Două programe de consiliere vocațională lansate astăzi la Zalău vor oferi tuturor elevilor de clasa a VIII-a din județul Sălaj oportunitatea de a-și testa abilitățile printr-o metodologie validată, pentru ca ulterior să își aleagă un liceu și o linie de studiu potrivite propriilor puncte-forte
Ediția a patra a programului de consiliere vocațională „Motivați pentru carieră” a fost lansată miercuri, 19 februarie la TenarisUniversity, în Zalău. Toți elevii de clasa a VII-a din Zalău și Jibou vor avea din nou parte de consiliere vocațională, prin acest program inițiat și finanțat de TenarisSilcotub și realizat de CJRAE Sălaj. Valoarea investiției companiei TenarisSilcotub acoperă și pentru anul a-4-lea de program toate costurile proiectului aplicat în 2 orașe ale județului și este în cuantum de 270.000 lei. Programul a demarat pe plan local în Zalău în anul 2017, când a inclus 580 de elevi, și s-a extins continuu: un număr de 633 de elevi au beneficiat de consiliere la ediția 2018, iar în 2019 numărul beneficiarilor a crescut la 767, prin includerea tuturor elevilor de clasa a VII-a de la toate școlile din Zalău și Jibou.
În plus, modelul a fost replicat anul trecut la nivelul întregului județ: alți 1.200 de elevi din clasa a VIII-a din celelalte localități și-au testat abilitățile prin proiectul „Descoperă-ți profilul vocațional”, cu finanțarea Consiliului Județean Sălaj, cu o valoare de peste 50.000 lei, un sprijin financiar care va fi acordat în continuare, și pentru ediția 2020 a programului.
Astfel, prin eforturile celor trei parteneri, toți elevii de clasa a VIII-a din județ au ajuns în fața unui calculator pentru a parcurge un test validat, oferit de un furnizor internațional de specialitate, care îi ajută să își descopere propriile abilități. Ulterior, elevii participanți la programul “Motivați pentru carieră” au beneficiat, alături de părinți, de sesiuni de consiliere vocațională susținute de specialiști, la care rata de prezență a fost de peste 95%.
Ambele programe vor continua și în 2020, astfel încât toți elevii din anii terminali de gimnaziu din județ să beneficieze de rezultatele obținute în urma administrării testului, concretizate într-un portofoliu digital care reflectă profilul vocațional al fiecărui elev.
„Acest program, care s-a bucurat de sprijinul nostru se înscrie în preocupările constante ale Consiliului Judeețan Sălaj în favoarea promovării unei educații care să confere tinerilor cele mai bune posibilități de dezvoltare personală și de inserție pe piața muncii. Suntem promotorii și susținătorii unor proiecte concrete în formarea tinerilor – așa cum este cel dedicat învățământului dual care se bucură de succes, dar și acesta, prin care sprijinim tinerii să-și descopere aptitudinile, să se cunoască mai bine, și astfel să-și poată alege cât mai adecvat parcursul de formare. Salut și acest parteneriat, o dovadă în plus că, împreună, actori din comunitate putem ajuta copiii și părinții să ia cele mai bune decizii cu privire la viitor”, a declarat Tiberiu Marc, președintele Consiliului Județean Sălaj, prezent în cadrul evenimentului.
Ediția precedentă a programului a relevat și date concrete despre dorințele elevilor din Sălaj cu privire la traseul educațional pe care și-l doresc în viitor. Astfel, 62% dintre elevi susțin că își doresc să urmeze, ca primă opțiune, un liceu cu profil teoretic (41% aleg profilul real, iar 21% profilul uman), 10% sunt interesați de filiera vocațională, 12% de filiera tehnologică (5% servicii și 7% tehnic), 9% și-au exprimat opțiunea pentru învățământul profesional de 3 ani, iar 7% dintre elevii chestionați au alte opțiuni.
În alegerea liceului, familia joacă în continuare un rol important (57% dintre elevii chestionați consideră familia factorul cel mai important in luarea deciziei), însă se observă creșterea importanței acordate aptitudinilor și dorințelor elevilor, precum și a influenței consilierilor școlari. Astfel, 55% dintre elevi au spus că, pe lângă opinia familiei, iau în considerare aptitudinile și dorințele personale. Proximitatea geografică rămâne, de asemenea, un factor important: peste 90% dintre tineri au spus că doresc să urmeze liceul în județul Sălaj.