În primul său mandat, liberalul Dinu-Iancu Sălăjanu a câştigat lupta pentru fotoliul de preşedinte al Consiliului Judeţean Sălaj, obţinând – în anul 2020 – 39% din totalul voturilor valabil exprimate. Prin acest scor, liberalii au câştigat şefia Consiliului Judeţean Sălaj, după 16 ani de dominaţie social-democrată.
În cursa pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Sălaj au participat şase candidaţi, reprezentând PSD, PNL, UDMR, PNŢCD, PMP şi ALDE.
Din anul 2004, preşedinţia CJ Sălaj a fost deţinută de social-democratul Tiberiu Marc, care nu şi-a mai dorit un nou mandat.
Pe data de 31 octombrie 2024, la împlinirea a 4 ani de la depunerea jurământului, președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, a făcut bilanțul primului său mandat în fruntea administrației sălăjene.
Pentru a prezenta principalele realizări, dar şi proiecte care se au în vedere pentru viitor, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj a ţinut o conferinţă de presă la sediul instituţiei.
În ultimii patru ani, județul Sălaj a cunoscut o perioadă de modernizare și progres remarcabil
Președintele Consiliului a scos în evidență că în Sălaj s-au făcut investiții de peste un miliard de lei în proiecte de infrastructură rutieră, sănătate, învățământ, cultură și protecție socială.
Dinu-Iancu Sălăjanu a făcut o comparație cu mandatul anterior venirii sale în instituție, atunci când investițiile Consiliului Județean Sălaj au fost de doar 95 milioane lei.
Acest lucru înseamnă o creștere de 10 ori a sumelor care au în mers în dezvoltare și în creșterea nivelului de trai al sălăjenilor. Din aceste investiții, o mare parte o reprezintă banii de la Uniunea Europeană. Valoarea fondurilor europene atrase a crescut de aproape 5 ori, ajungând în acest mandat la peste 140 milioane de euro, față de 29 milioane de euro, în mandatul precedent.
“În paralel, am reușit să diminuăm semnificativ sumele alocate cheltuielilor de funcționare și să concentrăm resursele financiare pentru proiectele de viitor. Anul 2021 a fost primul an în care, prin buget, am alocat mai mulți bani pentru dezvoltare decât pentru funcționare”, a punctat Dinu Iancu-Sălăjanu.
Așadar, dacă în anul 2019, 80% din bugetul județului mergea pe funcționare și 20% pentru dezvoltare, în anul 2023, de exemplu, 36% din bani s-au cheltuit pe funcționare și 64% au fost alocați investițiilor și dezvoltării.
Avem funcționali la standardele cerute, peste 160 de kilometri de drumuri județene
În ceea ce priveşte infrastructura rutieră, în cei patru ani supuși analizei și bilanțului, au fost modernizate şi reabilitate un număr de 13 drumuri județene, adică tocmai acele drumuri la care se face referire și care sunt astăzi cei 161 de kilometri. S-au investit astfel, doar pe acest segment de lucrări sume ce depăşesc 170 de milioane de lei.
Pentru exemplificare, amintim doar că în acest context al realizărilor primului mandat al președintelui Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, s-au concretizat prin reabilitări la:
DJ 109E: Rus – Buzaș – Lozna – DN 1H (Pod Ciocmani) – 34,5 km;
DJ 191D: Tusa – limită județ Cluj – 12,13 km;
DJ 108D: Crișeni (DN 1H) – Cehu Silvaniei (DJ 196) – 23 km;
DJ 109: Dragu – limită județ Cluj – 0,6 km;
DJ 109P: Camăr – limită județ Satu Mare – 3,5 km;
DJ 109F: Fodora – DN 1C – 0,8 km;
DJ 108D: Cehu Silvaniei – limită județ Maramureș – 4,3 km;
DJ 110A: Guruslău – Archid – 13,7 km (covor asfaltic);
DJ 108A: Bogdana – limită județ Cluj – 11,6 km;
DJ 108A: Loc. Bogdana – 2,3 km;
DJ 110: Măeriște – Doh – Dumuslău – Carastelec – 16,5 km;
DJ 108T: Ulciug – Maramureș – 2 km;
DJ 191C: Nuşfalău – Crasna – Zalău – Creaca – 37 km.
