Responsive Menu
Add more content here...


Ministrul Agriculturii vrea să stabilizeze toate prețurile la produsele agro-alimentare

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a anunțat duminică seară, într-un interviu la Digi24, că dorește implementarae unui „mecanism” pentru toate produsele agro-alimentare, cu dorința de „a stabiliza toate prețurile din România”, precum și continuarea plafonării adaosului comercial la cele 14 alimente de bază la care Guvernul aplică această măsura în prezent

by Mihai POP
0 comment 10 views
A+A-
Reset

Ministrul Agriculturii Florin Barbu a declarat, duminică seară, la Digi24, că vrea un „mecanism” pentru toate produsele agro-alimentare, pentru „a stabiliza toate prețurile din România”, precum și continuarea plafonării adaosului comercial la cele 14 alimente de bază pentru care se aplică măsura în prezent.

El a spus că nu este un nevoie de un acord cu retailerii, lăsând de înțeles că Guvernul va da un act normativ în acest sens, pentru că „un acord nu este respectat”, „nu are formă juridică” și „nu are contravenție” și „atunci nu poți să tragi la răspundere pe nimeni”. Economedia a avertizat deja asupra intervenției statului în economie și de ce controlul prețurilor de către stat atrage altă intervenție asupra prețurilor și un eșec.

Ministrul Agriculturii a fost întrebat, duminică seara, la Digi24, despre efectul „waterbed” și a afirmat că aceasta „poate să fie o practică comercială neloială” și că Consiliul Concurenței ar trebui să intervină.

„Ordonanța privind plafonarea adaosului comercial a fost importantă și este importantă în continuare. Spun acest lucru pentru că 50% din români consumă aceste alimente de bază. Am văzut foarte clar că aceste alimente de bază au avut scăderi de la 8% până la 28%. Vorbim de alimente de bază pentru famiiile cu venituri mici și medii. Din punct de vedere al creșterii celorlalte prețuri, pe care domnul președinte al Consiliului Concurenței spune că să-și păstreze profiturile retailerii scumpesc alte prețuri, asta este fișa de preț a dânsului, să raporteze retailerii unde au creșteri foarte mari de prețuri. Și bineînțeles că retailerii lunar raportează către Consiliul Concurenței aceste creșteri. Poate să fie o practică comercială neloială, care anumiți retaileri să se înțeleagă între ei pe anumite produse și să crească prețul. Aici trebuie să intervină bursc Consiliul Concurenței și să stabilizeze aceste prețuri”, declarat ministrul.

Florin Barbu a afirmat că lucrează la un „mecanism” pentru „a stabiliza toate prețurile din România”, la produsele agro-alimentare. Totodată, el a spus că Guvernul va continua plafonarea adaosului comercial la cele 14 alimente de bază.

„Mai mult, în ultima ordonanță pe care am prelungit-o pentru 60 de zile, am introdus un mecanism pe care îl voi crea împreună cu retailerii, cu ministerul Economiei care se ocupă cu partea de comerț, și vom crea un mecanism. Mi-aș dori să îl creez și îl am creionat deja. O să am o discuție săptămâna viitoare atât cu retailerii, cât și cu procesatorii. Pentru toate produsele agro-alimentare. Și aici trebuie să intervină foarte clar Consiliul Concurenței. Vom crea acest mecanism pentru a stabiliza toate prețurile din România. Vorbim la produsele agro-alimentare. Vreau în continuare ca aceste alimente de bază, cele 14 alimente de bază care sunt consumate de 50% din populația României, să rămână la același nivel”, a declarat ministrul.

În plus, Florin Barbu a spus că i-a recomandat premierului să nu fie încheiat un simplu acord, deoarece acesta „nu are formă juridică, nu are contravenție”, drept urmare nu este respectat.

„Atunci când în Guvernul Ciucă s-a luat decizia scăderii prețului la lapte cu 20% și neavând o formă juridică, așa cum noi am dat acesstă ordonanță, toată scăderea s-a dus la laptele de la poarta fermei, la fermieri. I-am explicat și prim-ministrului că nu este nevoie de un acord. Pentru că un acord nu este respectat. Un acord nu are formă juridică, un acord nu are contravenție, și atunci nu poți să tragi la răspundere pe nimeni”, a spus el.

Florin Barbu mai susține că ordonanța a dus la o scădere a prețurilor care „nu s-a întâmplat niciodată în ultimii 30 de ani” și că analiștii spun că trebuie continuată plafonarea, pentru că altfel va exista o „explozie” a prețurilor. Trebuie să menționăm că, de fapt, analiștii critică plafonarea prețurilor explicând, tocmai, că după încheierea măsurii are loc o explozie a prețurilor.

„În ordonanța privind plafonarea adaosului comercial, fermierii nu există. Majoritatea analiștilor economici au comentat această ordonanță. Când expiră această ordonanță, analiștii economici din România spun: vor exploda prețurile, trebuie plafonare în continuare. Este adevărat. Dar de ce au comentat-o prima oară. Au văzut că această ordonanță și-a produs efectul. Ne uităm pe prețul indiceluo de consum, unde INS arată foarte clar că sunt scăderi la acesre aliumente. Am temperat prețurile, pentru că ne-am dorit prin această ordonanță nici să mai crească prețurile. totodată au scăzut cu procente între 8 și 25%, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată în ultimii 30 de ani.  Cred că ar trebui continuat cu această măsură pentru că este importantă pentru români cu venituri mici și medii”, a spus ministrul.

Sursa: economedia.ro

You may also like

Leave a Comment