Responsive Menu
Add more content here...


Noua lege a păcănelelor transformă Zalăul într-un Las Vegas ardelenesc sau într-un Las Fierbinți zonal ?

Legea păcănelelor adoptată în Parlament prevede că nu pot exista săli de jocuri de noroc decât în localitățile cu peste 15.000 de locuitori

by Tiberius NICODA
0 comment 205 views
A+A-
Reset
Noua lege a păcănelelor recent adoptată,  prevede că sălile de jocuri de noroc vor funcționa numai în localitățile cu cel puțin 15.000 de locuitori.
Astfel, sălile cu aparate de jocuri de noroc nu vor mai funcționa  în localitățile cu o populaţie mai mică de 15.000 de locuitori. Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților cu 243 de voturi „pentru”, patru abţineri, iar doi deputaţi prezenți în sală nu și-au exprimat votul. Aceași lege adoptată marți prevede amenzi mai mari pentru firmele din industria jocurilor de noroc și că firmele care activează în acest domeniu trebuie să aibă sediul în România.
Legea va intra în vigoare în termen de 10 zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial.Legea contra păcănelelor a fost adoptată de Parlament.
În următoarele zile va trebui să se  închida în peste 90% din localitățile din România sălile de jocuri care sunt deschise.
Alfred Simonis (PSD) a declarat în plen că este ”un prim pas, o prima victorie împotriva industriei păcănelelor, care în următoarele zile va trebui să  închidă în peste 90% din localitățile din România sălile de jocuri care sunt deschise”.
Potrivit acestei legi, spaţiul comercial în care operatorul exploatează jocuri de noroc, dacă are amplasate mijloace de joc de tip slotmachine, trebuie să se afle într-o unitate administrativ-teritorială cu o populaţie mai mare de 15.000 de locuitori.
Adoptarea acestei legi, ca de obicei, mai ales că este și an electoral, au stârnit o serie de controverse și de contre printre politicienii zilei și fiecare și-a exprimat câte un punct de vedere pro sau contra ,funcție de discursul partidelor din care fac parte și de interesul politic care-i ,,mână-n luptă”,astfel cităm din următorii:
Ionuț Moșteanu, deputat USR: „Dacă interziceți păcănelele doar în localitățile cu 15.000 de locuitori e praf în ochi”
Diana Stoica, deputată USR: „Flagelul jocurilor de noroc nu există doar în localitățile care au 15.000 de locuitori”
Alfred Simonis, deputat PSD: „Este prima victorie împotriva unei industrii care pare că vă finanțează de sunteți atât de supărați”
Cum afecteaza legea păcănelelor Sălajul?

Desigur și cu precădere în județul nostru,Municipiul Zalău este reşedința administrativă a judeţului Sălaj. În judeţ se găsesc trei oraşe (Cehu Silvaniei, Jibou, Şimleu Silvaniei) şi 57 de comune cu 281 sate. Astfel, județul Sălaj ocupă locul 3 la nivel național, fiind unul din județele cu cel mai mic număr de locuitori. Din cele 3 oraşe ale judeţului, Cehu Silvaniei este cel mai mic, cu 6.369 locuitori, față de 7.214 locuitori cât avea în 2011. Cel mai mare oraș din județ, conform rezultatelor provizorii, este Şimleu Silvaniei, cu 13.948 de locuitori. Orașul Jibou are 9.677 de locuitori. Municipiul Zalău, reședință a județului Sălaj, are o populație rezidentă de 52.132 persoane, mai mică decât în urmă cu zece ani cu 4.070 persoane. 4Așadar și prin urmare , singura localitate din județul Sălaj care are peste 15000 de locuitori și  care va putea ,,găzdui”  și autoriza funcționarea  unor astfel de de săli de jocuri de nororc-denumite popular ,,păcănele ”,va fi municipiul Zalău.

Acuma,sincer, împătimiții acestor jocuri de noroc la păcănele , tehnic, odată cu desființarea sălilor de joc în cele localități care nu au 15000 de locuitori, pe lângă pierderile pe care suportă odată cu acest viciu, o să mai aibă de cheltuit și pe navetă, ocazie sau alte mijloace de deplasare, ca să vină dacă vor să joace, la Zalău ca și cum merg bogații la Las Vegas.
Viciul în general  dus ,,in extremis”  și-n principal al jocurilor de noroc tip   păcănele este păgubitor, foarte dăunător și mai ales atâta timp  sunt  duse în exces și isterie,  din pricina acestora s-au distrus vieți , s-au destrămat familii, destine, profesii…
Că, spre exemplu, în Ungaria, pe la vecinii noștri acest gen de jocuri s-au interzis din anul 2012.
Dar cum orice lege și interdicție își are clienții ei care o încalcă sau cărora trebuie ca să le pună stavilă în calea spre greșală, așa și-aici cu păcănelele, dacă omul nu realizează din propria-i gândire și mentalitate că ceva-i este păgubos,oricâte legi și norme n-or să-l împiedice ca să își satisfacă poftele.
Și uite așa, ne vom trezi cu un turism al jocurilor de noroc și cu un fel de pelerinaj atipic , un traseism  ca și-n politică spre locurile unde încă vor mai exista tentații, locuri care vor fi pentru împătimiții jocurilor o adevărată Mecca pentru ei.
Singura soluție reală pentru a combate orice excese și pentru cumpătare, este o respectare a măsurii în tot și-n toate cele ale vieții.

You may also like

Leave a Comment