Responsive Menu
Add more content here...


Medicii recomandă prudență în perioada valului de praf saharian – pericol pentru sănătate!

by Tiberius NICODA
0 comment 107 views
A+A-
Reset

Anual România se confruntă cu cel puţin două episoade de praf saharian adus de curenţii din Nordul Africii. Nisipul fin din componența norului de praf saharian care a ajuns și în România conține magneziu, fier, calciu și granule de fosfor, chiar și mercur.

A fost emisă o alertă meteorologică din cauza prafului saharian ce a acoperit mare parte din ţară. Astfel zonele cele mai afectate sunt cele de vest şi sud-vest, acolo unde calitatea aerului ar putea scădea din cauza particulelor de praf.

În zonele în care prezenţa prafului saharian este una ridicată, precipitaţiile pot căpăta o culoare roşiatică. Acest fenonem este potenţat şi de intensificările vântului.

Și în Sălaj avertizarea și atenționarea de vânt puternic și praf saharian  rămâne valabilă și astăzi  când este în vigoare şi un cod galben de vânt.

Suntem sub incidența unui cod galben de intensificări ale vântului în partea de S-E și N-V a teritoriului, în anumite zone vor fi 55-60 km pe oră.
În noaptea de joi spre vineri, masa de aer încărcată cu particule de praf va depăși aria geografică a României și se va regăsi deasupra Mării Negre și Ucrainei.


Medicii specialiști avertizează că norul de praf saharian poate afecta atât persoanele cu probleme respiratorii, cât şi pe cele sănătoase. Inhalarea particulelor de praf, afectează căile respiratorii. Particulele de praf eliberează molecule inflamatorii care au efecte asupra plămânului în diferite boli respiratorii.

În același context, aparatul cardiovascular poate fi și el afectat. Studiile medicale au demonstrat totodată că particulele de praf și nisip pot provoca leziuni pulmonare inflamatorii.

Persoanele care au diferite boli pulmonare, precum cele cu astm, pot avea parte de o exacerbare a simptomelor.
În cazul persoanelor care nu au afecțiuni pulmonare, valul de praf saharian poate duce la dezvoltarea unor rinite alergice sezoniere cu iritații la nivelul gâtului, a nasului și chiar lăcrimare. Astfel,în aceste zile când se anunță prezența unui nor de praf saharian, se recomandă evitarea deplasărilor, mai ales a persoanelor care au afecțiuni pulmonare grave și purtarea unei măști de protecție.


Medicii recomandă românilor să stea în case şi îi sfătuiesc pe cei cu probleme respiratorii să poarte mască de protecţie în această perioadă.
Vânturile fierbinți din Africa transportă de câteva ori pe an o cantitate extraordinară de nisip din Sahara până pe continentul nostru. Praful fin din Sahara face ca soarele să pară lăptos. Uneori, cerul chiar devine roșu strălucitor. Când plouă, praful cade cu el într-o așa-numită „ploaie sângerie” și lasă pete gălbui pe suprafețe. Praful saharian constă în mare parte din particule minerale minuscule. Particulele fine sunt atât de ușoare încât vânturile le învârt rapid și le transportă în
aer.  În acest fel, ele se pot ridica până la o înălțime de 5 până la 10 kilometri în atmosferă.

În perioada 1 aprilie, ora 10.00 – 2 aprilie, ora 22.00 particule de praf se vor menține deasupra teritoriului României, iar depuneri de praf saharian vor fi observate  din  noaptea de luni spre marți, în vestul, nordul și centrul țării, unde sunt prognozate ploi.

Atenție deci!

You may also like

Leave a Comment