Responsive Menu
Add more content here...


REPORTAJ. Mirşid, o comună din ce în ce mai atractivă. FOTO

by Cristian MOLDOVAN
0 comment 57 views
A+A-
Reset

În comună condiţiile sunt ca la oraş. Reţea de gaz în toată comuna, apă, canalizare, iluminat public modern sunt condiţii cu care se poate mândri comuna administrată de primarul Călin Bereschi. Toate acestea, dar şi poziţionarea bună face ca numărul persoanelor care se stabilesc aici să crească de la an la an. Mirşidul este una dintre puţinele comune din Sălaj, care la ultimul recesământ a înregistrat o creştere a populaţiei, o creştere de aproape 500 de suflete!


Comuna Mirşid se află într-o continuă dezvoltare, iar în ultimii ani a înflorit atât din punct de vedere economic, cât şi social. De altfel, satele comunei beneficiază de utilităţi ca la oraş, reţelele de gaz, apă sau canalizare fiind prezente în gospodăriile oamenilor. Lumea este atrasă de comuna Mirşid, dovadă fiind şi creşterea numărului de locuitori. Dacă în 2011 aici trăiau aproximativ 2.100 de persoane, în prezent numărul de locuitori a ajuns la aproximativ 2.500!

Satele comunei sunt atractive pentru cei care doresc să se stabilească aici. Un imprtant atuu este şi aşezarea, comuna fiind situată la o “palmă” de municipiul Zalău şi oraşul Jibou. La Mirşid există reţea de gaz în toată comuna, iar în ultimii doi ani s-au făcut extinderi la reţea pentru zonele în care au fost ridicate construcţii noi.

Avansează lucrările la proiectul de apă şi canalizare

În urmă cu aproximativ trei ani, în comună a demarat cel mai mare proiect de investiţii: proiectul de apă şi canalizare, în valoare de aproximativ 15 milioane de lei. Trei dintre sate beneficiază sau vor benefica de apă. La Mirşid reţeaua funcţionează există deja, iar în Popeni reţeaua de apă şi canalizare funcţionează parţial. Se lucrează la foc continuu pentru ca proiectul să fie finalizat cât mai repede. În  prezent, în centrul comunal se lucrează  la reţeaua de canalizare. Cât despre satul Moigrad, acesta este cuprins în proiectul POIM de aducţiune de apă de la Tarniţa.

“Mai sunt de făcut legăturile străzilor adiacente cu strada principală şi aproximativ un kilometru de foraj la Popeni şi lucrarea ar fi gata. În ceea ce priveşte satul Mirşid, aici trebuie făcut un foraj pe Drumul Naţional, undeva în jur de 4.000 m de foraj şi legăturile străzilor adiacente cu conducta principală. Lucrările sunt în grafic”, spune primarul Călin Bereschi.

Apa ajunge şi la Firminiş, prin “Anghel Saligny”

În ceea ce priveşte satul Firminiş, administraţia locală a câştigat un proiect în valoare de 5,5 milioane de lei pentru a finaliza introducerea apei potabile în întreaga comună. E vorba despre acest sat şi câteva capete de străzi din Popeni şi Mirşid.

Tot în cadrul Programului “Anghel Saligny”, administraţia locală a depus o documentaţie de extindere a reţelei de canalizare, dar din păcate, în prima fază nu a fost aprobată.

“Am încercat ulterior să găsim soluţii cu Guvernul pentru a reuşi să finanţăm şi proiectul cu canalizarea, pentru că apa fără canalizare nu e un lucru bun, dar în acel moment nu s-a putut. A rămas, însă, o portiţă deschisă, ca după ce se vor termina o parte din licitaţiile de pe Anghel Saligny, se va face o reanalizare a posibilităţilor financiare şi sper totuşi ca şi acest proiect să se aprobe”, spune primarul.

În ceea ce priveşte satele Mirşid şi Popeni, reţeaua de canalizare este finalizată în proporţie de 80%, urmând a se ajunge la staţia de epurare de la Jibou. Primarul Călin Bereschi este încrezător că, după ce acest proiect va fi finalizat, va putea obţine finanţare şi pentru extinderea reţelei în satele Moigrad şi Firminiş.

Străzile şi uliţele din comună sunt asfaltate în proporţie de 95 %

Infrastructura rutieră este bine pusă la punct în comună şi, în prezent, 95% dintre străzile şi uliţele comunei sunt asfaltate. Mai mult, Primăria Mirşid a dorit să modernizeze şi restul străzilor neasfaltate, iar în acest sens a depus un proiect pe Programul “Anghel Saligny”, în care a cuprins aproximativ 3 km de străzi şi uliţe în Mirşid şi Popeni.

Este un proiect câştigat, iar în prezent administraţia locală se află în faza de obţinere a avizelor pentru eliberarea autorizaţiei de construire. Mai apoi, se poate da drumul la licitaţia pentru execuţie.

În cadrul proiectului a fost cuprinsă şi construirea unui pod lângă şcoala din Popeni. Este un pod principal, intens circulat şi care a fost construit în urmă cu aproximativ 100 de ani. În timp, starea sa s-a degradat, iar autorităţile locale vor face în zonă un pod modern. Investiţia se ridică la aproximativ 5,5 milioane de lei.

De menţionat este şi faptul că, în fiecare an, Primăria îşi ia angajamentul să pietruiască drumurile agricole, folosind material pe care îl primeşte ca sponsorizare de la cariera Moigrad. 

