Responsive Menu
Add more content here...


Mâncarea nu-i cu vorbe multe – Nu-i legumă ca și porcul!

Epilogul unui reușit eveniment “Slana Fest” de la Şamsud

by Tiberius NICODA
0 comment 1.4K views
A+A-
Reset

Slană Fest este conceput pentru a aduce un omagiu acestui aliment de bază – slănina – care a deservit, de-a lungul istoriei, supraviețuirea multor generații, atât în timp de pace, cât și pe vremuri de izbeliște.

S-a încheiat prezentarea din acest an a festivalului „Slană Fest” de la Şamsud.

Sălăjenii s-au înghesuit, să guste pe îndelete produsele din porc de la „Slană Fest” de la Şamsud.  Vorba aia: “Nu-i legumă ca și porcul!”. Bunătăți care ți se topesc în gură!

Nouă, ardelenilor, ne place slănina. Și tot ce e din carnea de porc.  N-ai cum să începi acest subiect decât să te întreb: “Cum îți place slana?”

Slana care se face în Ardeal, în diferitele ei moduri… Fie cu boia sau cu usturoi, slană de Mangalița, slană trecută prin fum natural, de te lingi pe degete, iar dacă o mai și pui alături de o ceapă mare roșie, spartă, cu sare și niște cârnați? Tobă? Caltaboș? Sau despre niște costițe afumate, care te așteaptă să le iei din cârlig și să le pregătești la cuptor împreună cu niște cartofi aurii? Dar despre o pulpă afumată sau o scăriță, alături de niște murături?

Pe lângă distracție și festin, festivalul a reunit oameni unde s-au legat prietenii, tradiții, unde la un pahar de vorbă s-au dezlegat limbile, unde  participanții s-au distrat și s-au binedispus într-o locație ca de poveste.

Sursa foto:  RMDSZ Szilágy Megyei Szervezete 

 

 

You may also like

Leave a Comment