Responsive Menu
Add more content here...


La Gradina Botanică de la Jibou au înflorit magnoliile

,, Bucuria așteaptă pe marginea unei petale .Acolo unde înfloresc florile, înflorește și speranța! ”

by Tiberius NICODA
0 comment 158 views
A+A-
Reset
Centrul de Cercetări Biologice – Grădina Botanică „Vasile Fati” din județul Sălaj, este situată în partea de nord-est a orașului Jibou, pe terasa a doua a râului Someș. Ea ocupă spațiul parcului de agrement al castelului medieval care a fost reședința familiei Wesselényi. Suprafața grădinii botanice este de 24 hectare și este amplasată la altitudinea de 272m, având un relief cu mari denivelări, dar și cu întinse suprafețe plane. Plantația de bază a sectorului dendrologic datează din anul 1781 și conține numeroase și valoroase specii exotice lemnoase.
După naționalizare, grădina englezească a castelului Wesselényi a devenit proprietate publică, adică a nimănui.
Primul director a fost prof. Vasile Fati, profesor de științe naturale al Liceului din Jibou.
După 1959, Vasile Fati, profesor de biologe la liceul care a funcționat în clădirea castelului, a militat pentru ideea creări unei grădini botanice în acest loc cu o climă protejată de dealurile înalte care o înconjoară. Visul a devenit realitate în 1968, când au fost începute lucrările de amenajare a grădinii botanice.
Gradina Botanică a fost fondată în anul 1968 de către profesorul Vasile Fati, în cadrul liceului din localitate. Construită în perioada anilor 1959-1968 dupa ideea și proiectul profesorului de biologie Vasile Fati, grădina este azi considearată a fi una dintre cele mai frumoase din Europa.
Proiectul a fost modernizat în anii 1978-1982. În anul 1970, devine unitate independentă, fidelă aceleiași nobile misiuni pentru care a fost creată, de a fi baza didactică pentru învățământul biologic și instituție de educație pentru publicul vizitator în spiritul dragostei și respectului faţă de natură.
Serele botanice adăpostesc colecții variate și valoroase de plante tropicale, subtropicale și mediteraneene, plantele fiind grupate sistematic sau ecologic. Grădina mai dispune de un pavilion înalt pentru colecția de palmieri și de un acvariu pentru colecții de plante tropicale, de un sector de plante utile, de un imens sector de plante ornamentale, de ierbar și piese de muzeu.
Oamenii,deseori trec pe lângă frumusețea naturii fără să o observe. Suntem ocupați în lumea noastră de griji și preocupări, uitând că fiecare răsărit de soare, fiecare picătură de ploaie și fiecare bătaie a vântului ne aduc daruri pe care nu le putem cumpăra cu bani.
Grădina Botanică din orașul Jibou reprezintă un punct de atracție pentru foarte mulți vizitatori din țară și de peste hotare.
Nu este loc mai potrivit ca să te bucuri de liniște și de frumos,ca să-ți încânți sufletul și privirea decât acestă adevărată Grădină a Eden-ului sălăjean.
În timp ce zgomotul urban învăluie lumea, natura își spune povestea în tăcerea sa, în culorile ei neschimbate de timp și în frumusețea ei nestăvilită de mâna omului. În mijlocul agitației, natura ne amintește că suntem doar o parte dintr-un întreg mai mare, că există o armonie pe care trebuie să o respectăm și să o protejăm.
Altminteri,directorul interimar al Grădinii Botanice Jibou Ciprian Chiș- doctor în biologie la Universitatea “Babes Bolyai” din Cluj-Napoca. – a și lansat online o invitație adresată publicului spunând:
,,Iată,au înflorit magnoliile,peste o săptămână,două, vor înflori lalelele, încet, încet ,natura prinde din nou viață și astfel asteptăm vizitatorii bucurându-ne că le  putem oferi o oază de culoare și verdeață cum alta la fel  ,nu doar în Sălaj,dar nici în alte părți nu prea găsești. Vă așteptăm cu drag!”– a spus Ciprian Chiș
La Grădina Botanică din Jibou primăvara își intră în drepturi depline.
Au înflorit magnoliile, urmează cât de curând să înflorească și lalelele care sunt un adevărat regal și de culoare și de bucurie.
Au înflorit primii arbuști ornamentali, iar spectacolul de culoare începe să-și facă simțită prezența.
Dacă aveți o zi sau doar câteva ore libere și vă aflați în apropierea acestei minunate grădini botanice, nu ezitați ca să o vizitați.
Nu căutați frumosul și liniștea prin alte părți sau prin străini, căci la Grădina Botanică de la Jibou ele vă sunt doar la un braț de inimă distanță!
Este considerată ca fiind una cele mai frumoase grădini botanice din România și chiar din Europa.
Găsiți aici un loc unic, care îmbină multitudinea de plante cu: acvarii de pești; mini-zoo cu cerbi, căprioare, porci mistreți; grădină japoneză; lacuri cu nuferi; grădină cu trandafiri multicolori și miros ademenitor.
Vă asigurăm că nu veți regreta și cu siguranță că o să vreți să vă reîntoarceți aici ori de câte ori timpul și starea sufletului vostru v-o va permite!

 

You may also like

Leave a Comment