SPECIAL: O sălăjeancă, campioană de 11 ori la rând în volei!

by Ionuţ COSTINAŞ
0 comment 3,K views
A+A-
Reset

Născută din mamă româncă şi din tată nigerian, Nneka Onyejekwe – poate cel mai bun produs în materie de volei feminin din ultima perioadă – se poate mândri cu performanţe demne de invidiat, 11 campionate câştigate la rând, cu echipe din România, Elveţia, Franţa şi Germania. Puţin sunt cei care ştiu că jucătoarea îşi are originile în Sălaj, mama sa fiind originară din comuna Măerişte. În plus, voleibalista de 28 de ani a locuit în copilărie, în oraşul de sub Meseş


Ani buni, judeţul nostru a dat nume importante în voleiul românesc, iar Aurel Vlaicu, Mircea Abraham, Dănuţ Ciontoş sau Adrian Gontariu sunt câteva exemple. La volei feminin, Sălajul nu s-a prea putut mândri cu echipe pe prima scenă, însă are o jucătoare care bate recorduri peste recorduri, nu doar în voleiul din România, chiar şi în cel european. Este vorba de Nneka Onyejekwe, despre care puţină lume ştie că îşi are originile în Sălaj.

Născută din mamă româncă şi din tată nigerian, voleibalista de 28 de ani este atrasă de aceste zone. Mama sa este originară din comuna Măerişte, iar în primii ani ai copilăriei, Nneka a locuit chiar în Zalău, unde şi-a făcut mai mulţi prieteni. “În Zalău am locuit până pe la 10 – 12 ani. Am decis să fac un sport şi având în vedere că şi fratele meu a început handbalul la Cluj, am plecat şi eu la acelaşi club, însă la secţia de volei”, a spus Nneka.

Voleibalista a fost remarcată prima dată la Cupă Văilor, după care a plecat la Cluj-Napoca la CSS Unirea unde antrenorii au văzut că are calităţi. Cu multă muncă şi seriozitate, Nneka a ajuns o jucătoare reprezentativă, care în ultimii 11 ani a devenit campioană, fie că a evoluat în România, Elveţia, Franţa sau Germania.

De patru ori campioană cu Metalul Galaţi!

Când încă era junioară, Nneka Onyejekwe a făcut un pas uriaş în carieră şi a ajuns la cea mai galonată echipă de la vremea respectivă din România. Era Metalul Galaţi, care domina autoritar voleiul românesc şi la care, jucătoarea cu origini în Zalău a devenit de patru ori la rând campioană, în perioada 2007 – 2010. Tot în perioada petrecută la echipa de pe Dunăre, voleibalista a câştigat şi Cupa României, de trei ori la rând. “S-a simţit o diferenţă mare când am făcut pasul de la junioare la senioare. A fost o experienţă plăcută la Galaţi, unde am lucrat sub îndrumarea unui antrenor foarte bun, Zoran Terzic. Eu eram foarte tânără, dar am fost conştiincioasă şi m-am pregătit foarte bine, mai ales că eram la cel mai bun club din ţară. Aveam 17 ani când am debutat în Divizia A1”, ne-a informat Nneka. Cu Metalul Galaţi, jucătoarea a evoluat pentru prima dată şi în Liga Campionilor, unde a avut ocazia să se dueleze cu echipe de top din Europa.

Primul transfer “afară”, în Elveţia

După patru ani petrecuţi la Metalul Galaţi, în anul 2010, pentru Nneka Onyejekwe a venit şi primul transfer în străinătate, la Volero Zurich. Deşi campionatul din Elveţia nu era unul de top din Europa, cu această formaţie, jucătoare din Sălaj a ajuns până în sferturile Ligii Campionilor, fiind foarte aproape de final-four-ul celei mai importante competiţii europene. Trei ani şi jumătate a petrecut Nneka la Volero Zurich, cu care a fost triplă campioană în anii 2011, 2012 şi 2013. “Nivelul campionatului din Elveţia nu pot spune că era mult mai ridicat decât cel din România. Practic, noi am dominat toată competiţia internă, iar celelalte echipe nu ne puteau face faţă. Aveam o echipă tânără, de perspectivă şi prin ambiţie şi dăruire am reuşit să cucerim trei titluri. Pot spune că acel transfer în Elveţia mi-a prins foarte bine, fiindcă am progresat mult”, a spus voleibalista româno-nigeriană.

