Responsive Menu
Add more content here...


Mult disputatul proiect care prevede interzicerea și comercializarea de băuturi energizante către minori, a fost adoptat

Proiectul de lege interzice comercializarea băuturilor energizante în incinta unei instituții de învățământ, a unei instituții de sănătate ori a uneia destinate ocrotirii persoanelor defavorizate

by Tiberius NICODA
0 comment 20 views
A+A-
Reset

Un proiect de lege mult disputat care prevede prevenirea şi combaterea efectelor consumului de băuturi energizante de către populaţie a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor.

Conform prevederilor proiectului se urmărește interzicerea și comercializarea băuturilor energizante în incinta unei instituţii de învăţământ, a unei instituţii de sănătate ori a unei instituții destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate.

Conform unui amendament adoptat de plen, constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, conform legii penale, să fie considerate infracţiuni, comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit, inclusiv prin automate comerciale, a băuturilor energizante către minori de către unităţile autorizate să le comercializeze.

 

Astfel,ca definite intră în categoria energizante toate băuturile care conţin combinaţii variate de carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe, precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central.

Dacă vânzarea sau / şi oferirea cu titlu gratuit a băuturilor energizante minorilor au loc în unităţi de învăţământ, în unităţi sanitare sau în unităţi de ocrotire a oamenilor defavorizaţi, amenzile de care sunt pasibile aceste unităţi sunt cuprinse între 10.000 de lei şi 30.000 de lei, conform Legii adoptate de Parlament marţi, 20 februarie, care modifică şi completează Legea nr. 61/1991.

S-au propus în cadrul acestui proiect de lege, o serie de amenzi pentru operatorii economici care încalcă aceste prevederi. Amenzile pentru nerespectarea prevederilor cuprinse ăn acest proiect de lege sunt de până la 30.000 de lei, în funcţie de gravitatea faptei. Dacă se constată repetarea contravenţiilor prevăzute de proiect, se dispune, de asemenea, măsura suspendării activităţii localului public, pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de zile. Ca să intre în vigoare, legea trebuie promulgată de preşedinte şi apoi publicată în Monitorul Oficial.

Ministerul Sănătăţii (MS) a încercat în 2018 să reglementeze interzicerea vânzării băuturilor energizante către minori, dar proiectul de act normativ iniţiat de MS nu a mai fost adoptat de guvern.

 

You may also like

Leave a Comment