De asemenea, la capitolul lucrări finalizate intră în calcul și punerea în siguranță a podului peste râul Someș, pe DJ 108S, în localitatea Rus, consolidarea podului din Ileanda, pe DJ 110C, și punerea în siguranță a podețului de la Carastelec.
“40% din rețeaua de drumuri județene a fost reabilitată sau este în curs de modernizare, în doar un mandat”, a transmis preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj.
Mai există în prezent un număr de 8 proiecte, care vizează același domeniu al infrastructurii rutiere, proiecte care sunt în desfășurare la această oră. Este vorba despre aproximativ 74 de kilometri, cu investiții de circa 250 de milioane de lei.
Pentru actualul mandat, adică pentru următorii patru ani, Dinu Iancu-Sălăjanu, spune că:
Se va realiza Drumul Expres Jibou – Românași, conexiune cu Autostrada Transilvania;
Se va reabilita DJ 191D: DN 1H – Nușfalău – Boghiș – Valcău de Jos – 11 km (investiție de circa 62 milioane lei);
Se va reabilita DJ 110D: Surduc (DN 1H) – Cristolțel – Cristolț (DC 48) – 1 km;
Se va reabilita DJ 108N: limită județ Cluj – Petrindu – Tămașa – Cuzăplac – Almașu – Babiu – Mesteacănu – DJ 108A – 35 km (investiție de aproximativ 54,7 milioane lei);
Se va construi un pod peste râul Someș, pe DJ 108E, în localitatea Năpradea (cost aproximativ 50 milioane de lei);
Se va pune în siguranță podul din localitatea Guruslău, la monumentul lui Mihai Viteazul.
Investițiile din sănătate în Sălaj însumează aproape 60 de milioane de lei, în cei patru ani supuși analizei
Există o serie de proiecte importante realizate în acești patru ani de mandat ai lui Dinu Iancu-Sălăjanu, printre care amintim: extinderea Ambulatoriului de Specialitate și dotarea cu angiograf, dotarea cu aparatură medicală modernă, inclusiv cu mamograf 3D a Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Județean de Urgență Zalău, extinderea UPU-SMURD Zalău, dotarea Secției Neonatologie cu aparatură pentru îmbunătățirea programului de screening, amenajarea parcării cu 155 de locuri de la Spitalul Județean, extinderea Ambulatoriului și redeschiderea Spitalului din Cehu Silvaniei.
Pentru următorii ani se prevăd prioritare, investițiile în sănătate care vor continua cu realizarea unui Bloc Operator nou, cu 14 săli de operații, Secție Anestezie și Terapie Intensivă, Unitate de transfuzie sanguină, construirea Centrului Oncologic la Zalău, eficientizarea energetică a Spitalului Județean de Urgență Zalău, amenajarea heliportului, reabilitarea secțiilor de Psihiatrie și Recuperare. Toate aceste proiecte însumate ca și valoare, depășesc suma de 600 milioane lei.
Educația, sportul, cultura și protecția socială au beneficiat de finanțări de peste 30 de milioane de lei
Urmare a preocupării constante a Consiliului Județean Sălaj s-a reușit atragerea de bani din finanțările europene în sumă de aproape 70 de milioane lei, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), sume folosite pentru modernizarea infrastructurii educaționale. Protecția socială, patru ani a beneficiat de alocări de fonduri de peste 5 milioane de lei.
Susținerea sportului de masă și de performanță prin cei 21 de milioane de lei alocați acestui capitol, s-au îndreptat preponderent către cluburile de handbal, volei, karate și fotbal din județ, secțiile de seniori și juniori, odată cu cele 400 de proiecte sportive, recreative și de tineret implementate de ONG-uri și culte religioase, care s-au bucurat de o finanțare de aproape 2 milioane de lei.
Protecția monumentelor istorice ale Sălajului a primit un buget total de 2,2 milioane de lei. Aceste sume s-au folosit la restaurarea și consolidarea a 26 edificii importante și marcante pentru tradiția culturală și spirituală a Țării Silvaniei.
Proiectele culturale implementate de asociațiile “Pro Teatru” și “Inimioare Fericite” au avut parte și ele de o finanțare de 200.000 de lei.
