Interviu cu Ioana Grindean, candidată REPER pentru Senatul României: „A alege o femeie doar pentru că este femeie este o mare nedreptate”

by Larisa SĂBĂDUȘ
0 comment 84 views
A+A-
Reset

Reporter: Ați spus într-o intervenție că „soarta vine de la Dumnezeu, dar destinul ni-l facem singuri.” Ce înseamnă acest lucru pentru dumneavoastră, mai ales în contextul deciziei de a candida la Senat?

Ioana Grindean: Păi, nu noi alegem dacă, unde și când ne naștem, dacă venim pe lumea asta femei sau bărbați, nu noi alegem locul și familia în care ne naștem, nici trasăturile fizice, intelectuale sau afective, dar avem întotdeauna libertatea de a alege cum trăim, ce facem cu timpul nostru și cu ce contribuim la viața comunitatății noastre. Alegerea mea de a candida pentru Senatul României nu este o întâmplare, ci e o alegere conștientă și pe deplin asumată de a aduce schimbări semnificative și necesare pentru județul Sălaj și pentru România. Schimbările la care mă gândesc puteau fi făcute de mult, dar marea majoritate a celor care s-au aflat în treabă în ale politicii și administrației au făcut orice altceva, numai politică și administrație responsabile nu.

Reporter: Ați avut o educație solidă, provenind dintr-o familie de medici respectați din Sălaj. Cum v-au influențat părinții în parcursul dumneavoastră?

Ioana Grindean: Părinții mei au fost un exemplu constant de dăruire pentru comunitate. Altfel, mai toată viața lor a fost pentru cei din jur. Tata, Ioan Grindean, medic psihiatru, și mama, Ecaterina Grindean, medic oftalmolog, m-au învățat ce înseamnă să îți pui cunoștințele și abilitățile cu bună credință și dăruire în slujba celorlalți. Ei au ales să trăim în Zalău, locul în care eu am crescut, am învățat și m-am format. Părinților mei le datorez enorm, e greu să fac o listă pentru că e destul de mare, dar una dintre cele mai valoroase învățături primite de la ei a fost să prețuiesc comunitatea și să o servesc ori de câte ori pot, necondiționat. Pentru că, o libertate bine înțeleasă nu include doar drepturile, ci și obligațiile pe care le avem față de semenii noștri.

Reporter: Ați studiat jurnalismul, științele comunicării și politicile publice. Care a fost motivația din spatele acestor alegeri educaționale?

Ioana Grindean: Întotdeauna mi-am dorit să trăiesc într-o comunitate dinamică, să învăț de la ceilalți și să contribuim cu toții la binele comun. Alegerea de a studia jurnalism și politici publice a venit natural pentru mine, având în vedere că am vrut să înțeleg mai bine cum funcționează societatea și cum putem contribui la soluționarea problemelor ei. Am urmat și cursuri postuniversitare în „Managementul și administrarea serviciilor publice” pentru a mă perfecționa continuu în acest domeniu. Am vrut și vreau să fiu ceea ce se cheamă un om prezent pregătit pentru viitor. Și nu uitați că viitorul se schimbă în fiecare zi!

Reporter: Ați lucrat intens pentru îmbunătățirea legislației, în special în domeniul educației. Care considerați că au fost realizările cheie?

Ioana Grindean: Am contribuit la câteva proiecte importante pentru educația timpurie, cum ar fi introducerea „creditului fiscal pentru educația timpurie”, care permite angajatorilor să plătească pentru creșele și grădinițele copiilor angajaților, și implementarea „grădiniței obligatorii”. De asemenea, am fost implicată în legea de integrare a creșelor în sistemul de educație și în revizuirea legii privind diminuarea risipei alimentare. Toate aceste inițiative au fost realizate din afara Parlamentului. Dacă am putut să fac atât de multe din afara Parlamentului, gândiți-vă ce aș putea face din interiorul lui. Așadar, eu nu promit, eu fac.

Reporter: Spuneți că nu promiteți, ci faceți. Ce înseamnă acest principiu pentru dumneavoastră, mai ales în contextul alegerii unei femei într-o funcție publică?

Ioana Grindean: Alegeți o femeie pentru ceea ce face, nu pentru că este femeie! Alegerea unei femei doar pe baza genului ei este o mare nedreptate, nu doar pentru ea, dar și pentru cei care o aleg. Femeile nu trebuie să fie apreciate doar pentru faptul că sunt femei, ci pentru ceea ce pot să facă, pentru virtuțile și pentru realizările lor. Eu sunt o femeie puternică, corectă și loială comunității. Aceste trăsături mă definesc și îmi doresc ca și alte femei să poată fi apreciate pe baza valorilor lor reale, nu a unui stereotip.

Reporter: Cum vedeți viitorul pentru Sălaj și România și ce schimbări ar trebui să aibă loc?

Ioana Grindean: Viitorul trebuie să fie unul în care legea este respectată și aplicată corect pentru toți cetățenii. Viitorul trebuie să fie unul în care educația de calitate, dezvoltarea infrastructurii și sprijinirea tinerilor trebuie să fie realități nu veșnice proiecte. O Românie a eticii profesionale, a șanselor reale și a incluziunii. O Românie în care punem capăt politicii amatorismului și aducem în prim-plan profesioniști care să repare daunele făcute de nepricepuți și construiască un model societal conform cu timpurile pe care le trăim. La Sălaj și în România, copiii și tinerii trebuie să învețe că educația și munca sunt cheia succesului, nu „învârtelile” imorale.

Reporter: Ce mesaj aveți pentru alegători?

Ioana Grindean: Eu am mare încredere în judecata sălăjenilor, pentru așa cum îi știu eu, sunt oameni demni, harnici, responsabili și pe cât sunt de răbdători, pe atât sunt de hotărâți când e vorba în a face ordine. Ordine de sus până jos. Mesajul meu este simplu: bunii mei sălăjeni, vă îndemn să alegeți faptele, nu promisiunile. Eu nu promit, eu fac! Sunt aici pentru ca dimpreună cu voi să facem toate schimbările pentru ca Sălajul și România să fie acolo unde le este locul – un loc în care legea e lege pentru toți, un loc al dreptății sociale, al calităților puse în valoare. O Românie care are nevoie de fiecare dintre noi acum mai mult ca oricând.

No, hai!

CMF 11240060

You may also like

Leave a Comment