Responsive Menu
Add more content here...


Măeriște, locul în care administrația locală îmbină armonios sportul, cultura, educația, învățământul şi tradițiile locului

În zilele trecute, în centrul comunal a avut loc faza zonală a Cupei Văilor, tradiţionala competiţie de care s-au bucurat aproape 300 de copii din şase comune. Motiv bun şi pentru reporterii ziarului Sportul Sălăjean, care au punctat evenimentul. Ajunşi în comuna Măerişte, am putut remarca atenţia pe care o dă administraţia locală atât educaţiei şi învăţământului, cât şi sportului şi tradiţiilor care aici să păstrează încă vii

by Tiberius NICODA
0 comment 632 views
A+A-
Reset

Comuna Măeriște este situată în partea de nord-vest a județului, la o distanță de 40 km de municipiul Zalău și la 14 km de Șimleu Silvaniei, orașul cel mai apropiat. Comuna este formată din satele Criștelec, Doh, Giurtelecu Șimleului, Măeriște (reședința), Mălădia și Uileacu Șimleului.

Din punct de vedere al populaţiei, Giurtelecu Șimleului este singurul sat care are o populație de peste 800 de locuitori, satele Măeriște și Criştelec au o populație de peste 500 de locuitori, restul satelor fiind mai micuţe, comuna totalizând un număr de 2.867 de locuitori.

Alături de administrația locală a Primăriei de la Măeriște și cu sprijinul acesteia, comuna cunoaște o continuă dezvoltare, modernizare și emancipare printr-o eficientă conlucrare cu factorii de răspundere de pe raza comunei în domeniul educației, sportului, tradițiilor și culturii.

Implicarea tuturor factorilor locali, începând de la administrația locală, director de școală, preoți, animatori și susținători și iubitori ai sportului, păstrători și continuatori ai tradițiilor locului, în consens și efort comun aduc prin dăruirea și efortul lor un plus de bine în interesul comunității.

Realizări notabile în domeniul învățământului

Pe raza comunei Măeriște regăsim două şcoli gimnaziale, două şcoli primare și o grădiniță, respectiv Şcoala Gimnazială Măeriște, Şcoala Gimnazială Giurtelecu Șimleului, Şcoala Primară Criștelec, Şcoala Primară Doh și grădiniţa de la Uileacu Șimleului.

La centrul de comună, în Măeriște există o sală de sport modernă. Aici, a fost montat un sistem de aclimatizare compus din opt convectoare de 25.000 BTU/h moderne, cu setări wireless, pornire si oprire din aplicaţie – iarna cald, vara rece! La fel, s-a schimbat la sală şi sistemul de iluminat cu proiectoare antişoc cu tehnologie LED, cu un consum mult mai redus.

În comună există și un număr de 4 terenuri de sport cu suprafaţă sintetice la Măeriște, Giurtelecu Șimleului, Uileacu Șimleului și la Criștelec. Sunt baze sportive frumoase, pe care autorităţile locale le-au realizat de-a lungul anilor.

Aproape 300 de elevi angrenaţi în întreceri sportive la Măerişte

Vizavi de starea educației și învățământului din comuna Măeriște se poate spune că preocuparea administrației locale pentru modernizarea și îmbunătățirea condițiilor de învățătură pentru elevi și preșcolari este continuă și susținută și care s-au concretizat printr-o serie de realizări notabile.

Având în vedere dotarea bazelor sportive de care dispune comuna Măeriște, s-a desfășurat aici etapa zonală a competiției „Cupa Văilor”. La evenimentul ce a avut loc pe data de 31 mai 2024, în prezența oficialităților locale, au participat circa 300 de elevi de la şcolile gimnaziale din comunele Măeriște, Bobota, Sărmășag, Chieșd, Bocșa și Șamșud.

Semnalul deschiderii oficiale a competiției a fost dat chiar de către primarul comunei Măeriște – Vasile Lazăr, secondat de către directorul Școlii Gimnaziale Măeriște, prof. Dumitru Fiț.

