei și oamenii din spatele experimentelor.