Responsive Menu
Add more content here...


Michelin închide o uzină din Polonia și mută producția în portofoliul fabricii de la Zalău

Costurile mari de producție din Polonia duc la închiderea unei fabrici Michelin. Producția de anvelope va fi relocată la uzinele grupului francez din România, Italia și Spania

by Mihai POP
0 comment 1.8K views
A+A-
Reset

Creșterea costurilor de producție din Polonia a dus în ultima perioadă la închiderea mai multor uzine. Printre acestea se numără și una a producătorului francez de anvelope Michelin.

Informația privind închiderea fabricii de anvelope pentru camioane din Olsztyn a pornit de un portal web local care citează persoane din cadrul acestei unități de producție a grupului francez Michelin. Conform site-ului, producția de la fabrica din Polonia va fi mutată la uzinele aceluiași producător din România.

Surse din cadrul Michelin au menționat însă ulterior că producția de la fabrica de anvelope pentru vehicule comerciale de la Olsztyn va fi realocată unor facilități de producție din România, Italia și Spania.

În acest context, o parte a activității de la uzina din Polonia va ajunge în portofoliul fabricii Michelin de la Zalău, aceasta fiind cea care produce în prezent în România anvelope pentru vehicule comerciale și utilaje.

De altfel, această uzină tocmai a beneficiat de investiții masive.

„Chiar acum investim masiv la Zalău. Tot în țara dvs. avem un puternic hub administrativ care este foarte eficient. Avem însă ceva dificultăți cu recrutarea de personal. Am fost surprinși să vedem că la Zalău e greu de găsit angajați. Dar suntem foarte mulțumiți cu activitatea din România. (…) De fiecare dată când apar noi oportunități de afaceri ne uităm la România și, dacă se potrivește, investim acolo”, declară Florent Menegaux pentru Economica.net.

Site-ul polonez Bankier citează un purtător de cuvânt al uzinei care susține că, în ciuda mutării producției, nu vor exista disponibilizări, ci încheieri ale contractelor de muncă la termen sau la atingerea vârstei de pensionare. În plus, toți cei care nu intră în categoriile amintite vor fi mutați la alte uzine Michelin din Polonia.

În noiembrie 2023, Michelin a decis și închiderea a trei unități de producție din Germania. În momentul respectiv, compania franceză a anunțat că va opri activitatea la fabricile sale din Karlsruhe, Trier şi Homburg până la finalul lui 2025, fiind afectaţi 1.532 de angajaţi.

„Această decizie are legătură cu sporirea concurenţei pe segmentul anvelopelor accesibile pentru camioane”, precizau, în noiembrie 2023, oficialii Michelin.

O altă uzină din Bamberg, Germania, a fost închisă și ea în 2019.

Grupul Michelin și-a început activitatea în România în august 2001. În prezent, compania are în România peste 4.500 de angajați, trei fabrici – două la Zalău și una la Florești, o rețea comercială și un centru de servicii partajate. Începând din 2018 Bucureștiul a devenit centru de coordonare a regiunii Europa Centrală și Asia Centrală (30 țări).

În mai bine de două decenii, Michelin România a produs peste 80 de milioane de anvelope pentru turisme și camionete la Florești și pentru camioane și utilaje la Zalău. Tot la Zalău, uzina construită de la zero în 2004 a produs peste 500.000 tone de cord metalic.

You may also like

Leave a Comment