Responsive Menu
Add more content here...


Istoria este cea mai frumoasă poveste dintre povestirile unei națiuni

Călătorind pe drumurile ce duc pe la castelele, conacele din Tara Silvaniei, la noi de la Sălaj

by Tiberius NICODA
0 comment 10 views
A+A-
Reset

Motto: “Fără istorie nu este patrie şi fără dragoste de istorie nu poate fi dragoste către patrie.” – spunea Bogdan Petriceicu Haşdeu

În România există peste 1.000 de castele și conace care ar putea să ne așeze pe harta turișitilor pasionați de istorie și de frumos. Însă, multe dintre ele nu sunt exploatate la adevărata lor valoare.

Numai 15% dintre castelele și conacele din România sunt în circuitul turistic sau restaurate. Celelalte așteaptă vremuri mai bune. Dacă ar exista o viziune din partea autorităților care, deși au avut la dispoziție fonduri europene pentru renovarea lor, trec adeseori ușor și fără interes și entuziasm peste această oportunitate.

În țară, sunt o grămadă de castele și conace care s-au prăbușit sub indiferența oamenilor statului dar și din neputința proprietarilor de a le întreține.

Sunt totuși, în România și locuri mirifice, de basm care adună zeci de mii de turiști. Nu sunt puține hoteluri sau conace prin care învie comunitate Transilvană căci Transilvania rămâne în esența sa acel loc binecuvântat unde Bunul Dumnezeu a sărutat pământul!

Fiți așadar, astăzi cu inima și gândul și pasul imaginat al călătorului pentru ca să mergem să vizităm fie și virtual aceste minuni arhitectonice și culturale. “Ţării Silvaniei” i se cuvine locul special în inimile noastre și drumurile care le străbatem.

În dragul nostru județ Sălaj avem și noi o seamă de locuri istorice de vizitat, unele cunoscute, altele neștiute care nu trebuiesc nici uitate, nici ignorate pentru că ele alături de tradiții, ne leagă veșnic de ceea ce am fost, suntem și putem fi!

Câteva dintre edificiile trecutului nostru de la Sălaj, le vom reda mai jos, astfel:

– Castelul Bánffy din Nușfalău – construit la anul 1925 în stil Baroc Predat în 1936 Bisericii Reformate

– Castelul Bay din Treznea – construit la Mijlocul secolului al XIX-lea în stil Neo-baroc

– Castelul Béldy din Jibou construit între 1903 în stilul Neoclasic și neorenascentist

-Castelul Bethlen de la Dragu construit la 1816 în stilul Neoclasic ajuns la un moment dat încăperile clădirii au devenit grajd pentru animalele localnicilor

-Castelul Csáky de la Almașu construit în anul 1808 în stilul Clasicist

-Castelul Haller din Gârbou construit la 1766 în stil Baroc, unde, din ansamblul castelului au mai rămas capela și turnul ei, o fântână și intrarea cu blazonul familiei Haller.

-Castelul Jósika de la Surduc construit în Secolul al XVIII-lea după stilul Clasicist

-Castelul Wesselényi de la Jibou construit la 1796 în stilul Baroc-revendicat și în intenție de a fi cumpărat de către Consiliul Județean Sălaj

-Cetatea Almașului din Almașu construit în anul 1278

-Cetatea Báthory de la Șimleu Silvaniei construită la anul 1532 în stilul Renascentist din care astăzi se mai păstrează poarta principală, câteva ziduri de incintă și două bastioane

-Cetatea Ciorii (Varjúvár) de la Stan a cărei cădire este proprietatea unor persoane particulare

-Conacul Geleji de la Cuzăplac cu o construcție de pe la începutul secolului al XIX-lea

-Conacul Hatfaludy de la Hida construit în secolul al XIX-lea în stil Eclectic – retrocedat moștenitorilor familiei

-Conacul lui Iuliu Maniu Bădăcin construit la anul 1890 în stilul Neoclasic

-Conacul Morca de la Hida construit în ecolul al XIX-lea

-Conacul Sebeș de la Panic construit în anul 1834 în stilul Neoclasic

-Conacul Szentiványi de la Sfăraș construit în anul 1893

-Conacul Visky de la Ip-Zăuan construit în secolul al XIX-lea

-Conacul Wass de Tega din Românași construit în secolul al XIX-lea

-Conacul Zsomboryde la Zimbor construit în doua jumătate a secolului al XIX-lea Eclectic

Şi, dacă Transilvania care cuprinde Țara Silvaniei – Sălajul este o comoară si e comoara noastră, a românilor, păcat ar fi să nu o cercetăm în amănunt, să ne-mpodobim cu salbe preţioase de amintiri, să ştergem trecutul de praf şi să lustruim aurul nostru, să fim şi ea, şi noi, mai frumosi.

Drum bun să aveti, dragii noştri, Ţara Silvaniei, Sălajul perle ale coroanei Transilvaniei vă aşteaptă cu mare drag și ospitalitate!

You may also like

Leave a Comment