Numărul beneficiarilor de pensii speciale din Parlament crește

by Mihai POP
0 comment 35 views
A+A-
Reset

Pensiile speciale continuă să fie o problemă majoră în România, iar în loc să se găsească o soluție în acest sens, numărul de beneficiari crește de la an la an, iar cheltuielile bugetare, de asemenea


Cifra celor care beneficiază de pensii speciale pentru serviciul în Parlament înregistrează o creștere anuală, numărul actual al beneficiarilor ajungând la 845.

Pentru acoperirea plăților curente, bugetul va aloca 64 de milioane de lei în 2024, iar alte 34 de milioane sunt alocate pentru achitarea restanțelor.

Beneficiarii de pensii speciale, mai mulți de la an la an

Conform datelor furnizate de Secretariatele Generale de la Camera Deputaților și de la Senat, se constată că numărul persoanelor beneficiare de pensii speciale a atins cifra de 845. Această cifră se descompune în 585 de foști deputați și 260 de foști senatori, conform informațiilor disponibile la sfârșitul lunii decembrie.

Exact acum un an, numărul beneficiarilor de pensii speciale pentru mandatele din Parlament se situa la 829. În ultimele luni, s-au înregistrat decese în rândul foștilor aleși care primeau astfel de pensii, printre care Anghel Stanciu, considerat unul dintre „părinții” acestor privilegii.

De asemenea, conform declarațiilor celor două structuri parlamentare, alte cinci dosare au fost înregistrate după decizia Curții Constituționale referitoare la reintegrarea acestora în sistemul de plată.

Restabilirea plăților pentru pensii speciale de care beneficiază foștii parlamentari a fost implementată la data de 12 decembrie 2023. Această decizie a fost oficializată prin publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii CCR numărul 678.

În cadrul acestei hotărâri, s-a argumentat motivul pentru care eliminarea acestor venituri este posibilă doar pentru perioada viitoare, deoarece toți cei cu mandate complete până la 1 iulie 2023 continuă să fie beneficiari sau potențiali beneficiari ai indemnizației pentru limită de vârstă.

Cea mai mare indemnizație, de peste 15.000 de lei

Indemnizația minimă acordată unui parlamentar, în sumă brută, se cifrează la 1.958 de lei, situându-se în cazul unui mandat scurt în legislatura 1990-1992.

În opoziție, cea mai mare pensie specială atinge 15.319 lei, fiind alocată unui parlamentar cu trei mandate (unul dintre acestea însumând 49 de luni, în cadrul legislaturii 1992-1996, nu exact 48 de luni), urmată de sume de 15.213 lei, destinate celor cu trei sau mai multe mandate (considerându-se un total de 144 de luni).

Conform informațiilor furnizate publicației „Adevărul” de către Camera Deputaților și Senat, suma necesară pentru acoperirea cheltuielilor cu pensii speciale pe întregul an 2024 este estimată la 64,2 milioane de lei.

În detaliu, Camera Deputaților a prevăzut un buget de 41,4 milioane de lei, în timp ce Senatul a alocat 22,8 milioane de lei în acest scop.

Totuși, Parlamentul este obligat să aloce și o sumă suplimentară celor care beneficiază de pensii speciale. Alte 34,3 milioane de lei (24,1 milioane lei pentru Camera Deputaților și 10,2 milioane lei pentru Senat) trebuie să fie direcționate către conturile foștilor parlamentari pentru perioada iulie-decembrie 2023.

Aceasta reprezintă intervalul în care aceștia nu au primit deja banii, deoarece pensiile speciale fuseseră temporar eliminate.

Peste 100 de parlamentari primesc pensii speciale pentru mandat scurt

Banii pentru mandatul scurt din perioada 1990-1992 sunt acordați a 108 parlamentari, reprezentând prima legislatură după căderea comunismului și constând în cele 28 de luni de activitate în Legislativ.

Următorul grup important de beneficiari de pensii speciale pentru foștii parlamentari este reprezentat de politicienii cu un singur mandat complet, dar care a durat patru ani (48 sau 49 de luni).

Pentru două mandate, pensia este acordată la 179 de foști deputați și senatori, în timp ce 151 de persoane beneficiază de pensia pentru trei sau mai multe mandate.

Legislația stipulează că se iau în considerare doar trei mandate, deoarece printre beneficiari se regăsește și o persoană care a deținut nu mai puțin de șapte mandate complete.

Sursa: evz.ro

You may also like

Leave a Comment