Responsive Menu
Add more content here...


Ioan Roşan, prezent la un eveniment organizat de Ambasada Franţei şi Institutul Naţional Francez

by Cristian MOLDOVAN
0 comment 18 views
A+A-
Reset

Preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, filiala Sălaj, a fost prezent la evenimentul organizat la Braşov, alături de Cristian Claudiu Bîrsan – vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Sălaj. La Braşov au mai fost prezenţi prim-ministrul Nicolae Ciucă, Laurence AUER, Ambasadoarea Republicii Franceze în România sau Fortuné PELLICANO, viceprimar al orașului Brest


În perioada 3 – 5 noiembrie, municipiul Braşov a găzduit un eveniment important, organizat de către Ambasada Franţei şi Institutul Naţional Francez. Este vorba despre Forumul Cooperări Descentralizate România – Franţa, eveniment ajuns în acest an la ediţia a VI-a şi în care s-au dezbătut diverse teme din mai multe domenii.

Şi judeţul Sălaj a avut reprezentanţi la acest forum. Este vorba despre Ioan Roşan, primarul comunei Valcău de Jos / preşedintele ACOR Sălaj, dar şi Cristian-Claudiu Bîrsan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Sălaj.

„La acest forum s-a evidenţiat importanţa cooperări descentralizate între autorităţile din cele două ţări, alături de fraţii noştri din Republica Moldova. Obiectivul lui este încurajarea cooperării descentralizate între unităţile administrativ-teritoriale din România şi din Franţa în diverse domenii: cultural, educaţional, ştiinţific, ecologic, economic, sportiv, turistic, etc. „, a spus Ioan Roşan.

Totodată, la evenimentul desfăşurat la Braşov au fost prezenţi Adrian-Ioan Veştea, preşedintele UNCJR şi al Consiliului Judeţean Braşov, Nicolae Ciucă, prim-ministru al României, Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Daniela-Grigore Gîtman, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Laurence Auer, ambasadoarea Republicii Franceze în România, Simona Bucura Oprescu, deputat, preşedinte al Comisiei pentru Administraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului, Larisa Voloh, deputat, preşedintele Comisiei Administraţie Publică din cadrul Parlamentului Republicii Moldova, Allen Coliban, primarul municipiului Braşov, Fortuné Pellicano, viceprimar la oraşului Brest, preşedinte al Grupului de lucru Franţa – România al AFCCRE, Ion Lungu, prim-vicepreşedinte AMR, primarul municipiului Suceava, dar şi Adrian Teban, preşedintele AOR (Asociaţia Oraşelor din România).

Temele dezbătute la forumul de la Braşov au fost multiple, în diverse domenii, precum „România şi Franţa, state membre în Uniunea Europeană” sau „De la Covid 19 la Europa Sănătăţii: care sunt implicaţiile pentru autorităţile publice locale din România şi Franţa”.

Totodată, una dintre temele dezbătute a fost „Facilitatea de recuperare şi rezilienţă: ce obiective şi ce priorităţi sunt pentru autorităţile publice locale din România şi Franţa”. O altă temă care a fost dezbătută la Braşov, în cadrul acestui forum a fost „Pactul verde european: ce implicaţii se creează pentru autorităţile publice locale din România şi Franţa.

Înainte de a fi prezent la Braşov, primarul comunei Valcău de Jos – Ioan Roşan, a fost prezent şi la Cluj-Napoca, unde a participat la Forumul pentru Educaţie Competitivă, care s-a desfăşurat la Facultatea de Studii Europene din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai.

„Astăzi educaţie trebuie să ţină pasul cu noile provocări, să evolueze ca să pregătească elevi şi studenţi, care vor fi muncitorii de mâine, trebuie să se adapteze noilor realităţi. Comunităţile inteligente au nevoie de învăţământ care să livreze educaţie competitivă, conectate cu nevoile oamenilor şi cu administraţia publică. Digitalizarea este o parte esenţială a modernizării şcolilor din România, transformarea digitală şi utilizarea noilor tehnologii sunt şansa de a elimina diferenţa dintre şcolile din urban şi rural, decalajele faţă de şcolile din ţările mai dezvoltate din Uniunea Europeană. Investiţiile în educaţie trebuie să fie o prioritate pentru statul român, pentru toate autorităţile locale, judeţene şi centrale. Un stat puternic, modern şi stabil se clădeşte şi se bazează pe oameni educaţi”, a precizat Ioan Roşan.

You may also like

Leave a Comment