Responsive Menu
Add more content here...


Pasionații de fenomene meteorologice la ceas aniversar – 5 ani de ”Severe Weather Alert Sălaj”

Patru tineri sălăjeni pasionați de meteorologie, Alexandru Plic, Mihai Crișan, Sergiu Pavel și Andreea Pop, au creat proiectul ”Severe Weather Alert Sălaj”, în urmă cu 5 ani, al cărui scop este să îi avertizeze pe semenii lor, în timp real, în legătură cu fenomenele ”nowcasting”

by Mihai POP
0 comment 408 views
A+A-
Reset

În timp ce unii dezvoltă pasiuni pentru lectură, gătit sau drumeţie, patru tineri din Sălaj sunt preocupați de observarea fenomenelor meteo severe.

Pasiunea lor necesită multă implicare, iar pe lângă cunoştinţele specifice acestui domeniu, mai este nevoie şi de o bună dotare tehnică.

Cum a apărut Severe Weather Alert Sălaj

După acea furtună severă (Supercelulă) care a traversat aliniamentul Vestic al Munților Meseș și localitățile aferente, inclusiv Municipiul Zalău, provocând căderi masive de grindină de mari dimensiuni și alte fenomene de o intensitate ridicată care au avut efecte distructive.

La acea vreme asupra municipiului Zalău s-a abătut o ploaie torenţială, vijelie şi grindină de mari dimensiuni ce au distrus zeci de maşini, precum şi acoperişuri, iar proprietarii nu au putut decât să privescă neputincioşi cum, poate pentru unii, munca de-o viaţa se distruge…

Pe acea vreme, Mihai Crisan a avut regretul că nu a informat prietenii despre informațiile pe care le știa cam cu 30 de minute înainte pe profilul său de Facebook.

Iar acel ,,regret” s-a transformat în dorința de a face ceva frumos și în cele din urmă a luat ființă acest proiect pentru a avertiza și informa oamenii despre fenomenele severe și nu numai!

După un an de activitate, Mihai a luat sub aripa sa încă 3 tineri din județul Sălaj, formându-se în jurul său o echipă din care la ora aceasta mai fac parte: Sergiu Pavel , care prin studiile sale de specialitate în domeniul meteorologiei la Facultatea de Geografie din Cluj-Napoca, aduce o contribuție importantă asupra informațiilor meteorologice și Andreea Pop care are la randul său un rol important și care se ocupă de partea de documentație și nu numai, iar împreună formează un întreg, o familie.

Cei patru tineri pasionați de meteorologie, Mihai Crișan, Sergiu Pavel ,Alexandru Plic, și Andreea Pop, au creat proiectul ”Severe Weather Alert Sălaj”, și a avut ca scop să îi avertizeze pe semenii lor, în timp real, în legătură cu fenomenele ”nowcasting”.

Pasiunea de meteorologie pentru Sergiu Pavel

Președintele asociației Severe Weather Sălaj s-a alăturat în anul 2021, iar acesta spune că este pasionat de meteorologie de mic copil, având visul de a ajunge meteorolog și de a învăța cât mai multe despre acest domeniu. Prima lui amintire pe acest plan fiind la vârsta de 5 ani, când în timpul unei furtuni era pe balcon și se prefăcea că o controlează cu ajutorul unor manete.

Alături de colegul său Mihai Crișan, au dezvoltat în Sălaj o rețea de 31 de stații meteorologice private, care au scopul de a monitoriza vremea și evoluția ei în județul nostru.

Astfel, sălăjenii din anul 2019 sunt la zi cu vremea datorită acestei asociații și pentru asta le mulțumim pentru toate informațiile.

”După grindina devastatoare ce a afectat Zalăul și împrejurimile, la inițiativa lui Mihai Crisan, proiectul nostru a luat naștere fix în aceeași zi❗️
De atunci, am continuat să evoluăm📈 în fiecare zi și să vă oferim cele mai bune informații meteorologice legate de județul Sălaj!
Cu această ocazie, noi, membrii proiectului ne sărbătorim ziua, și vă mulțumim respectuos pentru încrederea oferită, deoarece cu ajutorul vostru acest proiect se dezvoltă continuu🤗!
Vă promitem că întotdeauna vom veni cu cele mai bune informații pe plan local, mai ales în ceea ce privește fenomenele severe și extreme, care ne pot pune în pericol⚠️⛈️!”, transmit Severe Weather Alert – Salaj.

 

 

 

 

 

 

You may also like

Leave a Comment