Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în parteneriat cu Asociația Scriitorilor din Județul Sălaj, Reprezentanța Zalău a filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, Asociația „Curierul Timpului” și Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău, vă invită marți, 19 noiembrie 2024, de la ora 12, la o lectură publică susținută de prozatorul Radu Țuculescu în sala de conferințe de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău.
Radu Țuculescu (1.01.1949, Târgu Mureș, crescut la Reghin). Romancier, dramaturg, publicist, traducător din limba germană.
A absolvit Academia de Muzică – Cluj, secția vioară. Redactor Radio. Realizator Radio și TVR și violonist la Filarmonica din Cluj. A realizat reportaje tv în Italia, Franța, Belgia, Africa de Nord, Canada, Spania, Portugalia, Cipru de Nord etc. A condus trupe de teatru studențesc și a participat la festivaluri internaționale din Ungaria, Cehia, Polonia, Franța, Italia, Turcia, Maroc etc.
A publicat romane, volume de povestiri, volume de teatru, jurnale de călătorii. Dintre romanele publicate: Degetele lui Marsias (Ed. Dacia,1986), Umbra penei de gîscă (Ed. Dacia, 1991), Povestirile mameibătrîne (Ed. Cartea Românească, 2006), Stalin, cu sapa-nainte! (Ed. Cartea Românească, 2009), Femeile insomniacului (Ed. Cartea Românească, 2012), Mierla neagră (Ed. Cartea Românească, 2015), Măcelăria Kennedy (Ed. Polirom, 2017), Femeia de marțipan (Ed. Polirom, 2020), Crima de pe podul Garibaldi (Ed. Polirom, 2023), Luna gheboasă (Ed. pentru Artă și Literatură, 2023). Teatru: Ce dracu se-ntîmplă cu trenul ăsta? (Ed. Eikon, 2000), Bravul nostru Micșa (Ed. Școala Ardeleană, 2008), Trei în dormitor (Ed. Școala Ardeleană, 2021). Literatură pentru copii: Ina și ariciul Pit, vol 1-2 (Ed. Corint, 2017), Uimitoarele aventuri ale liliacului Vico în Mirabelia (Ed. Polirom Junior, 2022).
Romanele sale au fost traduse în Germania, Austria, Franța, Italia, Israel, Cehia, Serbia și Ungaria. A ţinut conferințe cu titlul „Transilvania în romanele lui Radu Ţuculescu” la Praga, Torino, Paris, Haifa, Viena, Budapesta, Basel etc. şi la universitatea din Calabria. A primit premii naționale și internaționale pentru roman, teatru și filme de televiziune.
De asemenea, teatrul său este tradus în Cehia, SUA, Ungaria, Franța, Italia, Israel. Din 2008 a intrat în repertoriul permanent al teatrului Orfeus din Praga. Este cel mai jucat autor contemporan român la Praga din anul 2008.
A fost bursier la Paris, Berna, Basel și Viena. E prezent în numeroase istorii ale literaturii române, precum și în Kindlers Literatur Lexikon – Stuttgart/Weimar, Verlag J.B.Metzler 2009.
„Imposibil de țintuit într-o formulă oarecare, Radu Țuculescu se lasă greu sedus de programe sau rețete în vogă. Chiar când aparent o face, nu cedează niciodată definitiv, continuând să se miște, neliniștit, între opțiuni divergente… făcând echilibristică pe lama fină de cuțit între normal și anormal, grav și hilar, patetic și zeflemitor, real și fantastic, umorul negru și cel bonom…”
Monica Spiridon
„Explorând cu precădere zone de umbră ale unei umanități compozite, multiculturale, de periferie central-europeană, Radu Țuculescu trece cu dezinvoltură de la parabola istorică la hiperealism, de la fabulația «medievalistă» de tip Eco la un realism magic transilvan, de la proza scurtă și jurnalul de călătorie la romanul de largă respirație…”
Paul Cernat