Încă din primul mandat ca primar al comunei Horoatu Crasnei, Marian Mirişan a reuşit să schimbe imaginea comunei.
Având în spate o echipă inimoasă şi dedicată, edilul a atras importante fonduri, atât de la Guvernul României, cât şi de la Uniunea Europeană. Între investiţiile finanţate cu fonduri europene se află şi construirea de la zero a unui modern Centru comunitar integrat în localitatea Stârciu.
Acest centru pentru medicină prespitalicească va fi amplasat în zona vechii clădiri unde funcţionează poşta din sat. Valoarea investiţiei în sănătate de la Stârciu depăşeşte suma de 200.000 de euro, din care 150.000 de euro vor fi canalizate pentru executarea lucrărilor, iar 60.000 de euro pentru dotări. Amplasamentul va fi construit în centrul satului, chiar lângă clădirea unde funcţionează poşta.
Clădirea ce adăpostea oficiul postal va fi demolată, iar în zonă vom putea remarca un Centru comunitar integrat cu suprafaţa de peste 140 mp în care vor regăsi trei cabinete medicale, sală de tratament, sală pentru specialişti, pentru materiale şi grupuri sanitare.În ce priveşte clădirea, a fost semnat deja contractul de finanţare, a avut loc licitaţia pentru execuţia lucrărilor şi a fost eliberată autorizaţia de construire.
Autorităţile locale pregătesc acum caietul de sarcini, iar în cursul lunii martie ar trebui să înceapă lucrările. În ce priveşte dotările, nu a fost încă semnat proiectul, dar – până când se vor executa lucrările – va fi realizat şi acest obiectiv.
În centru îşi vor exercita profesia un asistent medical comunitar permanent, un medic de familie şi un medic internist.
De precizat faptul că, în prezent, în comună există un medic de familie care, prin protocol, ar putea munci şi în centru.
Durata de execuţie este de un an. Însă, aşa după cum îl ştim pe primarul comunei, implementarea acestei investiţii ar putea să fie terminată până la finalul acestui an.
„Acest Centru comunitar integrat finanţat prin PNRR este extrem de important pentru comunitate, deoarece în comună există destul de multe persoane în vârstă, cu probleme de sănătate şi era nevoie de aşa ceva. Mai mult, acel asistent medical comunitar se va deplasa la domiciliu, unde va putea face o monitorizare şi, în funcţie de nevoile fiecăruia, se vor putea face programări la medicul de familie, dar am putea atrage în comună şi medici pe alte specializări. Centrul va fi dotat cu maşină electrică pentru deplasare la bolnavii din comună şi cu tot ce trebuie pentru medicină prespitalicească”.
Marian Mirişan – primarul comunei Horoatu Crasnei