Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului 2024. Ce se face pe 14 noiembrie

Din rânduielile bisericești aflăm că se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie, însă, când aceasta cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. Postul Crăciunului începe pe 15 noiembrie şi durează 40 de zile. Ultima zi din Postul Crăciunului este pe 24 decembrie

by Mihai POP
0 comment 266 views
A+A-
Reset

Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului este primul post din anul bisericesc și ultimul din anul civil. Anul acesta, Postul Crăciunului începe vineri, 15 noiembrie.

Postul Crăciunului se încheie pe 24 decembrie. Acesta este un timp de reflecție, curățire și pregătire spirituală pentru marea sărbătoare a Nașterii Domnului. Pe parcursul acestei perioade, credincioșii sunt chemați să respecte posturile alimentare, să se roage mai mult și să adopte o conduită morală exemplară.

Ce înseamnă lăsatul secului

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului este una dintre cele mai importante zile din calendarul creștin ortodox, fiind momentul care marchează trecerea de la perioada de desfătare alimentara la una de purificare spirituală și abstinență.

Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului, numit și Postul Sfântului Martin ori Postul Ignatului sau Advent, este o perioadă precedentă Crăciunului.

Post care durează 40 de zile, de la 15 noiembrie până pe 24 decembrie, Lăsata Secului este prilejul cu care familiile se reunesc pentru a savura ultima masă „de dulce” înainte de a intra în Postul Crăciunului.

Tradiții și obiceiuri

Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului este o zi plină de tradiții și obiceiuri. Creștinii se pregătesc nu doar spiritual, ci și prin practici speciale. Se spune că, prin participarea la o masă bogată alături de familie și prieteni, oamenii se protejează de boli și asigură fertilitatea pământului lor, ferindu-l de grindină.

Unul dintre obiceiurile specifice de Lăsatul Secului este acela de a îndepărta păsările de culturile agricole. Pentru a face acest lucru, resturile de la masa de Lăsata Secului se adună pe o față de masă, iar a doua zi dimineața devreme trebuie aruncate afară. Persoana care aruncă aceste resturi trebuie să rostească următoarele cuvinte: „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, pentru ca voi să fiți îndestulate și pentru a proteja recoltele mele”.

În aceeași zi, oamenii care locuiesc în case își ung ușile, ferestrele și porțile cu usturoi, pentru a alunga spiritele rele. În unele locuri, se aprind și focuri în această seară. Tot cu scopul de a speria spiritele rele. Vasele folosite în gătit în această zi trebuie așezate cu gura în jos. Scopul e de a împiedica intrarea spiritelor rele care ar putea ajunge în casă.

Zilele cu dezlegare la pește, ulei și vin

Zilele cu dezlegare la pește, ulei și vin sunt ocazii speciale pe parcursul Postului Crăciunului în care restricțiile alimentare sunt mai relaxate.

Aceste zile includ toate sâmbetele și duminicile, precum și sărbătorile importante, cum ar fi Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie), Sfântul Andrei (30 noiembrie), și Sfântul Nicolae (6 decembrie).

Credincioșii pot, de asemenea, să se bucure de aceste dezlegări în zilele de marți și joi, conform tradiției, atunci când biserica le permite.

Colindatul – Datini şi obiceiuri cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă

Un obicei foarte cunoscut de sărbători este colindatul, care începe în data de 24 decembrie şi poate continua 2 sau 3 zile. La colindat participă de obicei grupuri de copii, de tineri sau oameni maturi, în funcţie de zona etnografică.

Colindatul are loc în curtea celor ce primesc colindătorii, în casă sau sub fereastră. Deseori, colindătorii sunt primiţi în casă, deoarece se spune că ei aduc sănătate şi un an prosper şi sunt recompensaţi cu nuci, mere, colaci şi bomboane.

Post binecuvântat, tuturor!

You may also like

Leave a Comment