Responsive Menu
Add more content here...


La Bălan se lucrează pe patru fronturi

by Călin ONICAŞ
0 comment 28 views
A+A-
Reset

Beneficiind şi de timpul prielnic, constructorii au reînceput lucrările la mai multe investiţii, e vorba de sala de sport din Bălan, capela din Gîlgău Almaşului, dispensarul uman din centrul comunal, dar şi la proiectul de extindere a canalizării


Implicată în mai multe proiecte de investiţii, administraţia locală de la Bălan a ţinut ca lucrările să demareze cât de repede, cu atât mai mult cu cât timpul a permis acest lucru. Ca urmare, dintre multitudinea de proiecte ce se derulează în această perioadă în comuna Bălan, la patru dintre ele se munceşte deja.

Sala de sport de la Bălan prinde contur

Unul dintre proiecte este construirea unei săli de sport cu tribune de 180 locuri în localitatea Bălan, mai exact în curtea Şcolii Gimnaziale Nr.1, unde lucrările fuseseră oprite din diferite motive independente de autorităţi. Cea mai mare problemă a fost constructorul, care în timpul lucrărilor a intrat în insolvenţă. Lucrările au fost preluate de SC Consilva Şimleu Silvaniei, care a adus scheletul metalic încă de la finalul anului trecut, pentru ca săptămâna trecută să înceapă la treabă.

“Ne bucurăm că cei de la Consilva au venit la lucru încă de la începutul lunii şi au început lucrările cu două macarele mici şi două mari. Văd că au ridicat grinzile, dar mai sunt acolo multe lucrări mărunte. Eu sper ca până la sfârşitul anului să se finalizeze lucrarea”, a menţionat primarul comunei, Isaia Maghiar.

Vă reamintim că proiectul se ridică la 4.5 milioane de lei şi se derulează prin Compania Naţională de Investiţii (CNI).

Capela din Gîlgău Almaşului, ridicată până la centură

Primăria şi Consiliul Local au alocat suma de 100.000 lei din bugetul local pentru construirea unei capele mortuare în localitatea Gîlgău Almaşului. Primii paşi au fost făcuţi anul trecut când au început lucrările la fundaţie şi s-au achiziţionat materialele de construcţie.

Lucrările au fost reluate la începutul anului 2020, astfel că în acest moment capela amplasată în apropierea Bisericii Ortodoxe a fost ridicată până la centură. Se speră ca amplasamentul să fie terminat până la finalul acestui an.

Au început lucrările şi la dispensarul uman

Unul dintre proiectele de investiţii câştigate pe PNDL 2 a fost “Reabilitare, modernizare şi dotare Dispensar uman în localitatea Bălan”.

Licitaţia a fost câştigată de o firmă din municipiul  Zalău, care a început treaba încă de anul trecut. Lucrările au fost oprite pe timpul iernii, dar acestea au fost reluate recent.

Valoarea iniţială a contractului era de aproximativ 840.000 de lei, dar valoarea contractului de finanţare a ajuns până la urmă la suma de 920.000 lei.

Lucrarea la extinderea canalizării continuă. S-au montat staţiile de pompare

Reţelele de apă şi canalizare se realizează în comuna Bălan prin fonduri europene. A existat însă şi un proiect pe PNDL, ce prevede extinderea reţelelor de canalizare şi apă. Aceasta, deoarece proiectul depus pe AFIR nu asigură necesarul de apă şi canalizarea pentru toate gospodăriile din comună.

Proiectul de extindere a canalizării cu aproximativ 22 de kilometri, în valoare de 3 milioane de euro, a fost demarat în cursul anului 2019. Lucrări au avut loc în toate cele cinci localităţi din comună, e vorba de Bălan, Gîlgău Almaşului, Chechiş, Gălpâia şi Chendrea. Proiectul este finalizat în proporţie de 70%, dar constructorii au început treaba şi în acest moment se lucrează la montarea staţiilor de pompare.

Mai trebuie introducerea conductelor pe o distanţă de câţiva kilometri, după care gospodăriile vor putea fi racordate la reţea. Dacă totul se va derula în condiţii normale, importantul proiect ar putea fi finalizat cu succes în cursul anului 2021. “Avem patru proiecte la care se lucrează. Suntem mulţumiţi şi aşteptăm constructorii să vină la lucru la noul pod peste Valea Almaşului, la asfaltare, dar şi la demararea celorlalte lucrări”, a precizat primarul de Bălan.

“În comună există interesul Primăriei, a Consiliului Local  şi al primarului de a rezolva cât mai multe probleme şi de a asigura condiţii cât mai bune pentru cetăţeni. Oamenii merită să aibă condiţii cât mai bune”.

Isaia Maghiar – primarul comunei Bălan

Paşi pentru proiectul de alimentare cu gaz a comunei

În paralel, administraţia locală de la Bălan se străduieşte şi la demararea unui alt proiect important pentru comunitate, chiar pentru întreaga zonă: alimentarea cu gaz!

În cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Valea Almaşului-Valea Gârboului, din care fac parte comunele Creaca, Românaşi, Dragu, Hida, Gârbou şi Bălan, vor începe lucrările la studiul de fezabilitate pentru alimentarea cu gaz a comunei.

“Am avut o întâlnire săptămâna trecută pe această temă cu colegii din Asociaţie, dar şi cu proiectantul, şi încercăm să ne apucăm de studiul de fezabilitate”, a mai punctat Isaia Maghiar.

 

Amănunte pe acest subiect puteţi vedea şi în suplimentul Ştirile din Sălaj, care a apărut miercuri, 11 martie, împreună cu ziarul Sportul Sălăjean.

 

You may also like

Leave a Comment