La plimbare prin Zalău, cu Caragiale la braţ

by Tiberius NICODA
0 comment 271 views
A+A-
Reset

Iată, un vigilent deputat de Sălaj pune în atenţia “opiniunii publice” interpelând pe marginea conţinutului proiectului de buget pentru anul 2024 al Primăriei municipiului Zalău, elaborat, semnat şi parafat de către onor Domnul primar al urbei…

Astfel, deputatul Alin Prunean şi-a exprimat nedumeririle în rândurile de mai jos:

,,Domnule primar Ciunt, haideţi să facem o consultare publică pe bune

Pe site-ul Primăriei Zalău a apărut Proiectul de buget pe 2024. Până aici, toate bune şi frumoase. După un an de investiţii şi transformări ale oraşului (nu mai comentez cât de bune sau de rele), e timpul ca zălăuanii să ştie cum începe 2024 din punct de vedere al veniturilor şi cheltuielilor primăriei.

Departe de mine să dau lecţii de administraţie publică locală, dar citesc un document de exact 3 pagini care se doreşte dezbătut public. Să dezbatem nişte cifre?

Cred că de la redactare până la publicare pe site, primăria a uitat de nişte anexe la acest proiect de buget, anexe care detaliază sursa veniturilor dar şi natura cheltuielilor, defalcat. În lipsa lor, consider că dezbaterea publică nu-şi are rostul şi este praf în ochii noştri, doar o bifă a unui proces legal, obligatoriu la nivel de primărie. Nu văd o listă a obiectivelor de investiţii. Nu citesc nicăieri bugetul pe surse de finanţare (detaliat).

Nu vreau să cred că primăria ascunde ceva. Nu vreau să cred că primăria tratează cu superficialitate un subiect atât de important. Nu vreau să cred că primăriei nu-i pasă de transparenţă. Vreau să sper că este o omisiune care se va remedia în cel mai scurt timp posibil astfel încât voi, cetăţenii, să fiţi informaţi în mod corect cum sunt cheltuiţi banii voştri.

Şi îmi pare rău că primarul specifică, la final de document, că “se pot face contestaţii” când, poate, ar fi vorba de amendamente menite să ajute şi să completeze propunerile de buget, cu condiţia – iar aici mă repet, ca acestea să fie făcute publice!

În lipsa unei liste a investiţiilor, vă invit pe voi să ziceţi de ce avem nevoie la Zalău, fie că e vorba să ne fie asfaltată strada pe care locuim, sau schimbat becul ars demult, fie că e vorba de parcări ca să nu ne învârtim seară de seară în jurul blocurilor să găsim un loc de parcare sau poate crearea de noi locuri de muncă sau spaţii de petrecere a timpului liber.

Pe pagina oficială Alin Prunean găsiţi linkul cu formularul pentru propuneri. Noi le vom centraliza şi le vom înainta primăriei ca amendamente la proiectul de buget”.

Curat-murdar Coane Aline!

Ne aflăm în plin Caragiale, gen: “O scrisoare pierdută”, scena cu împărţirea steagurilor (aidoma împărţirii “capitolelor bugetate” din comunicatul primăriei în discuţie…)

……………………………………

Ca să se dezvinovăţească, Pristanda începe să numere cele 44 de steaguri pe care susţine că le arborase pe clădirile importante din oraş, dar nu îi ies la socoteală decât 14 – 15. El aduna greşit şi numara de mai multe ori aceleaşi steaguri. “Două la primărie, optspce, patru la şcoli, douăzeci şi patru, două la catrindala la Sf. Niculae, treizeci”, fiind silit să recunoască în final, încântat, ca “a tras frumuşel condeiul”.

(Fragment din piesa “O scrisoare pierdută”)

P. S. Şi tot la celebra vorbă din operele nemuritorul Caragiale, zicem: “Trădaaaare! Trădare să fie, da’ să ştim şi noi!”.

You may also like

Leave a Comment