Responsive Menu
Add more content here...


Orbis Mediaevalis: cercetări, tematici, conferințe și apariții editoriale

În anul 2016 a debutat seria de conferințe Orbis Mediaevalis care și-a propus să valorizeze/vizibilizeze în mod concret, aplicat și sistematic rezultatele cercetărilor arheologice privind viața comunităților umane din secolele VII-XIV, din diverse locații și medii culturale ale Bazinului Carpatic

by Mihai POP
0 comment 179 views
A+A-
Reset

Proiectul Orbis Mediaevalis are ca nucleu un colectiv de specialiști (proveniți din mai multe instituții de profil) care au în vedere urmărirea și atingerea a trei obiective clare:

  • identificarea temelor de cercetare (în special a celor mai puțin abordate în literatura arheologică);
  • evidențierea elementelor/aspectelor/contextelor comune și a celor particulare, din diverse medii culturale;
  • facilitarea dialogului științific între specialiștii proveniți din diverse țări și școli arheologice.

La început, a fost abordat doar mediul arheologic românesc, dar foarte repede, în etapele următoare, proiectul Orbis Mediaevalis a căpătat un caracter internațional, atât prin participanți, cât și prin abordările tematice care au vizat varii locații/arealuri din Bazinul Carpatic și zonele învecinate.

Până în acest moment s-au organizat patru conferințe (1 națională, 3 internaționale), în locații diferite: Lipova (2016), Arad (2018), Târgu Mureș (2020), Székesfehérvár/Ungaria (2022). De remarcat faptul că fiecare conferință a fost urmată de publicarea volumului tematic:

  • Locuirea medievală timpurie din Transilvania și vecinătăți/The early medieval habitation from transylvania and surroundings (Cluj-Napoca, Editura Mega, 2017).

Cea mai recentă apariție editorială în seria Orbis Mediaevalis este volumul nr. 4, rezultat în urma conferinței internaționale care a fost organizată în anul 2022, la Székesfehérvár (Ungaria): The power of fire in the middle ages. Susținerea financiară în vederea publicării acestui volum a fost asigurată de mai multe instituții muzeale și administrative: Szent István Király Muzeum/Municipalitatea Orașului Székesfehérvár, Complexul Muzeal Arad/Consiliul Județean Arad, Muzeul Județean Mureș/Consiliul Județean Mureș, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău/Consiliul Județean Sălaj. Volumul a fost tipărit prin colaborarea a două edituri prestigioase: Editura Mega (Cluj-Napoca) și Mártin Opitz (Budapesta). Contribuțiile științifice sunt semnate de cercetători din România, Ungaria, Croația și Bulgaria.

Desigur, precizările de mai sus au vizat ceea ce s-a făcut până acum în cadrul proiectului Orbis Mediaevalis, dar să vedem și ce urmează? Răspunsul este pregătit deja – următoarea conferință internațională din seria Orbis Mediaevalis va avea ca temă: „Walking” goods.  „Walking” ideas. „Economic” and cultural routes in the Carpathian Basin and neighboring areas (7th – 14th centuries). Aceasta se va desfășura la Zalău (noiembrie 2024), fiind organizată de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău/Consiliul Județean Sălaj. Vor participa cercetători din Croația, Moldova, Polonia, România și Ungaria. Precizări suplimentare legate de conferința internațională de la Zalău (a V-a din seria Orbis Mediaevalis) vom oferi în etapele următoare.

Așa cum am mai afirmat și cu alte ocazii, proiectul Orbis Mediaevalis merge și mai departe!

Dan Băcueț-Crișan, cercetător științific II

You may also like

Leave a Comment