Medicul Secureanu – fostul manager al Spitalului Malaxa – a ajuns la Spitalul Orășenesc Jibou după ce a promovat un concurs organizat la Cluj-Napoca. Fostul manager al Spitalului Malaxa, Florin Secureanu, a fost trimis în judecată de DNA pe 15 mai 2017, în dosarul în care este acuzat că a conceput şi a pus în aplicare mai multe mecanisme prin care şi-a însuşit peste 9 milioane de lei din patrimoniul spitalului, care s-a constituit parte civilă în acest caz. Acesta a fost judecat pentru delapidare (5 fapte, din care una cu consecinţe deosebit de grave) şi luare de mită.
Florin Secureanu, condamnat pentru că și-a făcut casă pe banii spitalului Malaxa, a câștigat concursul pentru postul de manager al Spitalului Jibou. În aprilie 2022, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat la 5 ani şi 10 luni de închisoare, el contestând decizia.
Ulterior, mai multe surse din Spitalul Orășenesc Jibou, unde manager era Florin Adrian Secureanu, spun pentru că procurorii DNA Cluj au ridicat mai multe documente, au cerut pontaje și imagini de pe camerele de supraveghere și l-au luat la întrebări pe medicul balneolog, condamnat în primă instanță într-un dosar de corupție deschis tot de DNA.
Unul dintre motive: procurorii au aflat că el s-ar fi pontat inclusiv în zilele în care a fost plecat la București, pentru a fi prezent la termenele de judecată.
În luna mai a anului 2023, fostul manager al Spitalului „Nicolae Malaxa” Florin Secureanu, condamnat luni definitiv la trei ani şi opt luni de închisoare, a fost găsit de poliţişti, la locuinţa sa din Jibou, de unde a fost ridicat și încarcerat la Penitenciarul Satu Mare.
Fostul manager a fost condamnat de judecătorii Tribunalului București la 11 ani de închisoare pentru corupție. În plus, instanța a dispus confiscarea sumei de 1,2 milioane de lei, primită drept mită.
Vorbim despre o listă lungă de infracțiuni: luare de mită și delapidare cu consecințe grave, documentate de procurorii DNA în 2017, când l-au trimis pe Florin Secureanu în judecată.
După 7 ani și jumătate, prima instanță l-a găsit vinovat pentru că, în perioada în care era managerul Spitalului Malaxa, a sustras peste 9 milioane de lei din casierie, folosind o schemă elaborată cu contracte fictive și firme-fantomă. De asemenea, s-a dovedit că a primit 1,2 milioane de lei mită pentru atribuirea unui contract cu dedicație.
Secureanu nu a acționat singur. Alături de el, au fost trimiși în judecată alți nouă complici, angajați ai spitalului sau administratori ai unor firme. Șapte dintre aceștia și-au recunoscut vina și au primit, în total, 15 ani de închisoare.
Pentru Secureanu și alți doi complici care nu au recunoscut acuzațiile, procesul a numărat peste 100 de termene și zeci de amânări, timp în care două fapte de delapidare s-au prescris.