Ministerul Sănătății face recomandări pentru evitarea îmbolnăvirilor odată cu începerea școlii

by Mihai POP
0 comment 72 views
A+A-
Reset

Ministerul Sănătății a făcut luni, odată cu reluarea cursurilor, recomandări care vizează prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor prin gripă și alte viroze respiratorii


În contextul reluării cursurilor, reprezentanții Ministerului Sănătății vin cu recomandări de prevenire și limitare a răspândirii virozelor de sezon. Printre metodele menționate sunt igiena riguroasă a mâinilor și a spațiilor în care elevii fac ore, dar și informarea, care să fie accesibilă pentru elevi și părinți.

În primul rând, elevii trebuie să fie atenți la igiena personală. Printre recomandările venite de la Ministerul Sănătății sunt cele legate de igiena mâinilor și a spațiului în care se desfășoară activitatea didactică.

Prevenirea și controlul infecțiilor respiratorii sunt posibile, dacă se respectă o serie de măsuri de igienă personală sau a spațiilor unde se desfășoară cursurile.

Reguli de igienă:

• igiena mâinilor: spălarea frecventă a mâinilor și/sau dezinfecția lor (înainte de intrarea în clasă, înainte de masă, după utilizarea toaletei, după tuse/strănut, ori de câte ori e necesar);
• igiena respiratorie: tuse, strănut în șervețel de unică folosință sau în plica cotului, aruncarea șervețelului la gunoi imediat după folosire, spălarea/dezinfecția mâinilor după tuse/strănut;
• igiena în clase: aerisirea frecventă a sălilor de clasă (păstrarea ferestrelor deschise ori de câte ori este posibil sau aerisirea cel puțin 10 minute după fiecare oră de curs), curățenia și dezinfecția suprafețelor și obiectelor din unitățile de învățământ înaintea începerii cursurilor;
• evitarea schimburilor de obiecte personale.

Inclusiv părinții au un rol în a limita expunerea copiilor. Este important ca părinții să verifice dacă cei mici sunt apți să meargă la școală și dacă nu prezintă semne de răceală înainte să îi trimită la ore. Și profesorii pot fi atenți la elevii care nu se simt bine sau care manifestă simptome vizibile de răceală sau gripă.

Reducerea transmiterii virusurilor respiratorii trebuie să se facă, conform specialiștilor, prin:

• informarea periodică a părinților de a nu trimite la scoală copilul atunci când se confruntă cu simptome de viroză respiratorie, dureri în gât;
• personalul didactic și nedidactic cu simptome respiratorii va evita intrarea în colectivitate;
• realizarea zilnică, la prima oră de curs, de către cadrul didactic, a unei inspecții vizuale a elevilor prezenți în clasă, cu scopul identificării unui eventual elev bolnav care prezintă semne de febră/boală infecto-contagioasă (față congestionată, tuse, etc).
• în cazul identificării unui elev cu semne de boală transmisibilă respiratorie, se recomandă izolarea lui la domiciliu și informarea părinților în vederea îndrumării către un medic și asigurarea tratamentului specific.


La capitolul prevenție intră și vaccinarea antigripală, dar și acțiunile de informare din partea autorităților. Măsuri preventive specifice și de informare ar fi :
• vaccinarea împotriva gripei sezoniere a elevilor eligibili și a personalului din unitățile de învățământ:
• derularea de acțiuni de educare-informare a elevilor privind regulile care trebuie respectate pentru a preveni îmbolnăvirile respiratorii.
• afișarea în clase/locuri vizibile a panourilor cu materiale informative privind modalitățile de prevenire a îmbolnăvirilor respiratorii;
• asigurarea cu materiale pentru igiena mâinilor (săpun lichid, substanțe dezinfectante și prosoape de hârtie), precum și pentru curățenia și dezinfecția sălilor de clasă.

You may also like

Leave a Comment