Situaţia şcolii din Mirşid

Administraţia locală a câştigat un proiect pe PNDL II pentru modernizarea şcolii din Mirşid. Din cauza unor lucrări subevaluate coroborat cu creşterea rapidă a preţurilor la materialele de construcţii a fost imposibilă achiziţionarea lucrărilor de către firmele de construcţii. În acest sens, sumele alocale pentru acest proiect vor fi canalizate către consolidarea fundaţiei şi amenajarea acoperişului, iar pentru eficientizarea energetică va fi accesat o finanţare pe Fondul de Mediu.

Dacă totul va decurge bine, lucrările vor începe chiar din acest an. De menţionat este faptul că numărul de elevi care învaţă la şcoala din Mirşid este într-o continuă creştere.

În ceea ce priveşte Şcoala de la Popeni, unitatea şcolară a fost extinsă şi modernizată şi acolo numărul elevilor fiind în creştere. Primăria suportă cheltuielile de transport pentru elevi, cheltuieli care sunt însemnate, mai ales de când cu pandemia, când au trebuit respectate reguli de distanţare, astfel că microbuzul era obligat să facă mai multe curse.

Dispensarul medical va fi modernizat

În comună funcţionează un dispensar medical, printr-o colaborare cu Salvosan Ciobanca. Unitatea medicală va fi reabilitată şi modernizată prin PNRR, investiţia ridicându-se la aproximativ 700.000 de lei. La nivelul comunei există şi un asistent comunitar, angajat al Primăriei, care face parte din aparatul propriu al primarului, şi care lucrează în cadrul Serviciului de Asistenţă Socială.

Centru Medical Integrat la Mirşid

Comuna Mirşid este una dintre cele opt comune din judeţul Sălaj care au fost cuprinse pentru amenajarea unui Centru Medical Integrat. Valoarea ajutorului este de 200.000 de euro, din care 160.000 de euro pentru lucrări de construcţie, modernizare şi 40.000 de euro pentru dotări şi alte lucrări.

Au început deja demersurile pentru proiectare şi consultanţă, clădirea aleasă fiind cea în care funcţionează în prezent biblioteca comunală. Acea clădire va fi modernizată pentru Centrul Medical Integrat.

“În cadrul acestei modernizări urmează ca spaţiul să fie recompartimentat. Eu am prevăzut două cabinete medicale, unul pe linie de ginecologie şi unul pentru cardiologie. Îmi doresc să avem un Centru la standarde ridicate, dotat cu aparatură ultramodernă şi deservit de medici specialişti de renume”, spune Călin Bereschi.

Cămine culturale moderne la Popeni şi Firminiş

La nivelul comunei Mirşid se pune accent şi pe cultură. În acest sens, funcţionează o bibliotecă comunală, iar bibliotecarul este implicat în comunitate şi prin diverse metode încearcă să aducă copiii la bibliotecă.

Doleanţele cetăţenilor au fost să aibă şi cămine culturale moderne pentru a putea organiza acolo diferite activităţi. Administraţia locală a ţinut cont de aceste dorinţe ale cetăţenilor, iar căminele din Popeni şi din Firminiş au fost modernizate.

Cel din Popeni a fost reabilitat şi modernizat cu fonduri europene, în timp ce lucrările la căminul din Firminiş au fost executate cu bani de la bugetul local. Şi centrul comunal va avea din nou cămin cultural, după ce Primăria a preluat acest aşezământ contra unei sume de 400.000 lei.

În ceea ce priveşte căminul cultural din Mirşid, aici va avea loc extindere, în timp ce căminul cultural din Moigrad va fi reabilitat prin PNRR, unde Primăria va primi o finanţare de 1,1 milioane de lei.

Au început lucrările la capela din Mirşid

Primarul Călin Bereschi, alături de echipa sa din Primărie, şi-a propus construirea unei capele în fiecare sat al comunei. Primul sat care va beneficia de această necesitate este chiar centrul comunal, acolo unde au început deja lucrările.

Primăria are o contribuţie de 150.000 de lei, suma fiind completată cu un buget de la Secretariatul General al Cultelor şi donaţiile strânse de cetăţeni.

Capela de la Mirşid este ridicată, iar anul viitor  lucrările ar putea fi finalizate. În fiecare an, administraţia îşi propune să înceapă lucrările la câte o capelă.

Centrul de zi, o investiţie reuşită

Anul trecut, la Mirşid a fost inaugurat un Centru de zi de tip after-school. A fost un proiect finalizat cu fonduri europene, iar investiţia s-a dovedit a fi de mare succes. Copiii beneficiază de masă caldă, se fac diverse activităţi, centrul fiind folosit la maxim. Mai mult, chiar există un surplus de cereri.

S-a extins sistemul de supraveghere video

Siguranţa cetăţenilor primează la Mirşid, acolo unde administraţia locală are un sistem de supraveghere modern, având amplasate nu mai puţin de 48 de camere video în cele 4 sate.

Pregătiri pentru sezonul rece

Cu bani de la bugetul local, administraţia locală a achiziţionat un utilaj cu sărăriţă pentru deszăpezire. Stocul de materiale este asigurat, iar Primăria mai are în dotare şi un buldoexcavator, cele două utilaje fiind suficiente pentru sezonul rece. Cu bani de la bugetul local, Primăria a mai efectuat şi extinderi ale iluminatului public şi al reţelei electrice, în zonele în care s-au construit case noi.

You may also like

Leave a Comment