La Zalău s-a inaugurat un laborator unic la nivelul regiunii Nord-Vest. Investiţia de la DSVSA Sălaj se ridică la aproape 5 milioane de lei

by Mircea ARDELEAN
0 comment 65 views
A+A-
Reset

Noul laborator va fi utilizat pentru depistarea organismelor modificate genetic, a bolilor deosebit de grave întâlnite la animale, dar și pentru identificarea coloranților sau a aditivilor din alimente, ce pot pune în pericol sănătatea consumatorilor. Altfel spus, această realizare reprezintă un pas semnificativ în asigurarea sănătății animalelor și a siguranței alimentelor din județul Sălaj

Pentru Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Sălaj, finalul de an a adus o mare realizare. La Zalău, a fost inaugurat Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor, care este unic la nivelul regiunii Nord-Vest!

Valoarea investiţiei se ridică la peste 4,8 milioane de lei (4.886.089 de lei), iar finanţarea a venit în mare parte de la bugetul de stat, cu contribuții semnificative prin AFIR (fonduri europene).

Modernizarea laboratorului de la Zalău reprezintă nu doar o renovare fizică, ci și o evoluție semnificativă la nivel instituțional. Cu spații de lucru extinse și echipamente de ultimă generație, instituția, prin specialistii săi, va face față mai bine provocărilor actuale și viitoare în domeniul siguranței alimentare și sănătății animalelor.

Impactul este unul major prin faptul că aici vor fi realizate câteva tipuri de analize unice pentru întreaga regiune, ceea ce este un real folos pentru beneficiari.

Laboratorul a fost inaugurat cu mare fast înainte de Crăciun, iar la eveniment au participat Nicolae Bociu – preşedinte ANSVSA, Ioan Oleleu – vicepreşedinte ANSVSA, Ionel Ciunt – primarul municipiului Zalău, Dinu Iancu-Sălăjanu – preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, subprefectul Adriana Sabou, dar şi Lucian Bode – vicepreședinte al Camerei Deputaților.

“Felicitări echipei locale și centrale a ANSVSA care a dus la bun sfârșit acest proiect, demonstrând astfel angajamentul autorităților pentru sănătatea și siguranța cetățenilor. Administrațiile locale liberale construiesc comunități moderne și dezvoltate pentru oameni. Modelul de administrație liberal se axează pe soluții și promovează proiecte de dezvoltare care fac viața mai ușoară și de calitate celor care trăiesc în comunitățile respective”, a punctat deputatul Lucian Bode.

Mircea Martin – director executiv la DSVSA Sălaj: “Pentru mine personal şi pentru profesia de medic veterinar, inaugurarea acestui laborator reprezintă o mare bucurie”

„Pentru mine personal şi pentru profesia de medic veterinar, ziua de astăzi reprezintă o mare bucurie. În urmă cu mai bine de 20 de ani când se stabilea strategia Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare, în ceea ce priveşte dezvoltarea laboratoarelor sanitar veterniare, laboratorul Sălaj era un pic marginalizat şi se discuta pe anumite regiuni mai puternice. De atunci, din anii 2000 am avut perseverenaţa şi dorinţa de a dezvolta în judeţul Sălaj un laborator modern. Am vrut ca laboratorul nostru şi instituţia pe care o reprezint să aibă o valenţă importantă în sistemul sanitar veterninar naţional, fapt care, cu satisfacţie vă spun, s-a realizat. Direcţia şi un laborator foarte frumos, foarte bine dotat şi cu mare perspectivă de dezvoltare în viitor. Acest laborator a apărut ca o necesitate şi am avut câteva scopuri principale şi anume perfecţionarea continuă şi dezvoltarea procedurilor analitate în conformitate cu legislaţia europeană.

Nu în ultimul rând, încercăm prin personal şi prin toate tehnicile de laborator pe care le avem şi le vom implementa să răspundem tuturor provocărilor care vin, respectiv substanţele microbiene, comerţul online cu alimente. De asemenea, încercăm să ţinem pasul şi cu digitalizarea (…)”, a declarat Mircea Martin, director executiv la DSVSA Sălaj.

You may also like

Leave a Comment