Responsive Menu
Add more content here...


Ordinul de protecție, extins pentru toate formele de violență, inclusiv pentru hărțuire online sau la telefon. Noile reglementări, în vigoare de sâmbătă

Orice victimă poate cere ordin de protecţie, indiferent cine e agresorul. Noua lege privind ordinul de protecție extins a intrat în vigoare sâmbătă, 31 august. Documentul extinde sfera de protecție dincolo de cazurile de violență domestică, oferind acum sprijin tuturor victimelor, indiferent de relația lor cu agresorul

by Stirile din Salaj
0 comment 284 views
A+A-
Reset

A apărut în Monitorul Oficial Ordinul MAI 138/2024, ce vizează stabilirea modalității de gestionare de către organele de poliție a actelor de violență, în conformitate cu prevederile art. 11 din Legea 26/2024 privind ordinul de protecție, aplicabilă începând cu data de 31 august.

În prezent, modalitatea de gestionare a actelor de violență vizează doar cazurile de violență domestică și este reglementată prin Ordinul comun 146/2.578/2018. Legea 26/2024, care va intra în vigoare la finele lunii august, în același timp cu ordinul apărut acum, extinde domeniul de aplicare al ordinului de protecție, stabilit ca atare prin Legea 217/2003.

Victima va fi protejată indiferent cine este agresorul. Prin această lege, extindem ordinul de protecție la toate victimele care au nevoie de protecție, în urma tuturor formelor de violență, indiferent de relația care există între victimă și agresor. Se va interveni nu doar în cazul violențelor fizice, ci și acolo unde sunt acte de hărțuire online, apeluri telefonice multiple, de multe ori la ore nepotrivite, urmărirea în mod repetat, fără drept sau interes legitim, a unei femei sau supravegherea locuinței acesteia sau a altor locuri și multe altele, a spus ministrul justiției, Alina Gorghiu.

Noul ordin stabilește următoarele:

Conform ordinului, polițiștii pot interveni în cazurile de violență în urma sesizărilor din oficiu, ca urmare a sesizărilor prin apel la 112 ori în baza sesizărilor formulate în scris sau oral la o secție de poliție.

Dacă în urma întocmirii formularului de evaluare a riscului se va concluziona că există un pericol iminent care prejudiciază viața, libertatea și/ sau integritatea fizică a victimei, polițistul care a întocmit formularul va emite ordinul de protecție provizoriu. Acesta poate fi emis de către polițist în situația în care victima sau reprezentantul legal, din diverse motive, se află în imposibilitatea de a formula cererea pentru a solicita ordinul de protecție.

După emiterea ordinului de protecție, se va constitui o ”mapă de supraveghere pentru monitorizarea respectării măsurilor dispuse”, iar în vederea monitorizării respectării măsurilor, polițistul desemnat va efectua verificări. Va contacta agresorul pentru a-l informa despre existența ordinului de restricție și obligațiile pe care le are, urmând să încheie un proces verbal, va instrui victima cu privire la modul de acționare în cazul în care agresorul nu respectă ordinul de protecție și va verifica periodic respectarea obligațiilor de către agresor.

Conform ordinului, Mapa de supraveghere se menține pe toată durata măsurilor dispuse prin ordinul de protecție provizoriu, precum și în situația în care față de agresor a fost dispus ordin de protecție de către instanța de judecată și va fi clasată numai în cazul revocării ordinului sau expirării duratei obligațiilor sau interdicțiilor stabilite.

Este important de menționat că obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere se poate impune doar în cadrul unor proceduri juridice, iar ordinul clarifică faptul că polițistul nu va putea dispune această obligație pentru agresor prin ordinul de protecție provizoriu ”până la utilizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică”.

Atenție așadar! Aviz amatorilor!

You may also like

Leave a Comment