Responsive Menu
Add more content here...


Instruire a preşedinţilor şi locţiitorilor Birourilor electorale de circumscripţii şi secţii de votare din Sălaj

Instituţia prefectului – judeţul Sălaj, împreună cu Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţean şi Direcţia Judeţenă de Statistică au participaţi la şedinţa de instruire a preşedinţilor şi locţiitorilor Birourilor electorale de circumscripţii şi secţii de votare, ce va avea loc pe data de 9 iunie

by Mihai POP
0 comment 123 views
A+A-
Reset

Preşedinţii şi locţiitorii birourilor electorale ale celor 312 secţii de votare din circumscripţia electorală judeţeană Sălaj au participat, marţi, la o instruire privind alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European și alegerile pentru autoritățile administrației publice locale, din data de 9 iunie.

La instruire au fost prezenţi: prefectul judeţului SălajDari Toma, preşedintele Biroului Electoral Judeţeanjudecător Dana Puiu, reprezentanţi ai Autorităţii Electorale Permanente, Direcţiei Judeţene de Statistică, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

“Sunt două tipuri de alegeri organizate concomitent, motiv pentru care trebuie să fim atenţi la toate aspectele specifice fiecărui scrutin, pentru că suntem de multe ori, furați de rutina lucrurilor și scăpăm din vedere, poate, importanța lor, câteodată. Nu este doar un proces de rutină, nu e o activitate obișnuită. Este un proces foarte important pentru țara noastră şi, implicit, pentru judeţul Sălaj. Am însă încredere că vom trata aceste alegeri cu toată atenţia cuvenită, pentru ca, la final, să avem conştiinţa lucrului temeinic făcut, aşa cum cetăţenii se aşteptă de la noi”, a precizat, la întâlnirea de marţi, prefectul Dari Toma.

Duminică, 9 iunie, vor avea loc, în Sălaj şi în întreaga ţară, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024.

Numărul total de persoane cu drept de vot cu domiciliul în Sălaj este de circa 192.000, iar număr total al secţiilor de votare organizate în judeţ este de 312.

Pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European au fost tipărire 211.388 buletine de vot, iar pentru alegerile pentru autoritățile administrației publice locale, câte 211.388 pentru fiecare tip de alegeri (consilieri locali, primar, consilieri judeţeni şi preşedinte Consiliu Judeţean). De asemenea, au fost confecţionate 201.060 timbre autocolante şi 1.560 ştampile cu inscripţia VOTAT.

La alegerile din data de 9 iunie, votarea începe la ora 7,00 și se încheie la ora 22,00.

Alegătorii care la ora 22,00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să-şi exercite dreptul de vot, până cel târziu la ora 23,59.

Alegătorii pot afla secţia de votare la care sunt arondaţi consultând https://www.registrulelectoral.ro/.

Persoanele care se prezintă la vor pot opta pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele. În cazul în care alegătorul care se prezintă la o secție de votare optează pentru participarea la un singur tip de scrutin, președintele biroului electoral al secției de votare sau membrul desemnat de către acesta va bara, în prezența alegătorului, cu o linie orizontală, rubrica destinată semnăturii din lista electorală permanentă aferentă tipului de scrutin pentru care nu a optat.

Pentru a putea vota, alegătorii trebuie să prezinte un act de identitate operatorilor de calculator, care vor înscrie datele personale ale acestora în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.

Prin act de identitate se înțelege un act de identitate emis de statul român, respectiv cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar, iar în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar, valabile în ziua votării.

Structurile Ministrului Afacerilor Interne din Sălaj vor asigura desfăşurarea în condiţii de siguranţă a procesului electoral de duminică, 9 iunie, în acest sens fiind mobilizaţi peste 650 de  poliţişti, jandarmi şi pompieri.

You may also like

Leave a Comment