Referitor la motivarea și motivația acestor investiții, cu privire la importanța lor strategică am putea spune, pentru Sălaj și pentru dezvoltarea sa, pentru un viitor sigur și prosper al sălăjenilor, s-a spus cu această ocazie:
“Noi, județul Sălaj, nu avem altă șansă decât aceea de a fi o alternativă la Cluj, la Bihor, la celelalte județe care ne înconjoară, printr-un sistem rutier bine pus la punct, printr-o dezvoltare a sistemului de sănătate, prin dezvoltarea învățământului și prin convingerea cetățenilor că aici, în județul Sălaj, pot să își crească copiii în siguranță și în condițiile cele mai bune”, a conchis președintele Consiliului Județean Sălaj.
Dezvoltarea și încurajarea turismului în Sălaj
Totodată, aici s-a evidențiat importanța experiențelor autentice în atragerea de turiști în Sălaj. Privim la județul Sălaj ca la o mare oportunitate de a deveni o destinație turistică sustenabilă și atractivă pentru turiștii care caută experiențe transilvănene autentice.
Cheia dezvoltării turismului județului Sălaj stă în cultura socială pe care turiștii o vor descoperi prin gastronomie, tradiții, solidaritatea comunității și multiculturalismul locului. Valoarea primordială asociată cu Sălajul de către toți cei care au interacționat cu această zonă este autenticitatea.
Plecând de la realitatea unui spațiu multietnic și multicultural – ce oglindește atributele cele mai pure ale Transilvaniei – și de la asocierea pozitivă cu definirea regiunii drept Țara Silvaniei, a apărut în mod firesc și conceptul. Dezvoltarea turismului autentic, nealterat de consumerism, se va putea face cu efortul solidar al sălăjenilor. Doar lucrând împreună și susținându-se unii pe ceilalți, acest proiect va avea succes.
“În primul rând, credem cu tărie că avem multe lucruri frumoase de oferit celor care ne vizitează – de la natură și gastronomie, la tradiții și istorie. În al doilea rând, ne propunem să creștem calitatea vieții locuitorilor Sălajului, deoarece ei vor fi principalii beneficiari economici ai acestui demers”, a transmis Dinu Iancu-Sălăjanu.
Pentru un Sălaj mai bun, mai frumos și mai bogat!
Memoria ne obligă ca să cităm din declarațiile, trecute și prezente, ale fostului și actualului președinte al Consiliului Județean Sălaj, care, iată au astăzi acoperire-n fapte, nu doar în vorbe și care l-au validat în funcție precum și ca fiind un vector de speranță în ceea ce face și în proiectele pe care le susține și coordonează:
“Eu, Dinu Iancu-Sălăjanu, am intrat în politică pentru a face mai mult bine, în epoca în care aveam deja o carieră muzicală de succes. Mai puțină politică, mai multe politici! Principiile mele politice liberale sunt simple și clare: încurajarea liberei inițiative, prosperitatea economică și personală, drepturi reale și egale pentru toți. Cred că politicile, cele concrete, care caută soluții și rezolvă probleme într-un anumit sector – de la transporturi la calitatea vieții – sunt ceea ce așteaptă cetățeanul de la noi și lucrul pe care trebuie să-l facem odată ce am decis să facem parte din administrație. În ultimii patru ani, am început să ne desprindem de percepția de județ de mâna a doua. Cred că trebuie să privim în jur – la Cluj-Napoca sau Oradea, de pildă – să ne uităm la aceste orașe ca la niște repere și niște poli de dezvoltare care ne pot atrage în orbita lor prosperă. Un angajament unitar al echipei noastre liberale în toată regiunea, are și viziunea, și coerența necesară pentru un ritm de dezvoltare mai rapid, cu atât mai mult cu cât și Clujul, cât și Oradea sunt liberale”.
Să fie într-un ceas bun și sperăm, cu siguranță, la următorul bilanț al celor patru ani care vor urma, să putem remarca și povesti despre mult mai multe realizări și proiecte care să aducă după ele alți ani și ani, alte mandate bune și prospere în interesul Sălajului și pentru sălăjeni!