Responsive Menu
Add more content here...


Partidul REPER sesizează Camera Deputaților: George Simion are un birou parlamentar ilegal în Chișinău

by Stirile din Salaj
0 comment 111 views
A+A-
Reset

Partidul REPER a sesizat, marți, Biroul Permanent al Camerei Deputaților, după ce o fotografie care circulă online arată că partidul AUR și președintele acestui partid, George Simion, induc în eroare opinia publică prin afișarea unei plăcuțe cu numele deputatului în Chișinău, Republica Moldova.

Deputații REPER Oana Cambera și Andrei Lupu arată într-o sesizare depusă la Camera Deputaților că Simion nu ar avea nicio bază legală să deschidă acolo un birou parlamentar și nici nu ar putea, dată fiind interdiciția de a intra în Republica Moldova până la 1 octombrie 2028.

Solicitarea deputaților REPER se bazează pe dispozițiile clare ale articolului 38 alineatul (2) din Legea nr. 96 din 21 aprilie 2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, republicată, conform cărora deputații și senatorii au dreptul de a organiza birouri parlamentare, în circumscripțiile electorale în care au fost aleși. Întrucât George Simion a organizat un birou parlamentar în Republica Moldova, care nu se află în circumscripția electorală a sa, se constată o încălcare directă a acestor dispoziții legale.

„Acțiunile ilegale ale deputatului George-Nicolae Simion, prin înființarea neautorizată a unui birou parlamentar în Republica Moldova, cu însemnele naționale ale României, reprezintă o încălcare flagrantă a legislației și a eticii parlamentare, făcută în scopul manipulării opiniei publice a cetățenilor români din Moldova. Este imperativ ca Biroul Permanent să ia măsuri prompte și adecvate pentru remedierea situației și sancționarea acestor acțiuni de exercitare abuzivă a unui mandat”, a declarat deputata Oana Cambera.

Pe lângă acest aspect, se aduce în atenție și faptul că deputatul George Simion nu ar avea cum să își exercite activitatea parlamentară la biroul respectiv, având în vedere că este subiectul unei interdicții oficiale de a intra pe teritoriul Republicii Moldova, interdicție care a fost prelungită până la data de 1 octombrie 2028. Chiar acum doua zile Judecătoria Chișinău a respins cererile lui Simion de suspendare a Deciziei nr. 60 din 11.09.2023 a Inspectoratului Național pentru Imigrări din Republica Moldova, acesta fiind în continuare inclus în categoria persoanelor indezirabile pe teritoriul Republicii Moldova.

„Îndemn PSD și PNL să depășească logica electorală și să nu permită ca agenda publică să fie distorsionată de manipularea electorală perpetuată de George Simion și AUR. Este momentul să ne concentrăm pe problemele reale, pe agenda europeană pe care o are România și să nu permitem acest abuz săvârșit de George Simion în scopul realizării unei propagande și fake news-uri, caracteristice Rusiei”, a declarat Andrei Lupu, deputat REPER.

Inspectoratul General pentru Migrație din Republica Moldova a anunțat, la începutul lunii februarie, că, în urma conflictului armat din Ucraina, 98 de cetățeni străini au fost declarați indezirabili în Republica Moldova, conform legislației care permite această măsură pentru cei care ar putea pune în pericol securitatea națională sau ordinea publică. În ceea ce-l privește pe liderul AUR, George Simion, avea deja o interdicție din partea autorităților de peste Prut.

Interdicția sa de a intra în Republica Moldova a fost prelungită pentru încă cinci ani, fiind informată și autoritatea română. Autoritățile din Republica Moldova și Ucraina suspectează legături între George Simion și serviciile secrete rusești, acesta fiind motivul pentru care președintele partidului AUR ar fi devenit indezirabil și nu are dreptul de a trece granița în niciuna din cele două state vecine României.

Comunicat de presă – REPER

You may also like

Leave a Comment