“Le-am urat succes tuturor copiilor din cele șase comune, care au participat în Măeriște la competiţia “Cupa Văii”! Pentru noi, toți participanții sunt câștigători! Doamne ajută!”, a spus primarul comunei Măeriște – Vasile Lazăr.

Finanțare pentru microbuze electrice destinate transportului școlar, în cadrul unui proiect PNRR

În parteneriat cu Consiliul Județean Sălaj, UAT Măeriste va obţine un microbuz electric 16+1. Având în vedere necesarul de putere instalată, stația de încărcare va fi amplasată în proximitatea Sălii de Sport.

Toate unităţile şcolare vor fi dotate cu finanţare de la Uniunea Europeană

La Măerişte există în implementare proiecte pentru învăţământ. La Școala Gimnazială, reprezentată de Director Pr. Dumitru Fiț, se află în curs de derulare proiectul “DOTARE CU MOBILIER, MATERIALE DIDACTICE ȘI ECHIPAMENTE DIGITALE A UNITĂȚILOR DE ÎNVĂȚĂMÂNT PREUNIVERSITAR DIN COMUNA MĂERIȘTE, JUD. SĂLAJ”. Pentru această finanţare obținută prin fonduri europene în cadrul PNRR a fost semnat şi contractul de finanțare, în valoare de 847.228,54 lei.

Peste 1.3 milioane de euro pentru modernizarea şcolii de la Uileacu Şimleului!

Totodată, administraţia locală a obținut o finanțare de 6.821.000 RON, aproximativ 1.350.000 euro, pentru investiția “Reabilitare, consolidare, modernizare și dotare Unitate de Învățământ sat Uileacu Şimleului nr. 55, comuna Măerişte”.

Oricum, în ultima perioadă, toate școlile din comună au fost reabilitate, s-au construit grupuri sanitare în interior.

Programul “Masă sănătoasă” a ajuns şi la Măerişte!

Din acest an, peste 200 elevi beneficiează de programul “Masă sănătoasă”. Atât şcolarii, cât şi preșcolarii, de la toate școlile din comuna Măerişte primesc zilnic câte o masa caldă, spre satisfacţia copiilor, dar şi a părinţilor!

Venus Giurtelecu Şimleului – echipa ce reprezintă comuna în fotbalul mic, al cărei suflet este Mircea Chiş

Măerişte a avut şi are tradiție mare în fotbalul sălăjean. Acum câţiva ani, comuna avea chiar două echipe înscrise în competiţiile organizate de AJF Sălaj. Echipa de fotbal Frăţia Măerişte activa în Liga a V-a, unde a avut rezultate notabile.

Şi la Giurtelecu Șimleului, a fost formată o echipă competitivă – AS Venus, care în anul 2011 câştiga faza judeţeană a Cupei României! După câteva sezoane mai modeste petrecute în Liga a V-a, Venus Giurtelec a decis să facă din nou pasul în eşalonul superior.

Echipa fanion a comunei, susţinută consistent de autorităţi – Se modernizează baza sportivă de la Giurtelec

De când echipa şi-a propus să facă pasul în Liga a IV-a, s-a lucrat la modernizarea bazei sportive. Au fost realizate lucrări importante de refacere a gazonului, s-au comandat vestiare mobile, care vor fi racordate la reţeaua de apă şi la reţeaua electrică.

În apropiere, s-a forat și o fântână pentru a avea sursa de apă şi urmează să fie montate panouri solare, pentru ca jucătorii să beneficieze de apă caldă la dușuri.

În același timp, prin amabilitatea și bunăvoința factorilor locali, se va mări suprafaţa de joc. Totodată, lângă teren vor fi amenajate tribune, iar baza sportivă va fi împrejmuită. Toate aceste lucrări de amenajare, care vor spori confortul, vor fi terminate până la finalul verii.

100.000 de lei pentru AS Venus Giurtelec

Trebuie menționat și sprijinul financiar de care echipa de fotbal beneficiează din partea Primăriei Măeriște. Doar pentru acest an, autorităţile locale au alocat pentru sport suma de 100.000 de lei.

