Responsive Menu
Add more content here...


Întreprinderile sociale – un exemplu de implicare în societate

Începând cu anul 2016, luna mai este denumită “luna promovării economiei sociale” şi este dedicată organizării, la nivel naţional, a diferitelor evenimente și acţiuni de mediatizare a domeniului economiei sociale

by Mihai POP
0 comment 154 views
A+A-
Reset

În județul Sălaj activează zece astfel de întreprinderi sociale, în diferite domenii de activitate: dulgherie, tâmplărie, educaţie, fabricarea de mobilă, coafură, prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor, turism recreațional etc.

Un exemplu despre ceea ce înseamnă întreprinderile sociale de succes dorim să aducem în atenția d-voastră în rândurile urmnătoare. Este vorba despre o făbricuță care a luat ființă în mediul rural și care s-a născut din dorința de a promova o alimentație sănătoasă în comunitate, precum și de a crește nivelul economic al agricultorilor locali.

Este vorba despre “Apis Fruct Vio” care a fost atestată de către Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Sălaj ca întreprindere socială în iulie 2022.

“Misiunea întreprinderii este de a crea produse gustoase și naturale prin care să satisfacem nevoia clienților de gustări dulci dar totodată pline de vitamine, fără zahăr sau conservanți, ci 100% naturale făcute din fructe, legume și cereale. Scopul nostru este să încurajăm populația să consume dulciuri naturale în defavoarea celor pe bază de zahăr” declara reprezentantul întreprinderii sociale la momentul atestării.

Iar în cei aproape doi ani de activitate au reușit acest lucru. Au creat în localitatea Racâș din comuna Hida în iulie 2022 o mică făbricuță în care ususcă fructe și legume pe care ulterior le comercializează.

Ei achiziționează fructe de la producători locali pe care, în cuptoare speciale, le deshidratează și astfel ajung să producă mere și prune uscate, borcane cu miere și alune/nuci/catina, batoane cu fructe uscate pe care le comercializează mai departe spre persoane fizice.

Produsele pe care ei le produc sunt naturale, fără zahăr, conservanți sau orice aditivi, sunt doar pe bază de fructe uscate și miere. Tot procesul de uscare a fructelor se face lent la temperatura de 60 grade C astfel păstrându-se toate vitaminele și nutrimentele fructelor.

Cuptorul de uscare are o capacitate de 600 kg și functionează pe curent electric trifazic, iar curentul este produs de panouri fotovoltaice, ceea ce face tot procesul sustenabil și durabil.

Întreprinderile sociale se implică în viața socială a comunității

Pe plan social, pe parcursul anului 2023, așa cum reiese din raportul de activitate transmis către AJOFM Sălaj, APIS Fruct Vio a donat o parte din produsele naturale obținute copiilor dintr-un centru de copii, școlilor/grădinițelor, precum și unui centru de bătrâni.

De asemenea, au desfășurat în comunitatea în care activează programe de informare legat de alimentația sănătoasă. “Beneficiarii interventiei sociale au fost cei 34 de copii din centrul DGASPC Jibou, cei 12 copii de la grădinița din localitatea Racâș, unitate de învățământ ce aparține de Liceul Tehnologic ,,Liviu Rebreanu” Hida și 16 vârstnici de la centrul de bătrâni din cadrul Fundației SOS Ciobanca din Dragu.

Printre beneficiari s-au numărat și persoane de etnie romă, orfani, persoane care provin din medii dezavantajate, ei cu toții au beneficiat de donații constând în special în produsele firmei noastre, dar și produse de igienă”, mai reiese din raportul de activitate pe anul 2023 al intreprinderii sociale.

AJOFM Sălaj oferă sprijin și consultanță pentru emiterea atestatului de întreprindere socială
Întreprinderile sociale şi întreprinderile sociale de inserţie beneficiază de gratuitate pentru emiterea atestatului sau /şi a mărcii sociale, precum şi înregistrarea în Registrul unic de evidenţă a întreprinderilor sociale( RUEIS).

Serviciile de atestare şi de certificare sunt oferite de Agenţia Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Sălaj care acordă sprijin metodologic pentru derularea procedurii de atestare/certificare a întreprinderilor sociale/întreprinderilor sociale de inserţie, precum şi pentru desfăşurarea activităţii acestora în raport cu drepturile şi obligaţiile acestora în calitate de întreprinderi sociale/întreprinderi sociale de inserţie.

Registrul unic de evidenţă a întreprinderilor sociale, RUEIS, este publicat lunar, în forma actualizată, pe pagina de internet a ANOFM www.anofm.ro, şi poate fi consultat de orice persoană interesată de domeniul economiei sociale.

De asemenea, informații despre atestarea întreprinderilor sociale se pot obține la sediul AJOFM Sălaj, din Zalău, str. Tudor Vladimirescu nr.8, telefon 0260/612463.

 

 

You may also like

Leave a Comment