Două titluri în Franţa şi unul în Germania!

Cel mai puternic campionat în care a evoluat sălăjeanca a fost cel din Franţa, unde a a ajuns în vara anului 2014. A semnat cu Racing Club de Cannes, la care a ieşit rapid în evidenţă, astfel că şirul performanţelor nu a fost oprit. De două ori, Nneka a ridicat deasupra capului cel mai important trofeu din Franţa, în 2014 şi 2015, cu echipa din Cannes, jucătoarea bifând prezenţe şi în Liga Campionilor. “În Franţa a fost una dintre cele mai frumoase perioade din cariera mea. Am evoluat la o echipă importantă, dintr-un oraş frumos, unde lumea iubea voleiul. Când am ajuns la Cannes am făcut un pas foarte mare în carieră. Am căpătat încredere în ceea ce pot să fac”, ne-a dezvăluit voleibalista, care are în palmares şi un titlu de campioană în Germania cu Dresdner Sportclub 1898, care a fost câştigat anul trecut.

Revenirea în ţară, la Volei Alba Blaj

După mai bine de şase ani petrecuţi în campionatele din străinătate, sălăjeanca Nneka a decis în vara anului trecut să revină în ţară. A primit o ofertă tentantă de la Volei Alba Blaj, cea mai puternică echipă din România, care a devenit de trei ori la rând campioana României. Cu echipa din Blaj, jucătoarea noastră şi-a trecut în cont eventul, pe care l-a reuşit în sezonul 2016 – 2017.

“La Volei Alba Blaj avem o echipă foarte bună, iar cu majoritatea jucătoarelor eu am mai jucat prin Elveţia şi în Franţa. Mă bucur că la această echipă am reuşit eventul. Antrenorul Darko Zakoc este un profesionist şi a ştiut să formeze o echipă. A fost o diferenţă foarte mare între noi şi celelalte echipe, pe tot parcursul sezonului”, a spus jucătoarea.

“Nivelul voleiului din România este destul de bun”

Aflată la a doua “aventură” în România, după cea din perioada 2007 – 2010 de la Metalul Galaţi, Nneka Onyejekwe are acum ocazia să evolueze tot în tricoul unei formaţii care domină voleiul feminin. La Volei Alba Blaj, jucătoarea are deja două trofee, campionatul şi Cupa României, dar îşi propune şi alte realizări, mai ales că în această vară a optat să îşi prelungească înţelegerea cu echipa din Ardeal.

“Am ales să îmi prelungesc contractul la Blaj, fiindcă m-am simţit foarte bine la această echipă. Suntem foarte respectate şi apreciate şi acest lucru nu îl întâlneşti în toate cluburile din România. Seriozitatea şi profesionalismul celor de aici m-au determinat să continui la Alba Blaj. A contat şi stabilitatea financiară, ceea ce în sport este mare lucru. Am avut o experienţă neplăcută la Galaţi, cu foarte multe restanţe şi nu mai vreau să trec prin aşa ceva”, ne-a spus Nneka.

După un an de la revenirea în România, sălăjeanca consideră că nivelul voleiului românesc s-a mai îmbunătăţit, dar este de părere că sportul sub fileu ar fi şi mai bine cotat dacă ar fi mediatizat mai mult. “Nivelul voleiului românesc este unul bunicel. Nu îl putem compara cu cel din ţări precum Turcia, Rusia sau Italia, dar ne apropiem de ele. Îl putem compara cu campionatele din Franţa, Germania, ţări unde voleiul nu este atât de ridicat ca şi alte sporturi. Din nefericire fotbalul este cel mai mediatizat sport, în timp ce voleiul este departe. Handbalul şi tenisul, de multe ori au un plus şi depinde foarte mult de rezultate”, a adăugat jucătoarea.

