Primăria Comunei Năpradea a fost condusă din 2012 și până în prezent de Vasile Fodor, acesta aflându-se la finalul celui de-al treilea mandat. La alegerile locale din septembrie 2020, Fodor Vasile a câștigat Primăria Năpradea cu un scor de 64% din voturile valabil exprimate. La alegerile locale de anul acesta însă, Vasile Fodor nu a fost reconfirmat pentru un nou mandat. Totuși, primarul dorește ca, până la predarea mandatului său, să muncească în continuare și să-și ducă la final cu bine proiectele implementate.
În comuna Năpradea se derulează investiţii diverse. De la modernizarea infrastructurii rutiere, la modernizarea reţelei de iluminat public, construcţii de capele sau lucrări de reabilitare a instituţiilor publice. Se lucrează la proiectele de pe “Anghel Saligny”, AFM şi în curând vor debuta lucrările şi la proiectele de pe PNRR.
Administraţia locală se află într-un flux continuu şi pregăteşte investiţii de amploare prin care nivelul de trai din comună să crească şi mai mult.
Primăria comunei Năpradea condusă de Vasile Fodor a pus mare accent pe modernizarea infrastructurii rutiere, astfel că în această perioadă se lucrează la un proiect important în comună.
Proiectul aflat în execuție este pentru asfaltarea străzilor din satele Someș-Guruslău și Traniș. Finanțarea a fost câștigată prin Programul “Anghel Saligny”, acesta fiind cel mai important proiect din acest mandat, după spusele primarului.
Lucrările au început în luna februarie şi şantierele avansează vizibil. Valoarea proiectului este de 7 milioane de lei din care 5,2 milioane lei finanţare de la Guvernul României, restul fiind suportat din bugetul local.
Pe PNRR este obţinută şi finanţarea de 1 milion de lei pentru dotarea Şcolii Gimnaziale “Traian Creţu” Năpradea, dar procedura este ceva mai complicată acolo şi de durată.
Autorităţile locale au găsit o oportunitate bună pentru modernizarea iluminatului public printr-o tehnologie şi mai modernă. Valoarea proiectului avut în vedere este de 1 milion de lei, urmând a fi schimbate aproximativ 340 de lămpi cu LED cu lămpi inteligente, care îşi reglează intensitatea luminii în funcţie de trafic.
Administraţia locală a semnat contractul de finanţare la Fondul de Mediu, iar lămpile care vor fi înlocuite, se vor reloca în alte sate unde situaţia este mai deficitară. Totuşi, autorităţile locale intenţionează să mai depună un astfel de proiect şi pentru celelalte sate.
Tot pe AFM, s-a obţinut finanţare pentru staţii de reîncărcare a autovehiculelor electrice. Însă, se va face o analiză asupra rentabilităţii implementării unui astfel de proiect.
Din fonduri europene, prin GAL, s-a obţinut finanţare pentru construcţia capelei din satul Traniş care a fost realizată și s-a efectuat recepția lucrării în urmă cu circa două săptămâni. Bugetul local a completat cu suma necesară începerii lucrărilor pentru acest obiectiv, lucrări care s-au derulat într-un ritm alert. Odată finalizat proiectul, patru dintre cele cinci sate ale comunei au deja câte o capelă.
La Vădurele, Primăria a achiziţionat un teren în vederea construirii unei capele. Se caută sursă de finanţare pentru acest proiect, astfel încât şi cetăţenii din această localitate să beneficieze de o astfel de utilitate care este o necesitate, nu un lux.
Referitor la realizările avute în mandatul său de primar, Vasile Fodor spune:
“Cu așa realizări si așa echipă mă văd nevoit să spun un sincer „mulțumesc”. Cu ajutorul bunului Dumnezeu, cetăţenii comunei noastre pot fi liniştiţi că lucrurile vor merge din ce în ce mai bine. Bunul Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toţi cu multă înţelepciune, sănătate, credinţă şi multă putere de muncă!”