Responsive Menu
Add more content here...


Lăsata secului – Tradiții și obiceiuri

Lăsatul Secului pentru Postul Sfintelor Paște are două etape: Duminica Înfricoșatei Judecăți – când se lasă sec de carne și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai – când se lasă sec de brânză. Lăsatul secului de carne pentru Postul Paștelui 2024 sau Duminica Înfricoșatei Judecăți deschide o săptămână pregătitoare pentru începutul Postului Mare. Există multe tradiții legate de sărbătoarea Lăsata Secului, care diferă de la o zonă la alta

by Mihai POP
0 comment 74 views
A+A-
Reset

Lăsata Secului, sărbătorită pe 17 martie anul acesta, este o zi în care oamenii își permit să mănânce de dulce pentru ultima oară, deoarece următoarea zi marchează începutul unuia dintre cele mai importante posturi din calendarul Bisericii Ortodoxe, Postul Paștelui.

În ziua de Lăsata Secului, credincioșii ortodocși respectă diverse tradiții și obiceiuri cu scopul de a avea noroc pe tot parcursul anului. De asemenea, în această zi de sărbătoare există anumite preparate tradiționale ce nu pot lipsi de la masă.

În anul 2024, Postul Paștelui debutează pe data de 18 martie și se întinde pe o durată de 48 de zile. Pe parcursul acestui timp, credincioșii se abțin de la consumul de produse din carne, ouă sau lactate.

Totodată, este recomandat să acorde o atenție sporită momentelor de rugăciune și purificării spirituale.

Ziua de 17 martie vine la pachet cu o serie de tradiții și obiceiuri, pe care creștinii ortodocși le respectă cu sfințenie.

În ziua de Lăsata Secului pentru postul Paștelui, este indicat ca finii să meargă la nași cu plocon, mai precis o găină friptă, un colac mare sau o turtă în foi și o sticlă de vin. De altfel, finii trebuie să își ceară scuze de la nași pentru greșelile pe care le-au făcut de-a lungul timpului, iar după ce se împacă, se întinde masa şi se mănâncă plăcinte cu fructe și legume, struguri sau stafide care simbolizează sporul și vigoarea spirituală.

O altă tradiție este ca cei mici să prindă o bucată de halviță cu gura, deoarece se spune că persoana care prinde halvița în gură o primește ca recompensă. Majoritatea copiilor care respectă tradiția ajung să se murdărească din plin pe față și pe haine, potrivit ziarulunirea.ro.

You may also like

Leave a Comment