Responsive Menu
Add more content here...


O propunere legislativă privind reforma în domeniul sănătăţii a fost adoptată de Senat!

by Mihai POP
0 comment 24 views
A+A-
Reset

Iniţiativa USR, la care senatorul sălăjean Virgil Marius Bob este co-semnatar, a fost adoptat în Plenul Senatului. Propunerea de lege vizează obligativitatea ca poliţele de asigurare de răspundere civilă pentru malpraxis să includă şi despăgubirea pentru daune morale


Luni a avut loc şedinţa de Plen a Senatului în care a fost adoptată o lege la care senatorul sălăjean Virgil Marius Bob este co-semnatar. Este o lege care în urma dezbateriilor din comisiile de specialitate a avut rapoarte negative, a primit în Plenul Senatului vor favorabil. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii Nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii a fost supusă la vot în Plen.

“În ședința de Plen a Senatului s-a întâmplat o RARITATE. Unii colegi ai mei aparținători ai Coaliției de semi-guvernare și-au adus brusc aminte că Plenul este suveran și și-au <reparat> votul din comisii care poate le-a fost impus <de sus>”, spune Virgil Marius Bob.

La şedinţă au fost prezenţi 106 senatori şi au votat pozitiv 59, în timp ce 47 de senatori au fost împotriva schimbării acestei legi. Au votat pentru 26 senatori PNL, 19 senatori USR, 11 senatori AUR, 2 senatori neafiliaţi şi 1 senator UDMR. Împotrivă au fost 38 senatori PSD, 6 senatori UDMR, 2 senatori neafiliaţi şi 1 senator AUR.

Propunerea de lege vizează obligativitatea ca poliţele de asigurare de răspundere civilă pentru malpraxis să includă şi despăgubirea pentru daune morale.

“La momentul actual, asigurările medicale de malpraxis <standard> acoperă aproape în cvasitotalitate doar daunele materiale. Cele morale, pentru suferințele fizice și psihice cauzate pacientului și aparținătorilor nu erau acoperite, nu au fost considerate importante. Acum, dacă colegii deputați vor fi în asentimentul de azi (n.r. luni) al colegilor senatori și vor vota pentru lege, daunele morale vor fi asigurate și plătite către pacienți.

Revenind la modul în care la Senat ″a trecut″ această inițiativă a USR, pot spune că sunt senatori de la celelalte partide care au votat în Plen din inimă pentru lege, pentru pacienți și cadrele medicale și nu au făcut jocurile coaliției de guvernare care se temea că le va crește prea mult polița de asigurare furnizorilor de dispozitive medicale sau celor de medicamente.

Motivul voturilor negative din comisiile de specialitate, una condusă de PNL și una de PSD (chiar de către un medic) a fost creșterea poliței de asigurare la furnizorii de servicii medicale, furnizorii de dispozitive medicale și medicamente. S-a încercat respingerea unei astfel de legi pentru a nu deranja pe cei enumerați mai sus. Noroc că Plenul este suveran și acei colegi care între timp și-au adus aminte că poate au fost pacienți sau cadre medicale, ori că au prieteni, familie, cunoștințe care s-au lovit de malpraxisul medical au putut să voteze pentru lege.

Sper ca să ajungă cât mai curând la promulgare și în continuare să apuc să mai văd astfel de gândire pentru oameni și nu pentru partide!”, spune Virgil Marius Bob.

După ce a trecut de Senat, această propunere legislativă va ajunge în Camera Deputaţilor care este for decizional.

You may also like

Leave a Comment