Responsive Menu
Add more content here...


Mărțișor călător în sud – vestul Țării Silvaniei

Frumosul anotimp al reveriei și al reinventării, iarna, a luat sfârșit! Așadar, vă așteptăm alături de noi, să sărbătorim începerea primăverii, cu o bine meritată și așteptată excursie, în data de 2 martie

by Mihai POP
0 comment 17 views
A+A-
Reset

Pornind din Zalău pe traseul Poarta Sălajului – Hida – Voivodeni – Dragu – Zalău, ne propunem să explorăm sud – vestul Țării Silvaniei.

Înainte de a ne aventura pe drumurile cunoașterii istoriei și de a ne regăsi spiritual, vom vizita expoziția temporară din Beciul Cultural al Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău – „Simbolul sacru al Egiptului Antic – Scarabaeus Sacer”.

Apoi, vom fi primul grup de turiști care vizitează biserica de lemn, din Poarta Sălajului, cu turnul recent reabilitat. Aici vom afla trecutul monumentului istoric de secol XVII, care poartă hramul „Sfinților Arhangheli Mihai și Gavriil”, precum și despre lucrările de consolidare efectuate.

La intrarea în localitatea Hida, vom face un scurt popas la „Stânca Dracului”, arie protejată de interes național. Tot aici, avem ocazia de a mai întoarce o filă în istoria Sălajului, prin vizitarea ruinelor Conacului Hatfaludy.

Sus, pe „Dâmbul Oseiții”, după cum numesc localnicii zona, ne vom hrăni sufletele, la Mănăstirea Voivodeni cu hramul „Schimbarea la Față”. Piatra de temelie a lăcașului de cult a fost pusă în anul 2002, din dorința credincioșilor din sat de a reface vechea vatră monahală, distrusă în trecut. Apoi, vom vizita frumoasa biserică de lemn, din aceeași localitate, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, alt edificiu înscris pe Lista monumentelor istorice.

De la Voivodeni, ne îndreptăm spre Dragu, centrul comunei cu același nume, și vom încheia excursia la Castelul Bethlen, un edificiu arhitectural deosebit ca reședință nobiliară.

Această acțiune este organizată de Primăria municipiului Zalău, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, și este parte a proiectului ,,Circuitul Anotimpurilor”, prin care ne propunem promovarea municipiului Zalău ca punct de plecare pe diferite trasee turistice din județ.

Costurile, care vor fi suportate individual de către fiecare turist, sunt cele de transport, în valoare de 38 lei, prânz, în valoare de 35 lei/adult, iar taxa pentru vizitarea expoziției temporare, în valoare de 12 lei/adult, 3 lei/copil, 6 lei/pensionar.

Excursia va fi organizată pentru un grup de 40 de persoane. Vă așteptăm să vă înscrieți la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, situat în Clădirea Transilvania, Piața Iuliu Maniu nr. 4 – 6, de luni până vineri, între orele 9 – 17, până în 29 februarie 2024. Program: ora 09:30 – Vizitarea expoziției temporare „Simbolul sacru al Egiptului Antic – Scarabaeus Sacer”, a Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău ora 10:00 – Plecare din Zalău ora 10:30 – Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Poarta Sălajului ora 11:30 – Rezervația naturală „Stânca Dracului” și ruinele Conacului Hatfaludy, Hida ora 12:45 – Mănăstirea Voivodeni și Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” ora 14:30 – Castelul Bethlen, Dragu ora 16:00 – Întoarcere în Zalău.

You may also like

Leave a Comment