Responsive Menu
Add more content here...


Liderii REPER în discuţia cu premierul Ciolacu: „Vrem organizarea de alegeri libere și corecte, la termen, cu respectarea legislației în vigoare”

O delegaţie REPER, din care a făcut parte şi sălăjeanul nostru - deputatul Alin Prunean - s-a întrunit zilele trecute cu premierul Marcel Ciolacu pe tema alegerilor generale

by Mircea ARDELEAN
0 comment 115 views
A+A-
Reset

Alături de liderii REPER, deputatul Alin Prunean a participat zilele trecute la consultările de la Palatul Victoria. În discuţia cu premierul Marcel Ciolacu, reprezentanţii REPER au transmis un mesaj clar: vrem organizarea de alegeri libere și corecte, la termen, cu respectarea legislației în vigoare, fără devansări de calendar şi decizii politice care să favorizeze anumiți competitori, cu o consultare mai largă care să includă societatea civilă, atât în ceea ce priveşte calendarul cât şi procesul electoral, în sine.

Este nevoie de o asumare din partea coaliției PSD-PNL cu privire la organizarea defectuoasă a alegerilor din iunie, demiterea celor care au fost responsabili, în frunte cu conducerea AEP și luare de urgență a măsurilor necesare pentru asigurarea unui proces electoral corect, funcțional și transparent pentru alegerile ce urmează.

„Am înțeles de la premier că alegerile generale vor fi în decembrie, la termen. Şi alegerile prezidențiale trebuie să respecte aceleaşi reguli. Devansarea calendarului sau comăsari decise arbitrar vor scădea din nou încrederea oamenilor că în România mai funcționează democrația sau că mai există un minim respect pentru procesele democratice. Am cerut organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare cu monitorizarea internațională a Biroului pentru Instituții Democratice şi Drepturile Omului din cadrul OSCE, cu care am avut mai multe discuții şi care a avut deja o misiune specială de evaluare înaintea alegerilor din 9 iunie.

Decizia comasării şi schimbările abuzive ale legislației cu doar câteva luni înainte de alegeri, împotriva recomandărilor Comisiei de la Veneția, organizarea deficitară a scrutinului și acuzațiile de fraudă de la alegerile acestea ne arată foarte limpede că este nevoie de această monitorizare internațională şi de creşterea transparenței, pe de o parte, iar pe de altă parte că reforma legislației electorale este o urgență. Partidul REPER a depus un proiect de Cod electoral în Parlamentul României care poate fi o bază serioasă și solidă pentru reformă”, a declarat Ramona Strugariu, copreşedintă REPER.

“Funcționăm deficitar, nedemocratic şi ne mirăm că oamenii votează populişti şi extremişti. Şeful Autorității Electorale Permanente declară public că suține eliminarea observatorilor independenți şi a presei din secțiile de vot la următoarele scrutinuri, în condițiile în care ştim cum au dispărut voturile REPER din secții, şi nimeni nu asumă minima responsabilitate a unei demiteri şi a unei comisii de anchetă, pe care am solicitat-o în mod repetat.

Premierul este şi lider PSD, coaliția de guvernare are o responsabilitate față de oameni şi față de lege, atât la nivel ministerial, cât şi la nivel parlamentar, pe care nu e posibil să o ignore. Avem toată deschiderea să discutăm soluții, am spus asta la consultări, dar să nu ne batem joc de încrederea oamenilor şi de dreptul lor la alegeri corecte.

I-am cerut premierului Ciolacu să extindă seria consultărilor și în zilele următoare și să-i invite la discuții pe reprezentanții societății civile, care au jucat un rol cheie în observarea alegerilor europarlamentare și locale. Apreciem mult efortul și expertiza societății civile și credem că invitarea reprezentanților acesteia este un act de normalitate”, a declarat Dragoș Pîslaru, copreşedinte REPER.

You may also like

Leave a Comment