O nouă amenajare piscicolă pe Someș, în Sălaj

Prin strădania societății comerciale - FAMILI RALF - din Zalău, noua amenajare piscicolă va deveni realitate

by Tiberius NICODA
0 comment 283 views
A+A-
Reset
Creare site web TANWEB

În zona comunei Letca, aflată pe malul drept al râului Someş, prin strădania societății comerciale FAMILI RALF, din Zalău s-a depus de către aceasta, la Agenția pentru Protecția Mediului Sălaj documentația necesară etapei de analiză a calității raportului privind impactul asupra mediului pentru o nouă amenajare piscicolă în perimetrul Gura Luncii din zona extravilană a comunei. Această inițiativă se dorește a fi realizată prin valorizarea materialului excavat.

Aria zonei de exploatare va fi amplasată în partea inferioară a Râului Someș, respectiv pe malul drept, la aproximativ de 50 m față de malul stâng al cursului râului Someș. Aceste activități se vor desfășura într-un perimetru de exploatare în suprafață de 14000 mp, urmând ca luciul de apă să ocupe 11620 mp, iar adâncimea amenajării va fi de 3,5 m.

Amenajarea piscicolă se va situa în Aria de Protecție Specială Avifaunistică, mai precis pe cursul mijlociu al Someșului.

Zona în care se vor desfășura aceste lucrări de amenajare piscicolă se vor regăsi într-o arie inclusă în rețeaua Natura 2000. Aici avem o zonă naturală cu pajiști naturale, pășuni, păduri de luncă, heleștee, terenuri arabile și culturi care asigură condiții de hrană, cuibărit și viețuire pentru mai multe specii de păsări migratoare, de pasaj sau sedentare.

Suprafața luciului de apă care se prevede a fi creat nu va exercita nicio influență negativă asupra ariei Natura 2000. Prin aceste lucrări de amenjare, zona umedă creată va avea un efect benefic, atât pentru păsări cât și pentru terenurile din apropiere.

Aria prevăzută pentru lucrările de amenajare piscicolă este foarte importantă pentru absolut toate populațiile cuibăritoare de cristel de câmp, ciocârlie de pădure, ghionoaie sură, ciocănitoare de stejar, sfrâncioc roșiatic, sfrâncioc cu fruntea neagră, viespar și acvilă mică.

Zona vizată este una de deal cu un aspect foarte variat, care cuprinde lunca Someșului între Gâlgău și Ulmeni, respectiv dealurile împădurite care o înconjoară. Pădurile bătrâne, pe lângă păsări răpitoare care cuibăresc în număr apreciabil cum ar fi viesparul, există o populație importantă de ciocănitoare de stejar și ghionoaie sură.

În toată lumea se încearcă protejarea patrimoniului natural național prin desemnarea de arii naturale protejate de interes naţional: parcuri naționale, parcuri naturale, rezervații naturale, monumente ale naturii etc. În plus, există și arii naturale protejate de interes european (situri Natura 2000) și internațional (rezervații ale biosferei, situri Ramsar, situri ale patrimoniului universal etc). În fiecare țară toate acestea alcătuiesc rețeaua națională de arii naturale protejate.

Dintre statele membre ale UE – 27, România deţine cea mai mare diversitate biogeografică (5 regiuni biogeografice din cele 11 europene), aceasta aflându-se în majoritate într-o stare favorabilă de conservare.

Pentru asigurarea măsurilor speciale de protecţie şi conservare „in situ” a bunurilor patrimoniului natural a fost instituit un regim diferenţiat de protecţie, conservare şi utilizare.

You may also like

Leave a Comment