Responsive Menu
Add more content here...


Lansare de carte. Dedicaţii sau gânduri preţuitoare şi pentru vecie

by STEFAN Marin
0 comment 186 views
A+A-
Reset

Octavian GUŢU (n. 23 februarie 1946) – profesor de limba şi literatura română

Aproape de mijlocul lunii lui Undrea 2023, a ieşit de sup tipar cartea „Dedicaţii sau gânduri preţuitoare şi pentru vecie”, scrisă de către profesorul şimleuan Octavian Guţu. Acesta este al treilea volum al său apărut în Colecţia „Scriitori sălăjeni” a Editurii „Caiete Silvane” din Zalău, condusă de către domnul Daniel Săuca. Redactor al cărţii este Alexandru-Bogdan Kürti, corectura aparţine Oanei-Maria Barariu-Săvuş, culegerea textului lui Dorin Ciorba şi Emanuil-Marius Hiriş, iar coperta şi tehnoredactarea lui Major Lóránd de la „Color Print” Zalău.

Cartea are 286 de pagini, cu două părţi: a întâia cu cinci capitole, iar a doua cu şase capitole. Pe cele două clapete se găsesc date despre autor şi familia sa, despre activitatea profesională şi extraprofesională a acestuia, precum şi cele mai semnificative recunoaşteri şi recunoştinţe despre el.

Pe coperta a patra, sub fotografia-medalion a autorului, dascălul de citire şi simţire românescă, Octavian Guţu, dorindu-i  cititorului o lectură binefăcătoare şi îmbucurătoare, spune: „Titlul cărţii <Dedicaţii sau gânduri preţuitoare şi pentru vecie> este unul personalizat. Acesta, adevărată <carte de identitate> a unei scrieri, are multiple semnificaţii. În primul rând, numele operei este unul polisemantic. În al doilea rând, fiecare termen component al titlului are semnificaţii esenţiale.

Astfel, dedicaţii, primul cuvânt, indică rezumativ sau sugestiv cuprinsul scriiturii. Sunt antologate principalele texte-dedicaţii pe care le-a însumat autorul din totalitatea celor din cărţile oferite. Confesiunile creatorului operei sunt de natură moral-intelectuală şi nu fizică, deoarece <inteligenţa şi sufletul sunt nivelurile superioare ale omenescului>. Termenul-titlu este urmat de o metaforă revelatorie – <gânduri preţuitoare>, ea sugerând că în dedicaţii, cititorul va cunoaşte cugetări, idei, păreri de natură laudativă. Gândurile preţioase sunt izvorâte dintr-o gândire critică şi pozitivă. Ele sunt o formă de a scoate în lumină valorile moral-intelectuale din chipul interior al omului; de asemenea, sunt generatoare de optimism pentru om. Ele sunt, deci tonice! Prin cartea mea, eu ofer o inedită culegere de gânduri alese <şi pentru vecie>, adică opinii despre aspectele moral-spirituale din semenii noştri, care nu sunt efemere, ci de lungă durată”.

În acest context, volumul este unul  de excepţie, chiar „o carte unicat”! Citind-o, rămâi fascinat… Este cea mai frumoasă şi inedită poveste adevărată despre viaţă! Părerea mea…  Profesorul Octavian Guţu şi-a rânduit, ca un mare maestru, dedicaţiile şi gândurile preţuitoare.  În partea întâia, pentru: marea şi frumoasa familie a sa (despre norocul, bucuria şi mândria de-a se fi născut în ea); foşti colegi de la CN „Simion Bărnuţiu” din Şimleu Silvaniei; foşti colegi de la  Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj; prietenii lui;  medicii care l-au tratat, salvându-i şi prelungindu-i viaţa. În partea a doua se găsesc: manageri de succes în rezumatul narativ al CV-urilor acestora; cronici de întâmpinare din „Raftul cu carte” (publicate în ziarul „Magazin Sălăjean”); opinii dezvăluitoare de valori, realităţi şi frumuseţi; barometre de cultură generală (emisiunile-concurs de la televiziune); demitizarea scriitorilor prin anchete literare; un medalion aniversar şi două interviuri. La majoritatea textelor tematice se află mottouri adecvate, cu rol rezumativ, punctând ideea/tematica respectivă, dar şi viziuna autorului despre aceasta, cultivând gustul pentru frumos.

Profesorul Octavian Guţu a scris această carte din cultul ce-l are pentru valoare şi valori, pentru prietenie şi prieteni, dar şi pentru a ilustra frumuseţea relaţiilor interumane născute din respect şi necondiţionate, ori a vieţii trăite cu rost, aducătoare de bucurii în lumea în care trăieşti. Această carte nu este o „poveste”, ea este o imagine cât mai reală despre viaţă, cu dedicaţii şi cugetări preţuitoare şi pentru eternitate/veşnicie. Cine o citeşte are posibilitatea de a-l cunoaşte mult mai bine pe autor, un dascăl important şi merituos care ştie să valorizeze fapte şi, deopotrivă, oameni. Octavian Guţu, un profesor raţional/chibzuit şi sentimental, este omul care-şi asumă trecutul, cu bune şi mai puţin bune, spunând cu onestitate şi curaj adevărul-adevărat, despre orice şi despre oricine.

După cum se observă, n-am nominalizat persoanele care au primit dedicaţii sau gânduri personalizate. Ele sunt multe, foarte multe. Această oportunitate va fi pentru fiecare cititor o surpriză mai mult sau mai puţin plăcută, pe măsura valorii dedicaţiilor sau gândurilor preţioase acordate/atribuite fiecăruia. Cum am mai spus şi scris, Octavian Guţu este şi rămâne un veritabil dascăl, care şi-a îndeplinit rostul pe pământul frumos al cititului şi scrisului.

Iar cartea a fost şi rămâne cel mai bun prieten al său. În acest context, iată rondelul profesorului Octavian Guţu, actualizat: „Scrisul este a doua lui viaţă, / Limba română fiind prima… / Şi-a pus în educaţie mintea şi inima, / Fiind mereu în faţă. //  Prin funcţiile avute / Şi-a câştigat toată stima, / Având realizări multe! / Limba română fiind prima… // A lansat trei cărţi pe piaţă, / Promovându-şi gândurile preţuitoare în lume. / Familia ce poartă al său nume, / Este o formă socială măreaţă. /  Scrisul este  a doua lui viaţă!”. Dragă Tavi, sincere felicitări! Şi, deopotrivă, mulţumiri pentru dedicaţie! Numărându-ţi, în continuare paşii prin minunata ta existenţă, îţi urez tinereţe fără bătrâneţe, iar viaţa să-ţi dea mulţi, mulţi ani… BINEŢE! Multă sănătate şi bucurii nenumărate, alături de onorata ta familie şi de toţi cei dragi ţie! Sărbători binecuvântate! La mulţi ani!                                                                                                                   

Prof. Marin ŞTEFAN – UZPR, Publicist, Şimleu Silvaniei

You may also like

Leave a Comment