Responsive Menu
Add more content here...


Mărțișor călător, o excursie de nerefuzat în nordul Țării Silvaniei

by Mihai POP
0 comment 19 views
A+A-
Reset

În excursia din prima zi de sâmbătă a lui Mărțișor, 4 martie, îndreptăm busola spre nordul Țării Silvaniei și mergem spre Dealurile Sălajului, pe traseul Zalău – Nadiș – Cehu Silvaniei – Sălățig – Mineu, cu întoarcere în Zalău, un traseu cu durata de aproximativ 8 ore


Curiozitatea îi determină pe oameni să caute informații în cele mai nebănuite locuri. Unde putem să aflăm mai multe despre comunitățile ce au trăit pe meleagurile noastre, de-a lungul istoriei? La muzeul din Zalău, bineînțeles!

Cine sunt cei care dezvăluie mistere ale trecutului și cum reușesc să aducă la suprafață obiecte inedite care vorbesc despre realități din diferite epoci istorice? La toate aceste întrebări vom primi răspuns, în cadrul vizitei expoziției temporare „Prezent și trecut – Infrastructură și Arheologie” a Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.

Cercetările arheologice întreprinse, în anii 2021-2022, pe Autostrada Transilvania, au ca rezultate descoperiri importante pentru noi și pentru oamenii de știință.

Vizitarea Bisericii de lemn din satul Nadiș care aparține de orașul Cehu Silvaniei este monumentul de patrimoniu cu care completăm lista rutei culturale a bisericilor de lemn din județul Sălaj. Edificiul de cult, ridicat în perioada 1732 – 1738, este un monument istoric cu bogate elemente ale decorului sculptat.

Orașul din nordul județului, Cehu Silvaniei, ne oferă posibilitatea de a ne întoarce în evul mediu, în locul unde au fost ridicate pe rând, o cetate regală pe nume Cheewar (Cetatea Cehului), apoi un castel care ajunge și în posesia familiei Thököli, de unde provine denumirea de Cetatea Thököli. În prezent, găsim aici ruinele cetății care a suferit numeroase atacuri ale armatelor austrice, turcești, dar și abuzuri ale proprietarilor feudali și, mai recent, a lăsării în paragină.

La jumătatea traseului, ne oprim la Centrul de Informare Turistică din Sălățig, pentru a descoperi specificul comunei Sălățig, un popas răsplătit cu o degustare de-a locului.

Țara Silvaniei se încadrează specificului transilvănean, care deține edificii de cult, bine conservate de către comunitățile etnice, cum este și Biserica Reformată din Mineu. Construită în anul 1514, biserica este un monument istoric cu frumoase detalii ornamentale.

Această acțiune este organizată de Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău și este parte a proiectului ,,Circuitul Anotimpurilor”, prin care ne propunem promovarea Municipiului Zalău ca punct de plecare pe diferite trasee turistice din județ.

Costurile, care vor fi suportate individual de către fiecare turist, sunt cele de transport, în valoare de 30 lei, degustare de 20 lei și taxa de intrare la muzeu, în valoare de 12 lei/adult, 3 lei/copil, 6 lei/pensionar. Excursia va fi organizată pentru un grup de 30 de persoane.

Vă așteptăm să vă înscrieți la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, situat în Clădirea Transilvania, Piața Iuliu Maniu nr. 4 – 6, zilnic, între orele 9 – 17, până în 2 martie 2023.

Program:

ora 09:00 – Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău – Expoziția temporară „Prezent și trecut – Infrastructură și Arheologie”
ora 10:30 – Plecare din Zalău
ora 11:30 – Biserica de lemn din Nadiș, sat aparținător orașului Cehu Silvaniei
ora 12:00 – Ruinele Cetății Thököly, orașul Cehu Silvaniei
ora 13:30 – Centrul de Informare Turistică al comunei Sălățig
ora 15:00 – Biserica Reformată din localitatea Mineu, comuna Sălățig
ora 16:00 – Întoarcere în Zalău.

You may also like

Leave a Comment