Sistemul bugetar în domeniul apărării, încă, iată la mai bine de 34 de ani de autentică democrație românească, este foarte căutat și atrăgător.
Locurile de muncă scoase la concurs, generează o concurență acerbă mai ales în domeniile în care conform legendelor se muncește puțin, se câștigă mult și se iese la pensie devreme. Așadar, în profesii cum sunt : polițist, jandarm, militar la armată, sclipiciul legendar al unor pretinse beneficii de care s-ar bucura cei care reușesc să acceadă , rup gura târgului și produc îmbulzeală de candidați pe aceste posturi de zici că-i înghesuială de pensionari la promoțiile de oale și tigăi la marile lanțuri și „lănțișoare” de magazine precum și la alte buticuri de cartier.
Desigur, fuga după aceste posturi de ocupat nu are la bază neapărat dragostea de muncă brută, ci interesul de – , după cum spunea poetul: a ajunge cu o treaptă mai sus ca doamnă su domn. Adică accederea la domnie! Mirajul unor iluzorii avantaje atât în timpul serviciului cât și după pensionare, cine și care le mai apucă, sunt motivația avântului și înflăcărării candidaților.
92 de candidați pentru un post de agent de poliție la Cazier Judiciar și Evidență Operativă care a fost scos la concurs de către I.P.J.Sălaj pentru Poliția Municipiului Zalău
Așadar, spre edificator exemplu, recent, pentru un post de agent de poliție la Cazier Judiciar și Evidență Operativă, post cotat cu studii medii, care a fost scos la concurs de către I.P.J.Sălaj pentru Poliția Municipiului Zalău, s-au înscris nu mai puțin de 92 de persoane, o concurență cum nu a existat vreodată nici măcar la cele mai prestigioase facultăți din România.
Mulți chemați, puțini aleși!
În ciuda bancurilor cu milițieni și polițiști, iată că dintre cei 92 de candidați înscriși,au fost respinși un număr de 22 candidați , fie pentru că pentru aveau dosarele incomplete,fie nu îndeplineau condițiile solicitate pentru participarea la concurs.
Un elefant se legăna pe o pânză de păianjen….
Aidoma cântecului copilăriei noastre, –Un elefant se legăna pe o pânză de păianjen….-,în urma primei „cerneri” și sortări a dosarelor de candidați, la Sălaj au mai rămas 70 în cursa pentru râvnitul post de agent de poliție la Cazier Judiciar și Evidență Operativă . Cei rămași în cursă își vor discuta și mai ales disputa unicul post pe data de 26 octombrie 2024 printr-o probă scrisă axată pe termeni și teme specifice.
Ei bine, într-adevăr, postul de agent de poliție la Cazier Judiciar și Evidență Operativă ține mai mult de – serviciile suport- cum sunt denumite serviciile și lucrătorii de poliție care nu sunt în prima linie a luptei cu infractorii direct în stradă. Din păcate, sunt considerate aceste -anexe- un fel de a 5-a roată la căruța poliției. Totuși importanța oricărui post într-un angrenaj, este ca și într-o mașinărie ,unde fiecare rotiță a sistemului contează pentru buna sa funcționare.
Cărțile din cărți se scriu , iar vulpile care nu ajung la strugurii râvniți spun că sunt acri!
Pentru locurile scoase la concurs, prin încadrare directă, din sursă externă, potrivit IGPR, posturile scoase la concurs sunt depuse 20.343 de cereri pentru cele 1.238 de posturi scoase la concurs în toată țara, prin încadrare directă, din sursă externă.
Iată că în ciuda veșnicelor texte și etichetări gen : „milițieni fără școală” ; ,,beneficiari de salarii și pensii nesimțite” un loc în instituțiile militare este foarte râvnit prin prisma concurenței care rivalizează concurența mai ceva ca și la Oxford University sau la Institutul de Fizică Nucleară.
Așadar, așa cum niciunii în copilărie nu visează ca să devină gunoieri, zilieri, lopătari la betoane, rareori recunosc că în fapt și-ar dori să devină piloți,cosmonauți, medici, ingineri, polițiști, pompieri, profesori. Adică, tocmai ceea ce în genere hulesc în aparență și desconsideră pe principiul vulpii din fabulă care spunea că strugurii sunt acri pentru că nu putea ajunge la ei.
Calitate, nu cantitate!
Din păcate, în buna-proasta tradiție românească postdecembristă rareori întâlnim omul potrivit la locul potrivit și mai ales în acele domenii în care slujbașul țării este pus în slujba cetățeanului.
Calitatea, cantitatea, moralitatea, studiile, calificarea și educația sunt niște teme secundare prea puțin băgate-n seamă la selecțiile făcute și nu arareori întâlnim adevărați ciobani și capre în locuri în care ar trebui să găsim cultură,bun-simț, profesionalism și dedicare.
Calitatea omului legii pus în slujba cetățeanului trebuie să depășească stadiul acela enunțat într-un citat:
–Dacă-i dai unui prost un ciocan, toate cele care-i sunt în jur i se vor părea cuie.
Chiar diriguitorii vremelnici și de-a valma veniți la cârma țării și a unor multe instituții de stat(la propriu și la figurat), de peste trei decenii încoace au fost și sunt aceia care pun accent pe cantitate și foarte rar pe calitatea slujbașilor care ar trebui ca să servească țara și cetățeanul.
1 comment
Tiby și de ce crezi că este o asemenea concurență ?