“Echipa de fotbal are toată susţinerea noastră şi o sprijinim cu tot ce se poate. Ne bucurăm că avem din nou echipă în Liga a IV-a şi, faptul că în ultimii 9 – 10 ani nu am avut reprezentantă în eşalonul superior, nu ni se datorează nouă, autorităţilor locale. Noi, tot timpul am susţinut chiar şi două echipe, când Frăţia evolua în Liga a V-a, iar AS Venus în Liga a IV-a. Mă bucur că de echipa din Giurtelec se ocupă Mircea Chiş, un om sufletist, ce se implică exemplar”, a menţionat primarul Vasile Lazăr.

Mircea Chiş: “Primăria și Consiliul Local a fost tot timpul alături de noi

În ce priveşte sprijinul de care beneficiează echipa de fotbal din partea Primăriei Măerişte, conducătorul grupării chiar a ţinut să mulţumească autorităţilor pentru susţinere. La fel şi componenţii echipei şi susţinătorii, care vin în număr mare la fiecare meci disputat la Giurtelecu Şimleului.

“Din 2014, de când conduc eu echipa, Primăria și Consiliul Local a fost tot timpul alături de noi și ne-a susținut cum s-a putut financiar în măsura posibilităților, fapt pentru care suntem recunoscători și le mulțumim. Ne dorim ca echipa să urce în clasament și să facem dovada valorii noastre și a încrederii care s-a pus în noi. Ne străduim să modernizăm terenul de fotbal, să extindem suprafața de joc și amenajarea de tribune, astfel încât până în luna august să fie finalizate lucrările”, a precizat Mircea Chiș – conducătorul echipei de fotbal AS Venus Măeriște.

Tradiții și cultură în comunitatea din Măeriște

Asociaţia Fiii Satului, în parteneriat cu Primăria comunei Măerişte şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Sălaj, organizează anual evenimentul cultural-artistic “Danţ la Şură” din satul Doh. Evenimentul este o continuare a tradiţionalei întâlniri a “Fiilor Satului”, care şi-a consumat până acum 17 ediţii.

Sub noua “tutelă”, manifestarea se desfășoară la Casa Tradiţională a Satului – o casă reabilitată acum câţiva ani cu sprijinul Asociaţiei Fiii Satului şi al Primăriei. Lângă Casa Muzeu, a fost reabilitată şi şura, acolo unde se desfăşoară evenimentul artistic-cultural.

A fost “reînviată” tradiţia danţului la şură. S-a dansat ca pe vremuri, iar majoritatea participanţilor au fost îmbrăcaţi în costum popular, de la cei mici şi până la cei mai în vârstă.

Asociaţia Fiii Satului a achiziţionat o casă tradiţională ce a fost reabilitată şi adusă la stadiul de “muzeu”. Casa de lângă biserică atrage anual turişti. Construită la începutul anilor 1920, casa tradiţională a fost cumpărată de Asociaţia Fiii Satului, care e renovată, iar acum cei care îi trec pragul văd cum trăiau odată strămoşii noştri.

Casa tradițională din satul Doh este un adevărat muzeu al comunei. Înăuntru sunt expuse obiecte vechi: ulcele și farfurii de lut cu motive florale, ștergarele făcute parcă acum 100 de ani, un războiul de țesut și multe alte obiecte vechi. La intrare se găsește o prispă lungă, cât e casa. Vizavi se află șura de lemn. Poarta din lemn de la intrare îți indică, de departe, că în spatele acesteia se găsește o gospodărie din alte timpuri.

Într-un final, referitor la tot ceea ce s-a făptuit și realizat în comuna Măeriște cu succes de peste două decenii de administrație, primarul Vasile Lazăr a avut şi un mesaj pentru comunitate.

“Dragi prieteni, dragi locuitori ai comunei Măeriște! Singur poți face multe, dar împreună am putut face totul! Vă mulțumesc frumos pentru încrederea acordată până acum. (…) Asigurându-vă de respectul profund, prețuirea si toată dragostea mea, vă mulţumesc! Doamne ajută!”.

Vasile Lazăr – primarul comunei Măerişte

Acest subiect a fost dezbătut și în ziarul Sportul Sălăjean, care a apărut miercuri, 5 iunie.

You may also like

Leave a Comment