Responsive Menu
Add more content here...


Mult mai greu de promovat în Liga a III-a pentru echipele din Liga a IV-a!

by Ionuţ COSTINAŞ
0 comment 17 views
A+A-
Reset

Echipele câştigătoare din Liga a IV-a vor avea o misiune apropae imposibilă de a ajunge în eşalonul superior, fiind nevoite să treacă în “dublă” manşă de grupări din Liga a III-a, care la final de campionat ocupă ultimele două locuri

Federaţia Română de Fotbal, prin Comitetul de Urgenţă, a decis  să modifice sistemul competiţional din Liga a III-a, cu doar câteva etape înaintea de  finalul sezonului regulat. Nicio echipă din actualul sezon al Ligii 3 nu va mai retrograda direct, fiindcă, mai nou, se vor organiza baraje de menţinere/promovare în Liga 3 cu echipele câştigătoare ale jocurilor de baraj care se vor da între câştigătoarele Ligii 4.

Practic, o mână întinsă de FRF ultimelor clasate din Liga a III-a şi un pumn băgat în gura echipelor din Liga a IV-a care şi-ar fi dorit promovarea. Va fi extrem de dificil de promovat, în condiţiile în care o campioană judeţeană trebuie să treacă mai întâi de un baraj în singură manşă, cu o altă campioană judeţeană, meci ce se va disputa pe teren neutru. Aceste jocuri ar urma să se dispute pe 12 mai, iar apoi câştigătoarele se vor califica la barajul final, unde vor juca cu o echipă de pe ultimele locuri din Liga a III-a. Barajul final se va juca în “dublă” manşă, datele anunţate de FRF fiind 16 mai turul şi 23 mai returul.

Turul preliminar al barajului s-ar putea anula dacă sunt mai puţin de 21 de AJF-uri care organizează Liga a IV-a! În aceste condiţii, campioanele vor juca direct baraj cu echipe de Liga a III-a

O rază de speranţă pentru campioanele judeţene ar putea fi anularea turului preliminar al barajului, care ar trebuie să se joace pe 12 mai, pe teren neutru.

FRF a anunţat că în cazul în care numărul campioanelor judeţene desemnate de AJF-uri va fi  fi mai mic sau egal cu 21, atunci turul preliminar nu se va mai disputa, urmând ca echipele desemnate să se califice direct în etapa a II-a. În condiţiile în care mai multe AJF-uri au anunţat deja că nu organizează competiţia campioanele care vor fi desemnate pe data de 8 mai au şansa să ajungă direct la barajul final cu echipele de pe locurile 9 – 10 din Liga a III-a.

Acest baraj va avea loc în “dublă” manşă, însă ţinând cont că echipa din Liga a III-a vine după un sezon în care a jucat 18 meciuri, porneşte din start favorită în faţa unei grupări de Liga a IV-a, care abia acum dispută primele jocuri oficiale după o pauză de mai bine de un an.

Procedura de desfăşurare a etapei I de la baraj:

În situaţia în care vor fi judeţe care nu vor putea îndeplini condiţiile minime de mai sus (minim patru echipe participante şi minim şapte meciuri disputate de echipa calificată/desemnată) şi implicit nu vor putea desemna o participantă la Etapa I a barajului de menţinere/promovare, numărul meciurilor din această etapă se va reduce conform următoarelor principii:

– dacă numărul de echipe desemnate de AJF/AMFB va fi mai mic sau egal cu 21, atunci turul preliminar nu se va mai disputa, urmând ca echipele desemnate să se califice direct în Etapa a II-a

– dacă numărul de echipe desemnate de AJF/AMFB va fi mai mare de 21, dar mai mic de 42, prin tragere la sorţi se va stabili un număr de jocuri astfel încât să rezulte un număr de 21 de echipe calificate în Etapa a II-a.

Procedura de desfăşurare a etapei a II-a de la baraj:

Prin tragere la sorţi, echipele calificate din turul preliminar vor întâlni în dublă manşă echipele de pe locurile retrogradabile din Liga 3, sezonul 2020-2021.Dacă numărul echipelor calificate din turul preliminar este mai mic de 21, acestea vor întâlni, în dublă manşă, acelaşi număr de echipe de pe locurile retrogradabile din Liga 3, sezonul 2020-2021. De exemplu: dacă vor fi 18 calificate, atunci ele se vor duela cu 18 echipe de pe locuri retrogradabile din Liga 3 (cele 10 ocupante ale ultimului loc din fiecare serie plus cele mai slabe 8 echipe de pe locul 9 din fiecare serie, desemnate pe baza punctelor acumulate în meciurile disputate cu locurile 1-8).

You may also like

Leave a Comment