“Vreau cât mai multe titluri, dar cel mai important este să fiu sănătoasă”

Din 2007, Nneka bate record peste record, iar la fiecare echipă la care a evoluat a reuşit să devină campioană. Voleibalista a ajuns să contabilizeze 11 titluri la rând, o performanţă demnă de invidiat, dar nu vrea să se oprească aici şi îşi propune şi în sezoanele următoare să devină campioană. “Mă bucur de aceste reuşite, dar pentru mine nu reprezintă ceva ieşit din comun. Poate a devenit o obişnuinţă ca în fiecare an să câştig un titlu. Eu cred că o satisfacţie mult mai mare este când câştigi o medalie la un campionat european, mondial, sau câştigi un trofeu european. Nu este târziu să obţin şi o astfel de realizare, dar este mult mai greu. Vreau să continui acest şir de trofee câştigate, dar cel mai important este să fiu sănătoasă. Din moment ce voi fi sănătoasă, nu cred că vor fi probleme să obţin în continuare performanţe. Am încredere în antrenorul Darko Zako, în echipa pe care şi-a ales-o şi cred că împreună vom reuşi ca şi în noul sezon să ne îndeplinim obiectivul la Volei Alba Blaj”, a precizat Nneka.

“Nivelul la echipa naţională este destul de slab”

Chiar dacă este pe jumătate nigeriancă, Nneka se poate considera o româncă adevărată, mai ales că încă de la vârsta de 18 ani îmbracă tricoul naţionalei de volei feminin. Sub tricolor, jucătoarea a bifat şi două prezenţe la un turneu final, însă fără prea mari realizări la o astfel de competiţie. “Din nefericire nivelul la naţionala noastră este destul de slab. Celelalte naţionale cresc, iar noi cam batem pasul pe loc. Eu am fost la două turnee finale cu România, în 2011 şi 2015, dar nu este suficent doar să ajungi la astfel de competiţii, dacă nici măcar nu reuşeşti să treci de grupe.Când te califici la o astfel de competiţie, toată lumea îşi doreşte să poată lupta pentru o medalie. În momentul de faţă, România nu poate decât să viseze la aşa ceva. La naţionala masculină, situaţia este şi mai dureroasă, fiindcă România nu s-a mai calificat la un turneu final de foarte mult timp.Este păcat, deoarece avem jucători buni în România, atât la băieţi, cât şi la fete, dar nu este suficient”, consideră Nneka.

“Sunt un fan al campioanei Volei Municipal Zalău”

Chiar dacă a plecat de ceva timp de pe meleagurile sălăjene, Nneka Onyejekwe se poate considera o zălăuancă, având în vedere că în oraşul de sub Meseş a copilărit până la 12 ani. Tocmai de aceea, jucătoarea este şi un fan al echipei Volei Municipal Zalău, pe care a susţinut-o moral în lupta pentru titlu. “Am urmărit echipa din Zalău. Cu Volei Municipal am ţinut în această luptă la titlu şi mă bucur că au devenit campioni. Chiar sunt un fan al echipei din Zalău, fiindcă din acest oraş am mulţi prieteni, iar eu am copilărit la Zalău.Volei Municipal a meritat să fie campioană. Am văzut că în sezonul regulat nu s-a mişcat foarte bine, dar a atins vârful de formă în momentul în care trebuia, în play-off. Acolo s-a făcut diferenţa. Echipa Zalăului a fost mai valoroasă decât Craiova sau Galaţi”, ne-a mărturisit jucătoarea.

Trebuie precizat că în timpul liber, voleibalista îşi mai face timp pentru câte o vizită la Zalău, mai ales că în acest oraş locuiesc părinţii săi.

 

You may also like

Leave a Comment