Responsive Menu
Add more content here...


Modul inedit prin care un dascăl din Zalău îşi învaţă elevii să îndrăgească literele şi cifrele

Manuela Magdaş - o tânără învăţătoare de la Şcoala Gimnazială “Iuliu Maniu” Zalău - îşi învaţă “boboceii” pe ritmuri de muzică

by Tiberius NICODA
0 comment 114 views
A+A-
Reset

“Învăţătorii au trei iubiri: iubirea de a învăţa, iubirea faţă de elevi şi iubirea de a aduce pe cele două împreună” – Scott Hayden

Un bun învăţător este ca şi o lumânare – se consumă pe el însuşi pentru a lumina drumul celorlaţi. Învăţătoarea care îi învaţă pe copii literele şi cifrele prin cântec.

Manuela Ioana Magdaş are 23 de ani şi este profesoară pentru învăţământul primar la Şcoala Gimnazială “Iuliu Maniu” din Zalău. Odată cu absolvirea Facultăţii din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai” – specializarea Pedagogia Învăţământului Primar şi Preşcolar, pentru Manuela arta de a preda şi atracţia pentru învăţământ au devenit un crez şi o pasiune.

Învăţătoarea din Zalău se foloseşte în cursul predării lecţiilor pentru elevii ei de multă inventivitate şi mijloace atractive. Prin împletirea cântecului cu dansul şi cu jocul aceasta îşi învaţă elevii literele şi cifrele.

Provenind dintr-o familie în care foarte mulţi membri lucrează în învăţământ, alegerea unei cariere didactice pentru Manuela aproape a fost ca şi o predestinare.

Copilăria şi-a petrecut-o în comuna Gârbou, iar pasiunea pentru poezie există pentru ea din vremea prunciei sale, atunci când a început a scrie şi compune cântece şi poezii. Acolo, la ţară, a găsit inspiraţia în tot şi toate câte au înconjurat-o.

Părinţii, dar mai ales elevii ei, o identifică cel mai uşor prin eticheta de “Doamna cu cântece şi jocuri”

În anul şcolar 2023-2024, Manuela a preluat pentru prima dată o clasă pregătitoare cu, care a început să îi înveţe pe copii clasei, literele de tipar şi cifrele folosindu-se de cântec şi de joc.

În fiecare săptămână elevilor ei li se predă o literă şi o cifră prin cântece pe care le compune chiar ea, învăţătoarea.

Pe reţelele de socializare, după ce au fost filmate în clasă, în timpul orelor şi postate apoi pe internet, videoclipurile în care se arată metoda inedită şi novativă de predare a lui Manuela, au devenit foarte populare şi îndrăgite de către  persoane din întreaga ţară. Manuela şi-a propus ca prin metoda adoptată, prin cântec, joc şi voie bună să-şi facă micii elevi să înţeleagă şi să îndrăgească mai uşor lecţiile. Lecţiile predate de către învăţătoare sunt construite pe principii interactive în care se să compun o serie de poezii, ghicitori şi cântecele toate destinate şi având ca scop a-şi ajuta elevii să înveţe mai uşor şi într-un mod util dar şi plăcut.

Metoda de predare iniţiată de către Manuela este cu siguranţă una dintre cele mai potrivite vârstei copiilor.

A învăţa copiii cu ajutorul cântecelor, prin dans şi jocuri este cu mult mai antrenantă şi încurajează o participare activă şi distractivă. Pentru că naturaleţea explorării, descoperirii tainelor din litere şi cifre face să fie mai uşoară şi plăcută învăţarea.

Metoda învăţării prin cântec, joc şi voie bună dă rezultate şi produce efecte pozitive

Atât părinţii cât şi elevii ei sunt încântaţi şi îi apreciază muncă, iar cântecelele sale au devenit populare nu doar la şcoală, ci şi pe reţelele de socializare, unde se bucură de foarte multe reacţii pozitive pentru care primeşte nenumărate aprecieri.

Multe dintre cântecelele sale au ajuns să fie folosite şi de alte cadre didactice din ţară interesate asupra acestei metode fiind şi multe studente şi practicante în pedagogie, fiind căutată de foarte multe învăţătoare şi educatoare care i-au destăinuit că-i folosesc cântecelele în activităţile didactice.

Cu toată reticenţa unora, pe alocuri şi în diverse momente, au fost unii sceptici, iată că se dovedeşte din plin cum, că metoda învăţării prin cântec, joc şi voie bună dă rezultate şi produce efecte pozitive.

Şi totuşi, odată-n plus se dovedeşte că în orice şcoală, chiar dacă nu-i tocmai “de centru” – centrului, aşa cum pe alocuri fiţele unor părinţi o cer şi cum se mai obişnuieşte, se face carte şi se învaţă peste tot acolo unde ai cu cine şi cu ce.

Pentru că mai puţin contează coaja unei stări decît să ai un miez al lucrurilor proaspăt şi bine definit, uşor de digerat şi cu maxim folos.

Un dascăl talentat nu este doar pregătit să răspundă nevoilor copilului de astăzi, dar este şi pregătit să prevadă speranţele şi visele în viitorul fiecărui copil. Căci cel mai bun profesor de copii, pe scurt, este unul care este în esenţă copilăresc.

Ideea că noile metode, productive de învăţare evită a-i învăţa pe elevii de azi aşa cum le-a fost predat celor de ieri, ca să nu le furăm ziua de mâine.

Mai multe pe acest subiect, în ediţia ziarului Ştirile din Sălaj de miercuri, 20 martie.

You may also like

Leave a Comment